Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ja tam nie mam problemu ze zrozumieniem problemu innovision, przecież wyraźnie sugeruje, że kadry z ryby prostowałby w PT-Lens lub czymś podobnym. A wy go ciągle do szkoły wysyłacie
Co nie zmienia faktu, że w wobec takiego dylematu nikt nie poradzi, sam musisz wybrać co kupić, bo to nie problem jakości i porównania dwóch porównywalnych szkieł, tylko problem wyboru sposobu pracy. A to już musisz dokonać sam, innovision.
innovision,
A może ankieta: czy lepiej umrzeć z głodu, czy z pragnienia?
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 31 Gru, 2011
dcs napisał/a:
A może ankieta: czy lepiej umrzeć z głodu, czy z pragnienia?
oj jest róznica
innovision, ja cię trochę rozumiem, tyle że niestety my ci nie pomozemy w wyborze, ja mam już lekki wstręt do rybiego spojrzenia odkąd pokazał się tani FE samyanga, naoglądałem się tyle szkaradnych kadrów, że miarka się przebrała. To tak jak z zupą pomidorową, jest świetna ale podawana na każdy obiad moze obrzydzić zycie.
Jako posiadacz 14tki mogę ci powiedzieć tylko, ze nie zawiedziesz się jeżeli chodzi o jakość wykonania i własności optyczne.
Tylko jak już wspomnieli koledzy to dwa różne szkła.
Ja tam nie mam problemu ze zrozumieniem problemu innovision
A ze zrozumieniem podtytułu wątku? Chyba, że 14/2.8 również uważasz za "koreańską rybkę"...
pan.tadeusz [Usunięty]
jak wspomniał komor dylemat całkiem zrozumiały
kozidron napisał/a:
innovision, ja cię trochę rozumiem, tyle że niestety my ci nie pomozemy w wyborze, ja mam już lekki wstręt do rybiego spojrzenia odkąd pokazał się tani FE samyanga, naoglądałem się tyle szkaradnych kadrów, że miarka się przebrała. To tak jak z zupą pomidorową, jest świetna ale podawana na każdy obiad moze obrzydzić zycie.
mam podobne zdanie, ta wziernikowa twórczość często opiera się wyłącznie na banalnych niewiele wnoszących zniekształceniach. z jednej strony pozornie łatwo operować na 8 mm (bo brak AF jest praktycznie nieodczuwalny), z drugiej kompozycyjnie to jednak trudniejsze narzędzie i z tego powodu nie zawsze się sprawdzi (choć mile zaskoczyło mnie to linkowane zestawienie). wersja 8 mm faktycznie daje piękne ciepłe kolorki i doskonale pracuje pod światło - od tej strony gorąco polecam (posiadam) ale trudno mi porównać z 14tką.
pamiętać jednak trzeba, że jako taki imprezowy i troszkę reporterski street_shoter lepiej sprawdzi się raczej 8 mm właśnie z uwagi na swoistą głębię pozwalającą prawie zapomnieć o AFie. do krajobrazów natomiast brałbym raczej 14 mm. kierowałbym się przeznaczeniem
Jako posiadacz 14tki mogę ci powiedzieć tylko, ze nie zawiedziesz się jeżeli chodzi o jakość wykonania i własności optyczne.
No, jest to wyrąbisty słoik dosłownie i w przenośni.
pan.tadeusz [Usunięty]
kozidron napisał/a:
Na 14mm brak af-u jest również nieodczuwalny (oczywiście są specyficzne wyjątki gdzie af na szerokim się przydaje).
no własnie, zastanawia mnie czy aż tak nieodczuwalny jak w 8 mm.
spotkałem się z opiniami, że właśnie nie ale szczerze mówiąc nie miałem w łapach więc się nie wyrażę. w 8 naprawdę jest beztrosko
Nie jest aż tak beztrosko, żeby nie dało się nie trafić i to nie tylko na MFD.
pan.tadeusz [Usunięty]
jaad75 napisał/a:
Nie jest aż tak beztrosko, żeby nie dało się nie trafić i to nie tylko na MFD.
owszem można nie trafić ale z reguły nie ma z tym kłopotu nawet na czuja stąd jest to dosyć specyficzny manual, którym śmiało można pokombinować z dynamiczną reporterką
dziś miałem okazję zapiąć te 14 mm
w kwestiach ostrości oba obiektywy dzieli przepaść.
przy czym ponoć po FE 8 mm nie należy spodziewać się żyletki i Samyang wypada tu bdb w swojej klasie. mój dopiero na f8 robi się ostry, na 5.6 jest używalny, a na pełnej dziurce nieco mydlany. te 14 mm już na 2.8 jest w pełni użyteczne, a 5.6 wydaje się minimalnie ostrzejsze niż f4 i na obu przysłonach można się pociąć. obie te wartości wyglądają też odrobinę lepiej niż f8 ale to tylko takie subiektywne wrażenie więc mogę się mylić w ocenie bo różnice nie są duże i nie bawiłem się w wycinanki. spora winieta ale od 5.6 mocno spada. na cropie kąt nie jest oszałamiający w stosunku do FE 8 mm ale detal od razu rzuca się w oczy.
8 mm wygląda na body znacznie zgrabniej, 14 z tą sporą przednią soczewką i zaślepą jak ze słoika nutelli jest przy tym niczym granat
dystorsja w 8 mm jest tak oczywista, że człowiek szybko uczy się z niej kreatywnie korzystać i wręcz tak poziomować kadry aby w pewnym sensie ją zgubić. natomiast tu trudno o niej myśleć patrząc przez wizjer i chyba najbardziej da się we znaki dopiero na monitorze i to zwłaszcza przy architekturze gdzie sporo oczywistych prostych. jednak przy założeniu, że tak jak pisał komor będziemy prostować programowo (PTLens ma ponoć profil tej 14) pewnie i tu można wykorzystać to budżetowe UWA bo rozdzielczość jest rewelacyjna.
do krajobrazu w sensie natury te 14 mm może okazać się lepsze właśnie z uwagi z uwagi na detal, który jest nieporównywalny ze wspomnianym FE (ale wszystko zależy też od formatu prezentacji). z FE mam wrażenie można więcej powariować na ulicy, koncercie czy innej reporterce mimo, że mniej ostre i ciemniejsze. tyle jeszcze ode mnie
wychodzi na to, że najlepiej byłoby mieć oba
obejrzałem jeszcze kilka sampli i jestem raczej zdecydowany na FE 8 mm, a jak się kiedyś znudzi i przeskoczę na FF to pomyślę o tym UWA 14 mm.
jeszcze raz dzięki za obszerne porównania i pomoc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 13