Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 04 Sty, 2012 Podpinanie obiektywów FF pod cropa
Jak to właściwie jest z tym podpinaniem obiektywów tworzonych na pełną klatkę pod cropy?
Obiektywy tworzone pod FF oczywiście będą działać najlepiej z FF, ale czy z cropami działają źle? Nie raz słyszałem o tym, że obiektyw FF nie chciał działaś z jakimś body, bo "body było za słabe" i mimo kalibracji i innych operacji nie działały dobrze, ale osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim.
Słyszałem, (a nawet to widziałem) , że AF, chodził szybko tak jak na pełnej klatce, ale w ogóle nie trafiał, nie jestem do końca pewien czy problemem było "złe" body.
Czy obiektywy pod FF działają źle z cropem? Nie zadaje pytania czy działają gorzej, bo to oczywiste, ale czy tracą na swoich właściwościach aż tak by powiedzieć, że działają źle albo na tyle słabo, że nie warto podpinać obiektywu pod FF do cropa?
Mi się wydaje, że chodzi o to, że "cropowe" matryce są bardziej wymagające dla szkieł pod względem rozdzielczości w wyniku dużo bardziej upakowanych pikseli.
Spotkałem się wielokrotnie z opiniami, że dane szkło na FF sprawuje się lepiej.
Oczywiście jeśli szkło jest naprawdę dobre, to tak jak napisał wyżej hijax_pl.
Mi się wydaje, że chodzi o to, że "cropowe" matryce są bardziej wymagające dla szkieł pod względem rozdzielczości w wyniku dużo bardziej upakowanych pikseli.
Ale za cropami idą megapikslele w FF przecież
mozer napisał/a:
Spotkałem się wielokrotnie z opiniami, że dane szkło na FF sprawuje się lepiej.
Pewnie pod względem ostrości (a co za tym idzie aberracji)?
Nie raz słyszałem o tym, że obiektyw FF nie chciał działaś z jakimś body, bo "body było za słabe" i mimo kalibracji i innych operacji nie działały dobrze
Takie opinie są raczej wynikiem próby podpinania bardzo starych obiektywów z czasów analogowych, pewnie do tego firm trzecich typu Sigma czy Tamron. Bardzo stare obiektywy miewają problemy z dogadaniem się z nowymi cyfrowymi puszkami, co może skutkować pełnym spektrum objawów, od nieprawidłowego ostrzenia do zupełnego niedziałania.
Ale powodem są problemy z elektroniką, a nie żadne optyczne aspekty. No, optyczne aspekty mogą być takie, że obiektywy uznawane za ostre w czasach analogowych, mogą na cyfrze okazać się już mocno mydlane, a do tego mające problemy z odblaskami od matrycy.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sro 04 Sty, 2012
komor,
Pewnie chodzi o nikonowskie AF D z Dxami bez silnika.
Obiektywy tworzone pod FF oczywiście będą działać najlepiej z FF,
Nieprawda. Już Hijax odpowiedział.
hijax_pl napisał/a:
Jak dla mnie to lepiej działają na cropie. Mniej widać dystorsje i winietę.
O Ile obiektyw na FF sprawdzi się bdb na cropie, o tyle, odwrotnie można prawie wcale nie sprawdzać, bo słoiki dedykowane pod cropa, nie dają się z reguły podpiąć do puszki FF.
Są pewnie wyjątki, ale i tak nie cały zakres ogniskowych będzie użyteczny, np. Tokina 11-16 2.8 na APSc.
Na FF można podpiąć i używać 15 bądź 16 mm.
Tak dla hecy, podepnij sobie obiektyw średnioformatowy do cropa...
Np. Zeiss 180 f 2.8...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9