Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Komor oczywiście masz rację. Makro w samo w sobie jest ciężkim kawałkiem chleba. Ale jeśli ktoś się na to porywa to chyba świadomie:) Mam nadzieje, że miałeś na myśli ogólne zasady dotyczące zdjęć makro a nie konkretnie tego konwertera. Chyba, że jest on szczególny i wymaga spełnienia dodatkowych warunków determinujących zrobienie dobrego zdjęcia. Pozdrawiam
Spokojnie, zdaje się, że chodziło o normalne zasady pracy przy makrofotografii
No, chyba, że ja o czymś nie wiem.... (używam Raynoxa w zasadzie od momentu zakupu dslr z matrycą aps- i na efekty nie narzekam jakoś specjalnie
W zasadzie, gdy przełączam aparat w tryb DX, to nawet na 28mm nie ma winiety na LV - jak patrzę w wizjer to widzę, że zaczernienia są na granicy kadru DX. Im ogniskowa większa tym bardziej zaczernienie niknie.
Także dla canonowego APS-C będzie ciut lepiej (bo mniejsza matryca)
Oczywiście im większa ogniskowa - tym większe powiększenie.
Co do 202: już z 8 dioptriami 250ki bedziesz miał problem a z 25 dioptriami to nawet profesjonaliści maja problem by zrobić dobre zdjęcie...
No wlaśnie dlatego sie zastanawiam czy nie zakupić jednak 150. Koleżanka robi 250-tką ale zakłada ją na zwykły obiektyw 18-55 i nawet ciekawie jej to wychodzi. Na moim szkle 18-135 IS 150tka powinna być już wystarczająca żeby zajrzeć jakiemuś owadowi prosto w ślepia:)
kajlen [Usunięty]
Wysłany: Wto 03 Sty, 2012
Ten 202 to jest takiś potwór...
A na stronie podanej przez hijaxa jest jeszcze 505, który ma 32 dioptrie. Ja zadaję więcpytanie: jak nimi obydwoma pracować? Bo to chyba nierealne jest. jaka tam jest głębia po założeniu na 105 mm macro? Kto tego używa, i do czego?
Dziwne, że nigdzie nie ma dcr 250. Jest na brytyjskim Amazonie, ale cena nie jest super-niska.
Kupuje 150 dla moich potrzeb myślę że wystarczy. A może jeszcze ktoś mnie oświeci jak jest z ostrzeniem. Podobno Raynoxy mają stałą odległość ostrzenia czyli zawsze trzeba sie zbliżyć idealnie na taką samo odległość do fotografowanego przedmiotu bo szkło nie będzie ostrzyć?
A może jeszcze ktoś mnie oświeci jak jest z ostrzeniem
Bujasz się...
forsyth napisał/a:
Podobno Raynoxy mają stałą odległość ostrzenia czyli zawsze trzeba sie zbliżyć idealnie na taką samo odległość do fotografowanego przedmiotu bo szkło nie będzie ostrzyć?
To chyba będę sie bawił w makro w piątki wieczór po buteleczce wina. Ostrość złapie raz dwa:)
kajlen [Usunięty]
Wysłany: Wto 03 Sty, 2012
quote="forsyth"]Podobno Raynoxy mają stałą odległość ostrzenia czyli zawsze trzeba sie zbliżyć idealnie na taką samo odległość do fotografowanego przedmiotu bo szkło nie będzie ostrzyć?[/quote]Stałą dla konkretnej ogniskowej obiektywu...[/quote]
Dokładnie tak, jak mówi hijax.
Z tym ostrzeniem na pewno będziesz miał trochę łatwiej na dcr 150 niż na dcr 250 ze względu na większą głębię.
No i kupiłem DCR-150 i jestem troszkę rozczarowany bo winietuje strasznie i to przy max ogniskowej. Wstawiam foto zrobione na szybko.
Oczywiście da się to uratować bo robię zdjęcia w RAWach a duża rozdzielczość w 600D daje możliwość okrojenia bez dużej straty na jakości ale nie tego się spodziewałem szczerze mówiąc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10