Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
1) By porównywać dwa szkła może lepiej by było to robić na tym samym korpusie z tymi samymi nastawami, prawda?
2) W zdjęciu testowym na TDP nikkora aberracja maleje wraz z odsuwaniem się od centrum kadru - to takie mało fizyczne, prawda?
Quaint [Usunięty]
Wysłany: Pią 06 Sty, 2012
dcs napisał/a:
Quaint,
Sigma jest słabsza na f/1.4 w porównaniu z Samyangiem. Za taką różnicę w cenie gorszy obiektyw?
Po drugie miałem samyanga i sigmę, samyang jakością wykonania mi nie pasuje.
dcs [Usunięty]
hijax_pl,
hijax_pl napisał/a:
2) W zdjęciu testowym na TDP nikkora aberracja maleje wraz z odsuwaniem się od centrum kadru - to takie mało fizyczne, prawda?
Zależy która aberracja. Poprzecznej aberracja chromatyczna powinna chyba rosnąć do brzegu, a u optycznych maleje /pomiar FF vs. aps-c/.
Myślę, że to korelacja wielkości otworu przysłony /wpływ dyfrakcji/ i matrycy DX.
[ Dodano: Pią 06 Sty, 2012 18:46 ] Quaint,
A co to za fiolecik z Sigmy?
Ostatnio zmieniony przez dcs Pią 06 Sty, 2012, w całości zmieniany 3 razy
Quaint [Usunięty]
dcs napisał/a:
Quaint,
A co to za fiolecik z Sigmy?
Zrób blurra w ps zniknie ci i będzie taki sam obrazek jak z samyanga, czyli mydło.
1) By porównywać dwa szkła może lepiej by było to robić na tym samym korpusie z tymi samymi nastawami, prawda?
Prawda. Ale usprawiedliwanie tym spartolonego 1,4-1,8 w tym szkle wg. mnie nie ma sensu. Dlaczego? Po pierwsze testy idą na RAW, wyłączone korekcje, po drugie topowa pucha nikona wywala taki babol?
hijax_pl napisał/a:
Spytaj nikona dlaczego bierze 6 tysia za obiektyw który powinien kosztować 1200 zł. Coś mu soczewek do korekcji za mało włożyli
[ Dodano: Pią 06 Sty, 2012 18:59 ]
hijax_pl napisał/a:
Próbuję znaleźć informacje, jak TDP robi te zdjęcia tablic ISO. Ale jakoś nic nie mogę znaleźć
Ma ktoś jakieś informacje w tej sprawie?
Spytaj nikona dlaczego bierze 6 tysia za obiektyw który powinien kosztować 1200 zł. Coś mu soczewek do korekcji za mało włożyli
Nie o to pytałem. Pytałem, dlaczego takie a nie inny obrazek wyskoczył TDP... Z stron TDP nic nie wywnioskowałem.
Kolejna wątpliwość - do tej pory nie opublikowali recenzji. Jedynie co mają to:
Cytat:
While I hope to create a full Nikon 85mm f/1.4G AF-S Lens, my first priority is to include results from this lens in the lens comparison tools available on the site. This page currently exists because it is required by the database and content management systems for me to post information and standard results for the Nikon 85mm f/1.4G AF-S Lens.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10