Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W zwiazku z iloscia i roznorodnascia cyfrowych lustrzanek...jestem calkowicie skolowany. Na poczatku planowalem zakup Nikona D40x -D60 lub D80. Potem (czytajac opinie i kometarze na forum) zdecydowalem ze bedzie to Canon 450D. Porownujac jednak ceny na ebay-u zauwazylem ze doplacajac jakies 100-150 funtow w moim zasiegu jest Canon D40. Czy moglibyscie pomoc mi w ostatecznej decyzji i wyborze odpowiedniego sprzetu?? Bede mial tez troszke kasy na jakies szkielko wiec aparat bralbym jako samo body. Wazne zaznaczenia jest to ze ide na studia fotograficzne...wiec bardzo mozliwe ze przerodzi sie to w uzytkowanie polprofesjonalne lub nawet profesjonalne. Dlatego wydaje mi sie ze D40 jest przyszlosciowym wyborem..no i na minus 450D jest to ze lubie czuc ze trzymam cos w rekach:P ciezar nie gra roli.. A moze forumowicze zaproponuja zupelnie cos innego???????
Zdecydowanie lepiej wybrać najpierw dobre szkło o interesującym Cię zakresie ogniskowych, a potem puszkę, którą i tak będzie cie stać zmienic jesli zajmiesz sie profesjonalnie tym zawodem. Obiektyw jest na lata.
[ Dodano: Sob Maj 10, 2008 19:57 ]
Osobiście zaczekał bym jednak na następce D80. A D40x i D60 niczym nie kuszą w porównaniu do stareńkiego D80, którego sam chętnie nadal wyciągam z torby fotograficznej.
jak masz kase na canon d40 i tylko nato ja bym to wybram (jest niewiele lepszy od 30 )ale zawsze ci sie matryca wyczysci i jest szybszy.
450 nie bierz poniewaz tam zmienili karty na sd zadnych ulepszen nie ma ktore warte sa tej ceny .Tylko dozucili kilka mgpx ale to w niczym nie pomoze (no i to kolejne body dla amatora)nie wypowiem sie o niconach bo nie mialem zadnego ale z tego co jest pewne to ze canony maja mniejsze szumy 9co jest wazne w fotografii)
Sam widzialem ostatnio dobre ceny 40d i sie zastanawialem nad czyms szybszym w druga reke ale znajac siebie bym nosil wszystko ze soba.:)
co do ebaya slkepy czy prywatni sprzedawcy (jak sklepy to z kad?)moze ci jakis poradze lubie sie bawic w ebay:)
Bez przesady, bajery z czyszczeniem matrycy to pic i mało ważny gadżet. A skoro o szumach mowa, to tez należy wspomnieć ze wcale Nikony nie sa gorsze o Canonów ( D300, D3 ) pozatym nie bądźmy szumofobami.
mnich
on nie pisze ze go stac na te aparaty d300 i d3 (szczerze niema lepszego niz d3)jesli choszi o szumy
Ale on chce kupic cos do ceny maxymalnie 600 funtow bo jest w anglii a za tyle jest 40d za sto mniej jest 450d wiec wybor jest chyba prosty.z canonow 40d!!!jesli bedzie pozniej polprofesjonalnie czyli zajrzy na stocki i zapragnie sprzedawac to na pewno mniejsze szumy mu pomoga.Ciezko tu kupic na ebayu za dobra cene modele nizsze niz najnowszy dostepny i zeby byly do tego nowe .
pisalem tez ze nie mialem nigdy nickona prawda?
Ja jestem szczęśliwym posiadaczem 450d . Jestem z tej puszki zadowolony ale jeśli chcesz konkretnie jakieś pieniądze przeznaczyć na body i Twój przedział pieniężny jest większy to brałbym 40d .Zdaję sobie z tego sprawę że za jakieś 2 lata może wymienię moją 450 ale póki co to wolę zaopatrzyć się w dobre szkła. Możesz też kupić 450d + jakieś lepsze szkło ale mimo wszystko na Twoim miejscu brałbym 40d.
Canony z reguły mają małe szumy co Ci się napewno przyda przy robieniu klimatycznych fotek nocnych ,a na studiach takie ćwiczenia napewno się pojawiają.
Jeśli jednak zdecydujesz się na 450D to lepiej odpuścić sobie obiektyw kitowy mimo, że na początek może i jest wystarczający ale wiem po swoim przykładzie. Lepiej jakieś dobre szkło mieć, niż po miesiącu szukać funduszy tak jak ja to robię teraz
paski27, wporządku, ale chyba zgodzisz sie że lepiej kupic dobry obiektyw i starsze body, niż dobry aparat i kiepskie szkło. Zwłaszcza jak się chce zając fotografią profesjonalnie.
papabear
mysl przyszlosciowo nie pakuj kasy w cos czego pozniej mie bedziesz mogl wykorzystac
450 jest zrobiona tylko po to zeby zarobic na klientach
co bys teraz nie kupil i tak pewnie to zmienisz na nowszy model ale zostana ci szybke karty bo takie potrzebujesz do 40d i pewnie jakies dobre szkla,przed wyborem systemu zobacz co sa ci w stanie zaoferowac najnowsze modele bo kiedys sobie je kupisz.
[ Dodano: Sob 10 Maj, 2008 21:16 ]
to nie jest tak lepiej kupic dobre body i szklo bo i tak zawsze bedzie zamalo:)
jasne ze masz racje .zebym sie niewywyzszal (sorry za blad)(niewiem jak to napisac)
papabear jest w uk i kupi body za oszczednosci z miesiaca przy normalnym trybie rzycia ,a ta setka do szkla mu duzo nie pomoze.
ostatnio zrobilem test to same szklo na dwuch roznych body 350d i 5d (dwa inne swiaty)obiektyw sigama 70 300 apo 200mm i w powiekszeniu z 5d do wielkosci cropa1.6
no 450d + tamron 17-50 /2.8 byłby chyba w miarę rozsądnym wyborem na początek. Mógłbyś też rozglądnąć się za 400d bo chyba bardzo nieróżni się od swojego nowszego brata ,a wtedy na szkła miałbyś już bardzo rozsądną sumkę. Oczywiście jeśli zdecydujesz sie na canona. W innych systemach niesiedzę ,nieinteresuję się nimi zbytnio więc się niewypowiadam
Ech ciężki wybór.... Pieniędzy zawsze brakuje:PP zwłaszcza młodemu 20-latkowi Paski 27-widzę, że mamy podobny tok rozumowania ale jak już zauważyłem na forum to i mnicha
spokojnie można nazwać wujkiem-dobra rada :D
Plan budżetowy przedstwaia się następująco...Mam nadzieje zebrać 1000f minus 600 za body=400+ ok. 200 bo rodzice zaoferowali drobne wsparcie. Z kasą może być lepiej(ale będzie to mój 1 rok na studiach w UK i chce odłożyć 1000f na "czarną" godzine. Bardzo możliwe, że sporą część po 1 roku przeznacze na obiektywy...
Tak więc czy za około 600 funtów dobiore już jakieś szkiełko??
[ Dodano: Sob 10 Maj, 2008 21:57 ]
paski27 napisał/a:
co do ebaya slkepy czy prywatni sprzedawcy (jak sklepy to z kad?)moze ci jakis poradze lubie sie bawic w ebay:)
hehehe widzę, że mamy podobne zaiteresowania Nie tylko foto...ale i buszowanie po aukcjach na ebayu Jestem chyba nawet od zakupów tam uzależniony...tydzień bez tego-tygodniem straconym
Z tego co widziałem to sporo tańszych rzeczy z Hong Kongu... Tylko po 1 w razie awarii to wysyłać to z powrotem na gwarancje ;/ po 2, chyba troche lewe źródło no i nie wiem czy nie jakiś ukryte podatki. Tak więc w gre wchodzi tylko jakiś sklep z UK...myślałem o używanym ale ceny jakieś niebotyczne...Używane body tylko 100 funtów tańsze...
No i na koniec. Warto czekać na lipiec czy raczej nic już sprzęt nie stanieje ??
papabear
z uk sklepy daja wyzsze ceny ze wzgledu na to ze prawdopodobnie sami sciagaja z hong kongu:)
czy wyslesz na gwarancje do uk czy azja i tak moga ci ja odrzucic,nawet jak jest nie z twojej winy
moze sie ktos wypowie na forum czy komus sie zepsul jakis canon?
ja nieslyszalem.
No chyba ze sluzyl do gry w pilke.trzeba czytac uwaznie co oferuja .(chodzi o gwarancje)
co do szkla ja mam sigme jako podstawowe ale u Ciebie bedzie za wasko wiec powinno byc jak 17 50 is2.8 ale czy az takie jest ci bardzo potrzebne,kiedys jak mnialem 400d mialem sigme 17 70 2.8 4 bylo ok,
wiec cos w stylu sigmy 17 50 lub tamrona bedzie pasowalo
urzywane dostaniesz za 150(okolo)
niezapomnij ze powinienes miec dobre karty sprawdz 'werehouseexpress ' wpisz w google pierwsza pozycje u gory bedzie ten sklep scandisc 4g III sa w dobrej cenie(znajdzesz na ebayu ale niewiele zaoszczedzisz a tracisz duzo czasu na licytacjach)
nieukrywam ze tripot by ci sie przydal i jakas lampa
co do tripoda miedzy sklepem a ebayem jest ok 10 funtow roznicy kupilem ostatnio slick 400 ciezki ale dobry no i wezyk spustowy ale to wyrwiesz za 3 funty jak sie postarasz
w cenie sie zmiescisz co do zooma po co odkladac na czarna godzine:)
zoom jak z tanich to niebierz nic powyzej 200mm
kiedys mialem tamrona 50 200 niepamietam jakie f cos kolo 4 do 5.6 a optycznych jest test wydasz na to 60 70 funtow bierz urzywane i sprzedasz jak sie wzbogacisz i bedziesz zmienial (nie jest taki zly)podesle ci fotke z niego jutro na maila
Nie jest taki zly a po co wydawac wiecej jak wszystko ponizej canona 70 200 4 jest doniczego(mialem sigme 70 300 macro dwa razy drozsze a zadnej roznicy no masz te 200-300 ale wychodzi mydlo (wiedz poczekaj lepiej na 70 200 2.8 moze is ale to twoj wybor (Ja niezaluje)
na studia fotograficzne tu troche wydasz:)
to sa dwa sprawdzone sklepy ale ten gorny nie ma za dobrych pocji gwarancyjnych
kupujesz w poniedzialek dostawa czwartek,kupujesz w srode dostawa w poniedzialek tak oni dzialaja
have nice night myte!
[ Dodano: Nie 11 Maj, 2008 01:55 ]
No i zeby niebylo nie ze ci polecam ten zoom bo wyglada smiesznie a waga jak komorka ale jak ci zalezy na kasie to lepiej miec cos niz nic albo biegac do przodu zeby zrobic zdjecie:)
co do tego krutkiego zooma jakis filtr by ci sie przydal ze wzgledu na to ze jestesmy w uk slonca wielkiego nie ma a w wiekszosci sa chmury wybierz nd4 do zdjec na zewnatrz (ale powinienes miec tripod)bo to ci obniza swiatlo)uv moze tez ale na poczatek i tak nie bedziesz widzial roznicy a ze to pierwsze lustro wiec bedziesz bardzo uwazal zeby sie nic nie stalo na przednia soczewke.
[ Dodano: Nie 11 Maj, 2008 01:57 ]
nd4 urzyjesz do rozmycia wody w dzien 12pm:)
albo do dramatic sky najlepiej przy portretach
to taki dodatek wyzyjesz bez tego sa wazniejsze rzeczy
No ok.. a więc sprawa sklepu załatwiona. Ale jak to jest z opłatami?? Nie ma ukrytego TAXU??
Co do obiektywów to słyszałem, że są pewne problemy z ostrością Sigmy na Canonie. Czy to prawda?? Paski27 mialeś jakieś problemy?? Robiąc zdjęcia w RAW w ile kart pamięci najlepiej się zaopatrzyć?? Tripod na razie nie potrzebny. Przy okazji jednego z konkursów wygrałem jeden i teraz musze go tylko importować od rodziców ;] Nie jest super profesjonalny..ale to dosyć solidny i stabilny plastic(max wysokość coś około 200cm). Co do szkiełek to miałem okazje bawić się paroma..a więc kupno dla mnie obowiązkowe. Wiem, że ktoś może powiedzieć po co??jak można wszystko w photoshopie. Ale po 1 nie lubię za bardzo ingerować w zdjęcie w programie graficznym (bo w sumie jeszcze nic nie umiem-ale tym też na poważnie chce się zająć) a po 2, że srawia mi to niesamowicie wiele frajdy, no i efekty lubię widzieć od razu na wyświetlaczu Ale nie bardzo łapie o co chodzi z tym nd4 ;/ Chodzi Ci o filtr szary??
[ Dodano: Nie 11 Maj, 2008 01:55 ]
Paski27:
No i zeby niebylo nie ze ci polecam ten zoom bo wyglada smiesznie a waga jak komorka ale jak ci zalezy na kasie to lepiej miec cos niz nic albo biegac do przodu zeby zrobic zdjecie:)
hehehe dobrze powiedziane Nom lepeij mieć te 200 niż biegać jak zapyziały. W przyszłosci na pewno będzie jakiś konkretny zoom, ponieważ uwielbiam fotografować zwierzynę a, że mój dom rodzinny znajduje się kilometr od wielkiego skupiska ptaków, więc bardzo możliwe, że wakacje bede spędzał nad pobliskim zbiornikiem.
Paski27:
(ale powinienes miec tripod)bo to ci obniza swiatlo)uv moze tez ale na poczatek i tak nie bedziesz widzial roznicy a ze to pierwsze lustro wiec bedziesz bardzo uwazal zeby sie nic nie stalo na przednia soczewke.
tripod bo bede mógł wydłużyć czas naświetlania?? a szkło to najlepiej UV caly czas by nie zarysować szkiełka?? dobrze rozmumiem??
jest ale jak bierzesz szklo na cropa to niebedzie problemu jak bierzesz szklo an ff bedzie ustawialo lekko przed
nie kazde ale taka jest wada
poznie ci podam strone to zobaczysz o co mi chodzi
paski27, wporządku, ale chyba zgodzisz sie że lepiej kupic dobry obiektyw i starsze body, niż dobry aparat i kiepskie szkło. Zwłaszcza jak się chce zając fotografią profesjonalnie.
Zgadzam sie z Mnich'em. Sam mialem niedawno podobny dylemat czy 400D, 450D czy D80 i wybralem tego drugiego. Jestem bardzo zadowolony i sadze ze dokonalem najlepszego mozliwego (dla mnie) wyboru. D80 jest sprawdzonym wysokiej klasy aparatem z bdb szklem kitowym (18-70). Nalezy odczywiscie nadac wagi poszczegolnym cechom aparatu, szkla i firmy bo nie dla kazdego to samo jest wazne. Ilosc megapikseli, trzepaczka, live view to dla mnie bajery marketingowe, ktorych nie potrzebuje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,76 sekundy. Zapytań do SQL: 15