Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
kufel, swiatlomierz w manualu przeciez rowniez dziala. a z iso ustawionym na auto to taki manual jak z trybow S czy A gdyz w nich rowiez z 3 parametrow (czas, przyslona, iso) jeden moze byc automatycznie dopasowywany do pozostalych tak by uzyskac odpowiednia ekspozycje
ja czesto uzywam iso auto jak robie ptaszki gdyz wole ekspozycja sterowac modyfikujac wartosc kompensacji a ze warunki sie zmieniaja (raz w sloncu, raz w cieniu, pod slonce, ze sloncem, itd) to pelny manual nie bylby zbyt wygodny
kufel, w innych systemach ponoć można ustawić kompensację w trybie M
no , a ja o tym nie wiedziałem w sumie podobnego rozwiązania się spodziewałem, bo jakoś ten "punkt" do jakiego chcemy naświetlić trzeba określić .
[ Dodano: Pią 30 Gru, 2011 22:53 ]
moronica napisał/a:
a z iso ustawionym na auto to taki manual jak z trybow S czy A gdyz w nich rowiez z 3 parametrow (czas, przyslona, iso) jeden może byc automatycznie dopasowywany do pozostalych tak by uzyskać odpowiednia ekspozycje
czyli robi się z trybu M tryb priorytetu czasu i przysłony o określonym przez użytkownika stopniu kompensacji , tak?
mozer, o lepszości auto iso w pentaxie czy nikonie owszem, wiem bardzo dobrze o powodach tej lepszości, czyli różnicach w funkcjonowaniu z grubsza też. interesował mnie tylko ten jeden szczegół , ktory jakos mi umknął o tym ze w trybie auto iso i M można ustawić kompensacje ekspozycji niczym w Tv i Av nie wiedziałem, choć zakładałem ze właśnie mniej więcej na takiej zasadzie to musi działać
no spoko, 3 strony o auto iso i żaden canonier nie napisał jak to właściwie działa
jako wzór można podać N czyli ustawiam graniczną czasu np: 1/80s czyli poniżej tej wartości nie ma prawa zejść z czasem tylko o 1/3 czy wiecej podbija mi iso
ponad to ustawiam sobie zakres w jakim ma pole działania czyli np: 200 - 10000 i dopiero jak ten przedział mu się skończy wtedy zaczyna obniżać czas
tak jest w preselekcji
dla C 5DII i 7D, (najprawdopodobnie też w niższych modelach) auto iso ma wartości fabrycznie ustawione i szkoda bo czasem chce się ustawić wiecej i lipa
wymyślili to tak: aparat w trybie auto iso (bawiłem sie na preselekcji przesłony i tak mi to pokazywał) najpierw sprawdza jako jest ogniskowa, a potem do tego ustawia minimalny czas: np dla 50mm ustawi 1/40 ( czasy w przybliżeniu), dla 85mm ok 1/60 moze ciut wiecej, 200mm 1/160 sek
niby fajne ale...
grzebałem aż znalazłem, bodajże na stronie http://www.kenrockwell.com/ w jakimś jego teście, z czasów jak zmieniałem na FF
mi też tak się pokazywało jak bawiłem się 7D, więc coś tam działa
sorry jak wprawiłem w zakłopotanie kolegów
tkosiada, a czym nas wprawiłeś w zakłopotanie? O Auto-ISO dyskutowaliśmy głównie w kontekście pracy w M, wtedy puszka nie ustawia granicznych czasów i tego wszystkiego, co opisałeś dla Av.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9