Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam , jestem posiadaczem aparatu sony a300 od dwóch dni .Kupiłem go używanego na allegro i mam kilka problemów :
1. Aparat słabo łapie ostrość , większość zdjęć wychodzi rozmazanych pomimo , że staram się praktycznie w ogóle nie ruszać aparatem , nawet wskaźnik drgań pokazuje tylko jedną kreskę .
2. Dzisiaj próbowałem robić zdjęcie drzewa wieczorem , jednak mi się to nie udało . Aparat cały czas mierzy i nie da się zrobić zdjęcia . Dopiero jak włączę lampę błyskową to udaje się je zrobić .
Proszę o jakieś rady ponieważ jestem zielony w tym temacie i nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić .
Od razu mówię , że zdjęcia wykonywałem we wszystkich trybach ( auto , noc itp. ) jednak oba problemy dalej występowały .
dla uzytej ogniskowej czas otwarcia migawki, ktory powinien umozliwic wykonanie nieporuszonego zdjecia, to ok 1/50s a ty uzyles 1/2.5s wiec zdecydowanie za dlugi
drugie zdjecie - czas naswietlania ponad 3 sekundy, tego z reki nie utrzymasz, nigdy
przemek10226 [Usunięty]
Wysłany: Czw 29 Gru, 2011
Problem w tym , że ja nie wiem za bardzo jak to ustawić . Nie widzę u siebie opcji zmiany czasu otwarcia migawki . ;/
Czyli waszym zdaniem z aparatem wszystko ok tylko ja nie umiem zdjęć robić ?
dla uzytej ogniskowej czas otwarcia migawki, ktory powinien umozliwic wykonanie nieporuszonego zdjecia, to ok 1/50s a ty uzyles 1/2.5s wiec zdecydowanie za dlugi
Przemek. Takie zdjęcia, zwłaszcza to krajobrazowe, robi się ze statywu, z podniesionym lustrem i z użyciem wężyka, a przynajmniej samoczynnym wyzwalaczem.
Po co?
Ano po to, żeby w trakcie długiego czasu naświetlania nie poruszyć aparatem.
Jeśli brak Ci takich akcesoriów, to przy czasach dłuższych niż 1/10, czy nawet 1/20 sek, oprzyj aparat o coś, aby nim nie poruszyć w trakcie naświetlania matrycy.
przemek10226, przeczytaj instrukcje obslugi aparatu, nie rob zdjec w trybie auto
generalnie zasada (pomijajac ewentualne uzycie stabilizacji obrazu) jest taka, ze czas musi byc 1/(wartosc uzytej ogniskowej)sec lub krotszy. jest to zasada dla pelnej klatki tak wiec dodatkowo trzeba wziac pod uwage to, ze matryca jest x1.5 mniejsza. tak wiec maksymalny czas to 1/(ogniskowa x 1.5)sec
Ostatnio zmieniony przez moronica Czw 29 Gru, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Nie widzę u siebie opcji zmiany czasu otwarcia migawki . ;/
Włącz M, albo Tv (chyba, że w Sony się to inaczej nazywa), to zobaczysz.
przemek10226 [Usunięty]
Wysłany: Czw 29 Gru, 2011
Jeszcze ponowie pytanie nr.2 . Dlaczego nie mogę wykonać zdjęć w nocy ? Aparat mierzy ale zdjęcia nie wykonuje . Dopiero po włączeniu lampy błyskowej udało się zrobić .
Absolutne podstawy od których najlepiej zacząć zabawę aparatem. Zapomnij że Twój aparat posiada coś takiego jak tryb Auto. Każde nawet SuperInteligentMegaHiperIAuto nie zastąpi kreatywności autora zdjęcia. Tryb A, czyli preselekcja przysłony będzie moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem na robienie fotek na początek. Pierwsze lekcje zacznij od tego czym jest ISO, Czas naświetlania i przysłona.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9