Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Podpinanie obiektywów FF pod cropa
Autor Wiadomość
Vicol 
Początkujący

Wysłany: Sro 04 Sty, 2012   Podpinanie obiektywów FF pod cropa

Jak to właściwie jest z tym podpinaniem obiektywów tworzonych na pełną klatkę pod cropy?
Obiektywy tworzone pod FF oczywiście będą działać najlepiej z FF, ale czy z cropami działają źle? Nie raz słyszałem o tym, że obiektyw FF nie chciał działaś z jakimś body, bo "body było za słabe" i mimo kalibracji i innych operacji nie działały dobrze, ale osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim.
Słyszałem, (a nawet to widziałem) , że AF, chodził szybko tak jak na pełnej klatce, ale w ogóle nie trafiał, nie jestem do końca pewien czy problemem było "złe" body.
Czy obiektywy pod FF działają źle z cropem? Nie zadaje pytania czy działają gorzej, bo to oczywiste, ale czy tracą na swoich właściwościach aż tak by powiedzieć, że działają źle albo na tyle słabo, że nie warto podpinać obiektywu pod FF do cropa?

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 04 Sty, 2012   

Vicol napisał/a:
Obiektywy tworzone pod FF oczywiście będą działać najlepiej z FF
Jak dla mnie to lepiej działają na cropie. Mniej widać dystorsje i winietę. Po przyzwyczajeniu na cropie i przejściu na FF nieraz można przeżyć zawód ;)
Vicol napisał/a:
Nie raz słyszałem o tym, że obiektyw FF nie chciał działaś z jakimś body, bo "body było za słabe"
Pierwsze słyszę :roll:
Vicol napisał/a:
ale w ogóle nie trafiał, nie jestem do końca pewien czy problemem było "złe" body.
Z reguły cropowe korpusy to zabaweczki, a więc mają urpszczone układy AF.

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Mi się wydaje, że chodzi o to, że "cropowe" matryce są bardziej wymagające dla szkieł pod względem rozdzielczości w wyniku dużo bardziej upakowanych pikseli.
Spotkałem się wielokrotnie z opiniami, że dane szkło na FF sprawuje się lepiej.
Oczywiście jeśli szkło jest naprawdę dobre, to tak jak napisał wyżej hijax_pl.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer napisał/a:
Mi się wydaje, że chodzi o to, że "cropowe" matryce są bardziej wymagające dla szkieł pod względem rozdzielczości w wyniku dużo bardziej upakowanych pikseli.
Ale za cropami idą megapikslele w FF przecież ;)
mozer napisał/a:
Spotkałem się wielokrotnie z opiniami, że dane szkło na FF sprawuje się lepiej.
Pewnie pod względem ostrości (a co za tym idzie aberracji)?

mozer 
bo Pentax

hijax_pl napisał/a:
Ale za cropami idą megapikslele w FF przecież

Yyy... you lost me ;)

hijax_pl napisał/a:
Pewnie pod względem ostrości

Dokładniej to pewnie pod względem ostrości w centrum ;)

komor 
Moderator

Vicol napisał/a:
Nie raz słyszałem o tym, że obiektyw FF nie chciał działaś z jakimś body, bo "body było za słabe" i mimo kalibracji i innych operacji nie działały dobrze

Takie opinie są raczej wynikiem próby podpinania bardzo starych obiektywów z czasów analogowych, pewnie do tego firm trzecich typu Sigma czy Tamron. Bardzo stare obiektywy miewają problemy z dogadaniem się z nowymi cyfrowymi puszkami, co może skutkować pełnym spektrum objawów, od nieprawidłowego ostrzenia do zupełnego niedziałania.
Ale powodem są problemy z elektroniką, a nie żadne optyczne aspekty. No, optyczne aspekty mogą być takie, że obiektywy uznawane za ostre w czasach analogowych, mogą na cyfrze okazać się już mocno mydlane, a do tego mające problemy z odblaskami od matrycy.

dcs
[Usunięty]

komor,
Pewnie chodzi o nikonowskie AF D z Dxami bez silnika. :wink:

maput 
Optyczny

Nikonowskie AF D radzą sobie na cropie bardzo dobrze ;)

Vicol napisał/a:
Nie zadaje pytania czy działają gorzej, bo to oczywiste

Wcale nie oczywiste. Jak dla mnie bzdurne, jeśli bierzemy pod uwagę współczesną optykę.

dcs
[Usunięty]

maput,
Vicol napisał/a:
Nie raz słyszałem o tym, że obiektyw FF nie chciał działaś z jakimś body, bo "body było za słabe"

dcs napisał/a:
AF D z Dxami bez silnika

maput 
Optyczny

wiem, wiem ;) Tak chciałem tylko nadmienić że jednak nie ze wszystkimi cropami.

muzyk 

Vicol napisał/a:
Obiektywy tworzone pod FF oczywiście będą działać najlepiej z FF,

Nieprawda. Już Hijax odpowiedział.
hijax_pl napisał/a:
Jak dla mnie to lepiej działają na cropie. Mniej widać dystorsje i winietę.

O Ile obiektyw na FF sprawdzi się bdb na cropie, o tyle, odwrotnie można prawie wcale nie sprawdzać, bo słoiki dedykowane pod cropa, nie dają się z reguły podpiąć do puszki FF.
Są pewnie wyjątki, ale i tak nie cały zakres ogniskowych będzie użyteczny, np. Tokina 11-16 2.8 na APSc.
Na FF można podpiąć i używać 15 bądź 16 mm.

Tak dla hecy, podepnij sobie obiektyw średnioformatowy do cropa...
Np. Zeiss 180 f 2.8...

maput 
Optyczny

Wysłany: Czw 05 Sty, 2012   

muzyk napisał/a:
słoiki dedykowane pod cropa, nie dają się z reguły podpiąć do puszki FF.

Tylko w Canonie ;)

muzyk 

maput napisał/a:
Tylko w Canonie

Racja. Zapomniałem. :???:

jaad75 
Klub Pierdzieli

maput napisał/a:
Tylko w Canonie ;)
I tylko Canona... :smile:

maczetka 
Rozmowny

jaad75 napisał/a:
maput napisał/a:
Tylko w Canonie ;)
I tylko Canona... :smile:

czyli co: moge podpiac do 5d2 np sigme 30 1.4?

Odpowiedz do tematu