Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam.
Podepnę się pod temat.
Przepraszam że nie przywitałem się, nie jestem tu osobą znaną. Czytam Was od dawna ale nigdy nie rejestrowałem się na forum do dnia dzisiejszego a zmusiła mnie do tego sytuacja.
Używam niskiego modelu Nikona a mianowicie D60. Bardziej interesują mnie szkła i w tym kierunku idę. Mam już ich pokażna kolekcje z kierunkiem na M42. Nigdy nie miałem problemu z ostrzeniem manualnym nawet na D60 aż do czasu zakupu dziś Samyeanga 8mm. Tak jak w testach i opiniach dosyć jak dla mnie ostry od wyższej przysłony. Ustawiam minimalna odległość ostrzenia i jest ok. Pytanie jednak inne. Patrząc przez wizjer i kręcąc pierścieniem ostrości w moim przypadku nic się nie zmienia w obrazie. Tak jakby pierścień nie działał. Jak wrzucę zdjęcia na kompa to owszem widzę że obiektyw ustawia różnie ostrość ale sam przez wizjer nie potrafię jej ustawić... Wzrok mam dobry:)
Czy tak ma być (matryca APS-C i mały wizjer)czy tez najprawdopodobniej trafiłem na wadliwy egzemplarz?
Wiem, że pytanie może dla niektórych śmieszne ale dla mnie dosyć istotne...
mozliwe, ze w wizjerze nie widzisz roznicy, gdyz glebia ostrosci bedzie bardzo duza i zazwyczaj w mniejszym rozmiarze wszystko wyglada na ostre a dopiero niuanse tego, gdzie jest ostro a gdzie juz nie, widac dopiero ogladajac zdjecie w pelnym rozmiarze na ekranie komputera. generalnie to zwlaszcza po lekkim przymknieciu mozesz ustawic ostrosc na hiperfokalna i sie nia nie przejmowac zbytnio
a jesli chodzi o M42 to o ile jeszcze nie zaczales ich kolekcjonowac to sprawdz, co jest dostepne na rynku wtornym sposrod nikonowskich obiektywow manualnych. nie bedzie potrzeby stosowania przejsciowek (do M42 bedzie potrzebna przejsciowka z dodatkowa korygujaca soczewka, ktora moze psyc jakosc obrazu)
Podjechałem dziś ze sprzetem do dwóch fotografów i twierdzili że jest ok ale widać było że nie mieli doświadczenia z tego typu obiektywami, tez tłumaczyli to głębią ostrości. Chciałbym być pewny czy tak rzeczywiście ma być, czy nie wymienić obiektywu choć był sprowadzony na zamówienie...
Dla mnie denerwujące jest to ze sam nie mogę sobie precyzyjnie ustawić ostrości...
Jeżeli przymykam maksymalnie przysłonę to dlaczego obraz w wizjerze nie ciemnieje jak standardowo w manualach?
Szkiełka M42 niestety od jakiegoś czasu stały się popularne niestety i odbiło się to na cenach.
Ostatnio gość wystawił na Allegro Wołne 9 w stanie fabrycznym i licytacja startowała od 360 zł:(
Ja bardziej kieruje sie w kierunku produkcji wschodniej:)
Przejściówkę z soczewką miałem ale ostatecznie spuściłem ja po dwóch miesiacach na Allegro.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sro 28 Gru, 2011
vtrgk,
Bo nie masz matówki do ręcznego ostrzenia, poza tym przy tej ogniskowej lepiej patrzeć na skale odległości.
Ok i tak tez robię jak piszesz dcs, patrzę na skale odległości i wychodzi w miarę poprawnie jak na pierwsze testy.
Pewnie nie mam takiej wiedzy jak Wy ale dla mnie zaskoczeniem jest że potrafię swoim aparatem dobrze wyostrzyć makro Wołną 9 z pierścieniami a nijak nie potrafię sobie poradzić z rybim okiem.
Dlatego też Was pytam czy tak powinno być.
To jest na takiej zasadzie że ustawiam jakiś przedmiot w minimalnej odległości na jaka obiektyw powinien łapać ostrość czyli 0,3 potem przekręcam na przykład na 1,5 metra lub więcej i nie widzę o wizjerze różnicy...
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sro 28 Gru, 2011
vtrgk,
Arkadiusz Olech
Samyang 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye - test obiektywu
10. Ustawianie ostrości
"Czy mechanizm autofokusa jest nam w takim obiektywie potrzebny? Raczej nie. Warto sobie uzmysłowić, że nawet na maksymalnym otworze, gdy ustawimy ostrość na odległość 1 metra, głębia ostrości będzie rozciągać się od 0.5 metra do nieskończoności! Po przymknięciu obiektywu do wartości przysłony f/5.6, ustawianie ostrości mamy praktycznie z głowy. Wystarczy pierścień skali ostrości ustawić na wartość 0.6 metra, a głębia ostrości obejmie obiekty znajdujące się w odległości od 29 centymetrów do nieskończoności..."
wolna z pierscieniami masz bardzo niewielka glebie ostrosci i dlatego wyraznie widac, gdzie sie znajduje jej plaszczyzna. na szybko z kalkulatorka mi wynika, ze dla przyslony 5.6 glebia ostrosci przy ustawieniu na 30cm wynosi juz prawie 50cm
Czytałem ten test. Raczej nie kupuje nic bez namysłu i poczytania opinii.
Wiem ze można go używać w ten sposób, czytałem wypowiedzi ludzi którzy od tygodni praktycznie nie przestawiają pierścienia ostrości.
Dla mnie jednak trochę zaskoczeniem jest że nie mogę sam się tym bawić "bo nic nie widzę":) i stad chęć upewnienia się czy tak powinno być.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Czw 29 Gru, 2011
vtrgk,
Powinno.
Swoją drogą dziwię się, że pod M42 nie masz Pentaksa. No chyba, że ci tylko makro te obiektywy potrzebne.
Wołne podałem dla przykładu, mam też Zenitara 50 i pare Jupiterów i nigdy żaden nie sprawiał kłopotu a tu nagle takie zaskoczenie z koreańcem. Oczywiście żaden z nich to nie szeroki kat i nie mam doswiadczenia z tak szerokimi obiektywami. Chciałem kiedyś Zenitara rybie oko ale wiadomo że to nie ma sensu wiec po odłożeniu kasy zdecydowałem się na Samyanga.
[ Dodano: Czw 29 Gru, 2011 00:10 ]
Standardowo na stałe mam podpiętą Sigme 17-70, M42 to zabawa w wolnej chwili sprawiająca mi sporo frajdy i satysfakcji, makro i portrety.
[ Dodano: Czw 29 Gru, 2011 00:49 ]
Dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9