Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Oj wiem wiem, że w Photoshopie czy Lightroomie nie takie cuda można robić. Ale ja jakoś nie za bardzo to lubię. Może i niesłusznie.
Lekkie wykadrowanie, balans bieli, poziomy i krzywe delikatnie poprawić, to i owszem. Ale dalej grzebać to jakoś tak...
A poza tym to zdjęcie w kolorze jednak znacznie lepiej wygląda, jak pewnie sprawdziłeś na mojej stronie
Też nie popieram.
Spróbowałem tylko zasymulować jakby to zfocić np. ogniskową 300mm.
Nie przykładałem się do obróbki.
Przymierzam się do zakupu Sigma DP2x - nią już bez problemu da się wyizolować pierwszy plan, zwłaszcza że przysłonę 2,8 ma całkiem niezłą
Jak kupię to przejadę się to Adrspach i zrobię to zdjęcie jeszcze raz, w końcu daleko nie mam.
Taaaak. Przymierzam się również odwiedzić prastare ziemie słowian wschodnich
Lubię po prostu odwiedzać rożne miejsca po sezonie (szczególnie nad morzem i w górach).
Nie ma ludzi, rozwrzeszczanej gawiedzi, nie trzeba rano wstawać na plener a poza tym można spokojnie rozstawić statyw i pomyśleć nad kadrem bez obawy, że tłuszcza mnie rozdepcze. No i plaże są puste. Można landszafcić do oporu
A na Rugię pojechałem bo... są tam zaje..ście duże głazy na plaży i nie musze się wlec w tym celu do Szkocji
Dam próbkę dzis po południu.
...Nie ma ludzi, rozwrzeszczanej gawiedzi, nie trzeba rano wstawać na plener a poza tym można spokojnie rozstawić statyw i pomyśleć nad kadrem bez obawy, że tłuszcza mnie rozdepcze. No i plaże są puste. Można landszafcić do oporu
No to faktycznie jest duży plus. Ja na przełomie sierpnia i września byłem w Pobierowie... ale było pusto! Cisza i spokój - można było wieczorem ze statywem rozstawić się na plaży i fotografować ile dusza zapragnie
Pozdrawiam serdecznie
[ Dodano: Sro 28 Gru, 2011 12:21 ]
fatman napisał/a:
W DP2x nie podoba mi się, że ma obiektyw 41mm. Za wąsko. Wolę szerzej zwłaszcza, że DP1 używam w 99% do landszaftów.
Witaj
To już zawsze jest kwestia gustu. Ja kiedyś też byłem przekonany, że to dla mnie za wąsko. Ale jak spróbowałem... to oczy mi się otworzyły
DP2x w przypadku bardziej szczegółowych ujęć, zbliżeń czy street photo jest naprawdę świetna. Zwłaszcza, że nawet przysłona 2,8 generuje dość dobry obraz, a wtedy głębię ostrości masz już naprawdę wąską, zwłaszcza jak fotografujesz coś z bliska.
Polecam blog Yanidela. On fotografuje praktycznie tylko dwoma aparatami - Leiką M9 i własnie Sigmą DP2
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10