Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
ZEN-RAY w Polsce!
Autor Wiadomość
RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 09 Lis, 2011   

O to chodzi?
http://www.zen-ray.com/shop/about-zen-ray-optics

Reklama

Abs 
Optyczny

Wysłany: Pią 11 Lis, 2011   

O kraj pochodzenia firmy. Dzięki za link. Przypuszczałem, że US

RB 
Temu Panu już podziękujemy

to tylko mówi, gzie firma jest zarejestrowana... a czy nie kręcą nią wyłącznie Hanowie, to zupełnie inna bajka :-)

Abs 
Optyczny

Różnie to bywa. Pytałem z ciekawości. Z Vortexem miałem dobre doświadczenia, łącznie z obsługą klienta w USA.
Znajomy pracuje w firmie koreańskiej na terenie naszego kraju - opowiada, że nadzór ze strony Koreańczyków jest ciągły a priorytetem jest oczywiście jakość produkcji. W jakim stopniu Amerykanie dbają o "swoje" taśmy produkcyjne w Chinach tego nie wiem a "pańskie oko konia tuczy". Skoro ZR nie ukrywa tożsamości to już dobry znak.

turst 
Nowy

Wysłany: Sob 26 Lis, 2011   

Zdecydowałem się na Zenray ed3 8x43 i niedawno dotarła.
Pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne.
Lornetka zaopatrzona jest w czarny dość sztywny pokrowiec zamykany suwakiem.
Obraz jasny i ostry :grin:
Guma zielona, kolor niebrzydki, wykonanie wydaje się dobre, pokrętło ostrości chodzi płynnie i cicho, nic się nie zacina.
Można regulować prawy okular, muszle oczne wysuwają się płynnie, w DO Titanium były bardziej miękkie ale się nie wysuwały.
Nie miałem porównania bezpośredniego ze Svarowskim EL jak ta obudowa powinna wyglądac wzorcowo, ale wg mnie oprócz faktycznego niewielkiego odstawania gumy przy obiektywach co widać dopiero przy wpatrzeniu się, nie ma się do czego przyczepić :wink:
W porównaniu z DO Titanium 8x56 obraz lepszy o dwie klasy, jaśniejszy, dużo ostrzejszy i szczegółowy ( widać wyraźnie szczegóły które w DO są niewyraźne i trzeba sie nieźle wpatrywac żeby je w ogóle zauważyć- porównywałem na obiektach nieruchomych na razie)
Przyblizenie wydaje się że jest większe w Zenie, obserwowany obiekt z kilku metrów wydaje się nieco większy, więc może być więcej niż 8x.
Wziąłem ją dzisiaj na polowanie i kolegom obraz bardzo się podobał przy dzisiejszej przedpołudniowej pochmurnej pogodzie :mrgreen:
Przy słonecznej pogodzie jak na razie tylko moja żona przez nią patrzyła i stwierdziła że "tak dobrze przez nią widać że chyba jest warta swojej ceny"- autentyczne.
Zastrzeżenia miała do rozstawu że minimalny za szeroki a ona ma wąski rozstaw oczu.
Jak na razie się nie zawiodłem i polecam

Arek 
Redaktor

Wysłany: Nie 27 Lis, 2011   

turst, jak powalczysz z nią trochę bardziej nie zapomnij dodać opinii w bazie:
http://www.optyczne.pl/14...a_lornetki.html

turst 
Nowy

Arku, w bazie jest napisane, że lornetka ta jest wypelniona azotem, a na stronie sklepu internetowego jest napisane że jest wypełniona argonem :shock:
Gdzie jest błąd?
Za kilka dni napiszę swoje spostrzeżenia w bazie o tej lornetce :grin:
Pozdrawiam

Arek 
Redaktor

Jest argon. Już poprawione.

turst 
Nowy

Wysłany: Czw 29 Gru, 2011   

Porównałem ostatnio swojego Zena 8x43 ED2 z nowym mikołajowym Zeissem Conquest 8x56 T*, który kosztuje ponad 2 razy więcej i uważam, że obraz jest nie gorszy a aberracja na gałęziach drzew w pochmurny dzień w Zenie w ogóle niewidoczna, w Zeissie była zaskakująco wyraźna!.
Poza tym to pole, zakres ostrości prawie w całym polu i jasność obrazu... rewelacja.
Wg mnie Zen wypada lepiej od Zeissa oprócz masywności wykonania tego drugiego który jest jednak cięższy o 1//4 kg.
Wyobraźcie sobie że w Zeissie nie ma w komplecie osłon obiektywów :evil: , a jako opcjonalnych (wg Zeissa)nie znalazłem nigdzie w internecie (na polskich stronach).
Może ktoś wie od czego możnaby dopasować?
W Zenie oczywiście są i się dobrze sprawdzają, w Delcie to porażka jedną już zgubiłem, druga się urwała, nie wiadomo jak ją przyczepić.
Muszę stwierdzić jednak że moja dwuletnia Delta Optical Titanium 8x56 daje jak na swoją cenę też dobry jasny obraz, tylko pole widzenia jest wyraźnie mniejsze i stąd znacznie trudniej uchwycić drobne ptaki w locie.
Oczywiście zawiesić na szyi DO i Zena to znaczna róznica wagowa i już niechętnie zakłada się Deltę.
Zen wg mnie jak za tę cenę jest na pewno godny polecenia, Delty jednak na razie nie sprzedam chociaż ostatnio namnożyło się tych lornetek :wink:

Dawid1984 
Entuzjasta

turst napisał/a:
Może ktoś wie od czego możnaby dopasować?
Poszukaj w ofercie Opticrona.

Arek 
Redaktor

turst, ten Conquest jak na Zeissa nie jest udanym modelem. Poza tym 8x43 a 8x56 to zupełnie inna klasa sprzętu. Przy czym Zen 8x43 jest jak na klasę 43 wielki, a Zeiss 8x56 jak na klasę 56 mały.

Odpowiedz do tematu