Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Blysk modelujacy, w YN po nacisnieciu przycisku DoF lampy mamy 1 sekundowy blysk modelujacy - tego chyba tez nie ma w 580EX, musze sprawdzic jak wyglada ten ciagly 1s blysk lampy
Jest dostępny, 1-sekundowy błysk jest robiony na zasadzie spawarki. Świecą się też wszystkie slave’y działające w Wireless E-TTL.
Usjwo napisał/a:
Czym kierowal sie canon kastrujac St-E2 z opcji dostepnych w 580EX?
ST-E2 to produkt chyba znacznie starszy niż 580EX, stąd mniejsze możliwości konfiguracyjne.
W Święta po raz pierwszy użyłem lampy.... wbudowanej + zrobiłem na szybko "mikroodbłyśnik" z foli aluminiowej. Spodobał mi się strobing .
Ponieważ aktualnie nie mam kasy, nie chcę się rzucać na 580EX, ani na 430EX. Tak przy okazji czy w ogóle warto kupować taką 430EX na stopkę?
Już sobie wziąłem do serca słowa komora, że "portrety itede" lepiej robić w trybie manualnym.
Na początek nauki chcę zakupić dwie o YN560 i jakiś wyzwalacz radiowy. Czy mogę zakupić taki (myśląc przyszłościowo), który pracuje w TTL-u? Czy to nie będzie działać? Jaki byście polecili w rozsądnych pieniądzach do współpracy z 50D?
broczek, nie chcesz wydawać na 430EX czy 580EX a chcesz wydać stosunkowo sporą kasę na radio TTL? Jak kupisz dwie YN560 to do tego dumb-radio o dobrej opinii. Może Pixel Opas, o którym ostatnio było? Masz wtedy przyszłościowo zgodność z radiem TTL z tej samej firmy, jak już zdecydujesz się na 580EX, którą moim zdaniem warto mieć do zadań „reporterskich”.
mozer, nieduża "moc", to jest 580EX. Działka mniej, to drastycznie mało. Zwłaszcza do strobingu. To, że można tym "coś" zrobić, to nie znaczy, że warto to kupować.
Ja stoję rozkrokiem między tymi dwiema opiniami. Tzn. przy mniejszym budżecie zamiast wydawać tysiaka na 430EX II, które nie jest jednak bardzo mocne, wolałbym wydać okolice 500 zł na Nissina 622 czy coś podobnego. A mogąc naciągnąć budżet bardziej wolałbym dołożyć do 580EX II, którą moim zdaniem warto mieć do zadań reporterskich, docelowo/potencjalnie jako master do innych lamp i przy strobingu też się przecież sprawdzi.
Natomiast mając już 580 przydaje się mieć 430 jako druga lampa działająca bezprzewodowo przy „reporterce”.
Co do mocy. Kiedyś w słoneczny dzień wziąłem z ciekawości 430EX II zamiast zwyczajowo zabieranej 580EX II. Robiłem pod słońce zdjęcie córce chlapiącej się w fontannie, z wykorzystaniem HSS, małej przysłony (2 lub 2.8), z lekkim żelkiem 1/4 CTO i okazało się, że 430-tka nie daje rady, większość zdjęć nie miała tego klimatu, co dobłyśnięte 580-tką.
mozer, właśnie tego trochę nie brałbym w cudzysłowy, bo różnica jest ok. 600 zł. To dużo i mało, zależy oczywiście od zasobności i strategii myślenia. Dlatego właśnie, uważam za całkiem rozsądne kupienie zamiast Canona coś pokroju Nissina Di622 za 500 zł (też ma TTL, a LP zbliżone do 430EX II) albo dołożenie do 580EX II.
Kupno 430EX II też ma sens - mamy HSS, sterowanie z body i takie tam. Ale jednak lampa ta ma moim zdaniem taki sobie stosunek ceny do możliwości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10