Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak osiągnąc taki efekt??
Autor Wiadomość
marek1234-88 
Początkujący

Wysłany: Sob 31 Gru, 2011   Jak osiągnąc taki efekt??

Witam probuje robiac zdjecia osiagnac taki efekt aby czesc zdjecia była ostra tak jak tu http://www.umikolajca.pl/...akt=1&pagenum=1 lub jak tu http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=6591 jak zrobić zeby np tak jak na tym drugim zdjeci ostra była tylko postac tego łosia czy jest to zasługa programu czy o co chodzi :/ Prosze o wytłumaczenia :) jezykiem laika :) a i SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU:)

Reklama

fatman 
Optyczny

Wysłany: Sob 31 Gru, 2011   

Obydwa efekty możesz osiągnąc fotografując obiektywem z długą ogniskową np 200 lub 300 mm.
Jeżelifotografujesz małpką zostaje ci program w aparacie gdzie wskazujesz punkt ostrości albo obróbka w PS: dajesz filtr gausian blur a następnie dodajesz maskę i "wypędzlowujesz" obszar, który chcesz aby pozostał ostry. To najprostsza metoda.

marek1234-88 
Początkujący

program ktory mam too adobe photoshop 5.1 i tam sa filtry rozmywajace ale tego nie ma i nie wiem o co chodzi z ta maska :/

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

marek1234-88 napisał/a:
Witam probuje robiac zdjecia osiagnac taki efekt aby czesc zdjecia była ostra tak jak tu http://www.umikolajca.pl/...akt=1&pagenum=1 lub jak tu http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=6591 jak zrobić zeby np tak jak na tym drugim zdjeci ostra była tylko postac tego łosia czy jest to zasługa programu czy o co chodzi :/
Pierwszy efekt to zasługa jasnego szkła, drugi długiego teleobiektywu.
marek1234-88 napisał/a:
i nie wiem o co chodzi z ta maska :/
Więc raczej daj sobie spokój z próbą zasymulowania tego efektu w PS.

marek1234-88 
Początkujący

ok skoro taki efekt jak na drugim zdjeciu to zasługa teleobiektywu wiec czy takim obiektywem osiagne taki efekt ?? http://www.cyfrowe.pl/apa...dx-vrii-ed.html i jeszcze jedna sprawa czy ten obiektyw bedzie mi pasował do nikona d5100 :) ??

jaad75 
Klub Pierdzieli

marek1234-88 napisał/a:
ok skoro taki efekt jak na drugim zdjeciu to zasługa teleobiektywu wiec czy takim obiektywem osiagne taki efekt ?? http://www.cyfrowe.pl/apa...dx-vrii-ed.html
Taki nie, bo na 200mm jest już ciemno. Poza tym, to jest spacerzoom, a nie teleobiektyw z prawdziwego zdarzenia. Żeby osiągnąć zbliżony efekt, musiałbyś mieć przy 200mm minimum f/2.8.
marek1234-88 napisał/a:
i jeszcze jedna sprawa czy ten obiektyw bedzie mi pasował do nikona d5100 :) ??
Będzie.

moronica 

Pomogła: 106 razy

marek1234-88, wszystko zalezy od proporcji odleglosci miedzy toba, przedmiotem fotografowanym i tlem. im tlo dalej za obiektem tym bedzie bardziej rozmyte

tak, ten obiektyw bedzie pasowal do twojego aparatu choc 200mm to troche malo na dzika zwierzyne

4motion 
Rozmowny

Nie wiem może mi umknęło ale co ty chcesz fotografować?

marek1234-88 napisał/a:
http://www.umikolajca.pl/...akt=1&pagenum=1
takie zdjęcie można zrobić obiektywem stało ogniskowym.

moronica 

Pomogła: 106 razy

4motion, zapewne rozchodzi sie zwyczajnie o brak znajomosci terminu glebia ostrosci

4motion 
Rozmowny

moronica napisał/a:
4motion, zapewne rozchodzi sie zwyczajnie o brak znajomosci terminu glebia ostrosci

No napewno o to chodzi bo kolega chyba chce uzyskać rozmyte tło. Wiadomo że posiada Nikona D5100, proponuje mu o poczytaniu o głębi ostrości i zdefiniowaniu co chce fotografować.

Arek 
Redaktor

A ten byczek to pewnie z Nikkora 600 mm f/4 VR. Więc czymś klasy 2.8/200 trudno to będzie przebić :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Przebić może nie, ale choć trochę się zbliżyć. W każdym razie na pewno nie da się osiągnąć w tej sytuacji podobnego rozmycia przy 200mm i f/5.6.

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Nie 01 Sty, 2012   

no dobra sprowadziliście kolegę na ziemie (600/4 i 200/2.8 to przetrzepie mu kieszeń) ale mogliście napomknąć, ze może mieć namiastkę zabawy z GO kupując taniego 50/1.8 czy nawet 50/1.4 do tego swojego d5100.

Przecież mozna też tak:

Kolego marek1234-88, zacznij od standardowej 50tki a potem zobaczysz czy wysupłasz na 200/2.8 :wink:

Arek 
Redaktor

Ja tam odnosiłem się do byka, a jego 1.8/50 nie zrobi. Poza tym w Nikonie nie ma 2.8/200. No chyba, że kupi 70-200 f/2.8.

kozidron
[Usunięty]

Arek napisał/a:
Poza tym w Nikonie nie ma 2.8/200. No chyba, że kupi 70-200 f/2.8.

ale ja nie twierdze, że musi go przykręcać do nikona, poza tym wydaje mi się, że marek1234-88 powinien zacząć od ksiązki, no i wałśnie od powiedzmy 50tki

Odpowiedz do tematu