Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 28 Gru, 2011 [Pomoc w kupnie] Lustrzanka cyfrowa
Witam,
Chciałbym zakupić lustrzankę cyfrową. Jako, że jestem początkujący w tych sprawach to nie chciałbym kupować sprzętu za kilka tys $$$, ale znów nie chciał bym kupić jakiegoś "szajsu".
Przeglądałem oferty sklepowe jak i te internetowe i zaciekawiło mnie kilka modeli.
Pentax k-x lub k-r
Nikon D5000
Nikon P500
Korzystając ze strony snapsort.com do porównywania aparatów i oceny, wyszło mi, że Nikon P500 jest lepszy od Pentax`a k-r. Hmm co wy o tym sądzicie ? Pentax k-r w granicach ~2000zł a Nikon P500 ~ 1400zł.
mAsHER, na początek polecałbym Ci poczytać trochę czym jest lustrzanka. P500 nią nie jest, a już na pewno nie jest lepsza od K-R. Musisz się najpierw zastanowić, czy chcesz wchodzić w system wymiennych obiektywów.
Witam. Potrzebuję rady, otóż sprzedałem Eosa 10d wraz z Sigmą 70-300apo, to był mój pierwszy aparat a teraz planuje nowy zakup. Myślę o Sigmie 120-400, nie wiem tylko z jakim aparatem będzie ona lepiej współpracować Eosem 50d czy Nikonem d5000 ? Sprzęt ma służyć do fotografii głównie ptaków.
Amedos go z powodzeniem uzywa z d5000 choc 50d jest aparatem z wyzszej polki wiec moglby byc lepszym wyborem pod warunkiem, ze nie bedzie sprawial problemow z celnoscia AF
Właśnie tego się obawiam że Sigma podpięta do Canona 50d może mieć problem z AF. Tak też miałem w moim pierwszym aparacie eos 10d z Sigma 70-300apo( zdjęcia robiłem tylko w manualu) AF był bardzo niecelny.
Sandacz, nie ma co oceniac AF wszystkich sigm po jednym z jej najtanszych teleobiektywow. poza tym zawsze mozna wyslac do kalibracji jesli sie okaze, ze zestaw korpus+obiektyw cierpi na back/front focus
Sandacz, pamietaj tylko ze sprzet nie robi zdjec sam, Amedos ma ogromna wprawe i potrafi naprawde blisko podchodzic do ptakow i stad efekty sa jakie sa
Domyślam się, pół roku też się "uganiam" za ptakami, umiejętności są równie ważne (żeby nie powiedzieć ważniejsze) niż sprzęt. Polubiłem to zajęcie dlatego przyszedł czas na zmiany. Ps jak można utworzyć własna galerię?
Zamiast d5000 to już lepiej d5100 - ma lepszą matrycę, a co do FF, czy też BF, to nigdy nie wiesz z jakim aparatem Cię to spotka. Canon 50d chyba bardziej się nadaje do fotografowania ptaszków
Szkło, napewno o nie mniejszej ogniskowej jak 300mm, lepiej żeby miało cichy silniczek(USM, HSM). Dobrym wyborem byłaby ta Sigma 120-400, ale w tej cenie to tylko używka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9