Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
60D vs SLT-A77 vs 7D vs D7000 ... ?

co wybrać ?
Canon 60D
34%
 34%  [ 14 ]
Sony SLT-A77
21%
 21%  [ 9 ]
Canon 7D
21%
 21%  [ 9 ]
Nikon D7000
21%
 21%  [ 9 ]
Głosowań: 35
Wszystkich Głosów: 41

Autor Wiadomość
piter2605 
Nowy

Wysłany: Pon 12 Gru, 2011   60D vs SLT-A77 vs 7D vs D7000 ... ?

Cześć wszystkim ! Czytam wasze forum od 2 lat i dzisiaj jest premiera mojego pierwszego wpisu :) Wiem, wiem, za szybki nie jestem ale do tej pory miałem małpki i inne hybrydy więc nie miałem po co się wychylać ale nadszedł w końcu czas na lustrzankę.
Przez ostatnie kilka miesięcy używałem Canona 550D z kitowym obiektywem 18-55 IS ale to jest aparat firmowy więc nie jestem związany z żadnym systemem, dlatego oczekuję waszych rad aby wybrać właściwą drogę rozwoju.

Przeznaczony budżet: 7-8 tys. na body z pierwszym obiektywem (nowe)
Aparat będzie używany typowo amatorsko i bardzo uniwersalnie: zdjęcia rodzinne wewnątrz i na dworze, portrety, krajobrazy (często morze), architektura, zdjęcia nocne i trochę makro. Przyda się odchylany wyświetlacz, dobre wideo, szybki i celny AF na dwójkę szybkich dzieci i trochę sportu (żużel czy treningi w hali)

Moje typy:

1) Canon 60D + 24-105 f/4L IS USM (lub 17-55 f/2.8 IS USM lub 15-85 f/3,5-5,6 IS USM)
(jeśli pierwszym będzie 24-105 to z czasem dojdzie: Tamron SP 17-50 mm F/2.8 XR Di II VC + Sigma 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG MACRO HSM lub Canon EF 70-200 mm f/4 L USM, a jeśli finanse pozwolą to nowsza Sigma 70-200 F2.8 EX DG OS HSM

Canon 60D idealnie leży mi w ręce i ma najlepszy ruchomy wyświetlacz, mimo znanych wad jest całkiem praktyczny i za wiele nie odstaje jakością zdjęć od 7D. Może być dobrym modelem do nauki i przejściowym do 70D lub 7D Mark II a oszczędność na body pozwoli mi doinwestować lepsze szkło.

2) Sony SLT-A77 + 16-50 f/2.8 DT SSM
(z czasem Sigma 70–200 mm f/2.8 II EX APO DG MACRO HSM – fakt, że trzeba wysłać do Sigmy, bo nie rozpoznaje modelu ale to jednorazowy problem)

Jak dla mnie „teoretycznie” idealny: dobry i jasny obiektyw kitowy, mocna obudowa, szybka seria 12 fps, szybki AF z wykrywaniem fazy, najlepsze wideo dostępne w SLR/SLT z ciągłym AF, stabilizacja mechaniczna = oszczędność na obiektywach, tryby panorama, hdr, filtry kolorów, gps i cała masa bajerów i tu dylemat czy to wszystko nie jest kosztem jakości zdjęć … Czytałem różne testy zagraniczne i ostatni polski na fotopolis, mam mieszane uczucia, czekam jeszcze na test optycznych ale pewnie wyjdzie jeszcze inaczej i rebus wcale się nie rozwiąże ;) Gdyby jeszcze tam była zwykła matówka i niższe szumy na wysokim ISO … to nie miałbym już problemu z wyborem ale właśnie tutaj mam pytanie jak jest w praktyce, czy mając jasny obiektyw 2.8 często używacie ISO powyżej 1600 ?

3) Canon 7D + Tamron SP 17-50 mm F/2.8 XR Di II VC (z czasem 24-105 f/4L IS USM + jeden z powyższych 70-200 Sigmy lub Canona)

W 7D brakuje mi ruchomego wyświetlacza, rekompensuje to przewaga innych zalet ale cena też jest wyższa i będę musiał ograniczyć jakość szkieł więc nie wiem czy lepiej 60D + L-ka czy 7D + Tamron ?

4) Nikon D7000 + 18-105 VR (lub jaśniejszy zamiennik obiektywu kitowego + z czasem któraś powyższa Sigma 70-200)

D7000 zebrał wiele pozytywnych opinii i ma przyzwoity obiektyw kitowy 18-105 czego brakuje w Canonie ale jakoś nie leży mi w ręce, nie wiem może to kwestia przyzwyczajenia
..................................................................................................................

Wybrany zestaw chciałbym jeszcze uzupełnić czymś szerokim do zdjęć wewnątrz, architektury i krajobrazów, coś w zakresie: Tokina 10-24, Sigma 10-20, Nikon 10-24 czy Canon 10-22 … ale to może za rok w zależności od wybranego zestawu i przede wszystkim od finansów i tutaj też proszę o sugestie w planowaniu zakupu.

No to się rozpisałem :) tym co dotarli aż tutaj dziękuję za cierpliwość i czekam na wasze opinie.
Ostatnio zmieniony przez piter2605 Pon 12 Gru, 2011, w całości zmieniany 3 razy  

Reklama

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

Wysłany: Pon 12 Gru, 2011   

piter2605 napisał/a:
i ma przyzwoity obiektyw kitowy 18-105 czego brakuje w Canonie
czyżby? ;)

piter2605 napisał/a:
SLR/SLT z ciągłym AF, stabilizacja mechaniczna = oszczędność na obiektywach,
racja, choć nie jest tak wydajna jak ta w obiektywach. no i inaczej sie tego trochę używa: stabilizacja w obiektywie umożliwia zobaczenie tłumienia ruchu reki. innymi słowy widzisz jak ,czy i w jakim stopniu obraz jest stabilizowany.

piter2605 napisał/a:
1) Canon 60D + 24-105 f/4L IS USM (lub 17-55 f/2.8 IS USM lub 15-85 f/3,5-5,6 IS USM)
(jeśli pierwszym będzie 24-105 to z czasem dojdzie: Tamron SP 17-50 mm F/2.8 XR Di II VC + Sigma 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG MACRO HSM lub Canon EF 70-200 mm f/4 L USM, a jeśli finanse pozwolą to nowsza Sigma 70-200 F2.8 EX DG OS HSM
trochę bez sensu. będą pokrywać sie ogniskowe.

piter2605 napisał/a:
SLR/SLT , tryby panorama, hdr, filtry kolorów, gps i cała masa bajerów
ktore sa tylko półśrodkami. nie zastapią one efektow jaki da wyspecjalizowany soft do panoram i hdr. no chyba ze cenisz sobie czas i chcesz by aparat robił to za Ciebie to wtedy faktycznie może sie przydać :)

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Wto 13 Gru, 2011   

piter2605,

Canon EOS 7D -premiera: wrzesień 2009 - w najbliższym czasie spodziewany następca
Canon EOS 60D -premiera: sierpień 2010
Canon EF 70-200mm f/4L IS USM -premiera: sierpień 2006 - w najbliższym czasie spodziewany następca
Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM -premiera: październik 2005 - w najbliższym czasie spodziewany następca
Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM -premiera: marzec 2006 - w najbliższym czasie spodziewany następca
Nikon D7000 -premiera: wrzesień 2010 - plotki głoszą, że następca będzie miał odchylany wyświetlacz i poprawione filmowanie.

Pierwszy do odstrzału pójdzie 7D, choć nie ma gwarancji, czy Canon nie zrezygnuje z następcy na rzecz pełnej klatki. Wtedy jego żywot może się trochę przedłużyć.
Szkła również długo już nie pociągną. W przyszłym roku spodziewam się wysypu nowości /Photokina, IO/.
Jak ma być teraz to 60D z Tamronem / może nawet bez VC/, lub nawet z kitowym 18-135 /w celu określenia swoich potrzeb/. A w przyszłym roku będziesz lepiej wiedział w którym kierunku chcesz iść, pewnie pojawią się nowe szkła, cena starych może spadnie /euro może też :grin: /.

jurand 
Rozmowny
Kanonier - bo tak

Celował bym w 60D + 18-135 ewentualnie jakieś inne uniwersalne szkło (do określenia potrzeb)
Nadwyżkę mamony pozostawił bym bankierom do przyszłego roku, wtedy dokupił bym kolejne szkło (lub wymienił posiadane na inne).

Przy zakupie EF 24-105 mm f/4L IS USM musisz pamiętać o braku szerokiego kąta, co może być mocno kłopotliwe.
Jeżeli chodzi o tryb video. Czy filmowałeś tym 550D ? Nic ci nie przeszkadzało ? :wink:
Video jest ok, ale w pewnych sytuacjach zdecydowanie wygodniej filmować kamerą.
Chodzi mi o szybkość i odgłosy AF. Trzeba by chyba doinwestować w zewnętrzny mikrofon. Ja po kilku próbach (a nie często video używam) przechodzę na MF. Owszem wyjście prostackie, ale na moje potrzeby "filmowe" wystarczające.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Na początku chciałem polecić D7000 ale
Cytat:
Canon 60D idealnie leży mi w ręce

i
Cytat:
(D7000) ...ale jakoś nie leży mi w ręce, nie wiem może to kwestia przyzwyczajenia

Wiadomo, do wszystkiego można się przyzwyczaić, ale jak ma też być trochę filmowania, to D60 będzie bardzo dobrym wyborem.
Na początek do niego zakupiłbym Tamrona 17-50/2.8.
Co do obiektywu 70-200/2.8 to dość specyficzny sprzęt: drogi i dość ciężki. Jeśli reportaże i inne zastosowania wymagające dynamicznego przeogniskowania nie są priorytetem, to lepiej zrobisz kupując 85/1.8 a do tele (jeśli Ci będzie potrzebne) 200/2.8L.

Ale gdyby to miały być moje pieniądze to wolałbym nieco dołożyć na początek i kupić 5D II + 24-105IS.

piter2605 
Nowy

Wysłany: Sro 14 Gru, 2011   

kufel napisał/a:
piter2605 napisał/a:
i ma przyzwoity obiektyw kitowy 18-105 czego brakuje w Canonie
Cytat:
czyżby? ;)

miałem na myśli porównanie kitowego nikona 18-105 z kitowymi 60D, w zestawach z 7D jest już ciekawszy 15-85 ale dużo droższy i mniej uniwersalny od Nikona ...

piter2605 napisał/a:
SLR/SLT z ciągłym AF, stabilizacja mechaniczna = oszczędność na obiektywach,
Cytat:
racja, choć nie jest tak wydajna jak ta w obiektywach. no i inaczej sie tego trochę używa: stabilizacja w obiektywie umożliwia zobaczenie tłumienia ruchu reki. innymi słowy widzisz jak ,czy i w jakim stopniu obraz jest stabilizowany.
W SLT-A77 chyba też można zobaczyć skoro elektroniczny wizjer jest przełożeniem końcowego zdjęcia ?

piter2605 napisał/a:
Cytat:
trochę bez sensu. będą pokrywać sie ogniskowe.

24-105 widziałbym jako spacerzoom ale jak się spojrzy na wszystkie, to rzeczywiście masz rację z pokrywaniem ogniskowych. Na pewno będę celował w EF 70-200 co w APS-C wydłuży mi ogniskową do 112-320, pozostanie luka w najbardziej użytkowym szerszym zakresie, co byś mi tutaj zasugerował ?

piter2605 napisał/a:
SLR/SLT , tryby panorama, hdr, filtry kolorów, gps i cała masa bajerów
Cytat:
ktore sa tylko półśrodkami. nie zastapią one efektow jaki da wyspecjalizowany soft do panoram i hdr. no chyba ze cenisz sobie czas i chcesz by aparat robił to za Ciebie to wtedy faktycznie może sie przydać :)

Racja ale to raczej nie kasuje Sony, bo tutaj też można użyć wyspecjalizowany soft a sama opcja w body do szybkiego efektu jeść nie woła więc chyba lepiej jak jest niż jej nie ma.

[ Dodano: Sro 14 Gru, 2011 13:20 ]
[quote="dcs"]piter2605,

Canon EOS 7D -premiera: wrzesień 2009 - w najbliższym czasie spodziewany następca
Canon EOS 60D -premiera: sierpień 2010
Canon EF 70-200mm f/4L IS USM -premiera: sierpień 2006 - w najbliższym czasie spodziewany następca
Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM -premiera: październik 2005 - w najbliższym czasie spodziewany następca
Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM -premiera: marzec 2006 - w najbliższym czasie spodziewany następca
Nikon D7000 -premiera: wrzesień 2010 - plotki głoszą, że następca będzie miał odchylany wyświetlacz i poprawione filmowanie.

Pierwszy do odstrzału pójdzie 7D, choć nie ma gwarancji, czy Canon nie zrezygnuje z następcy na rzecz pełnej klatki. Wtedy jego żywot może się trochę przedłużyć.
Szkła również długo już nie pociągną. W przyszłym roku spodziewam się wysypu nowości /Photokina, IO/.
Cytat:
Jak ma być teraz to 60D z Tamronem / może nawet bez VC/, lub nawet z kitowym 18-135 /w celu określenia swoich potrzeb/. A w przyszłym roku będziesz lepiej wiedział w którym kierunku chcesz iść, pewnie pojawią się nowe szkła, cena starych może spadnie /euro może też :grin: /.

Czytając wasze opinie jestem coraz bardziej przekonany do 60D + Tamron 17-50 VC.
Jak już wyżej wspomniałem będę chciał z czasem uzupełnić ogniskową o tele EF 70-200, czy w tej sytuacji również polecasz tamrona 17-50 czy może coś trochę szerszego w stylu canon 15-85 (chociaż ten jest dość ciemny) lub może jakaś sigma ?

[ Dodano: Sro 14 Gru, 2011 13:39 ]
Cytat:
Celował bym w 60D + 18-135 ewentualnie jakieś inne uniwersalne szkło (do określenia potrzeb)
Nadwyżkę mamony pozostawił bym bankierom do przyszłego roku, wtedy dokupił bym kolejne szkło (lub wymienił posiadane na inne).

18-135 jest bardzo uniwersalny ale jakościowo różnie oceniany.
Dużo zdjęć będę robił w domu, więc przyda się coś jaśniejszego i w miarę szerokiego, zastanawiam się nad Tamronem 17-55 VC i Canonem 15-85, muszę poczytać jeszcze o wspomnianym przez Ciebie 18-135.

Cytat:
Przy zakupie EF 24-105 mm f/4L IS USM musisz pamiętać o braku szerokiego kąta, co może być mocno kłopotliwe.
Jeżeli chodzi o tryb video. Czy filmowałeś tym 550D ? Nic ci nie przeszkadzało ? :wink:
Video jest ok, ale w pewnych sytuacjach zdecydowanie wygodniej filmować kamerą.
Chodzi mi o szybkość i odgłosy AF. Trzeba by chyba doinwestować w zewnętrzny mikrofon. Ja po kilku próbach (a nie często video używam) przechodzę na MF. Owszem wyjście prostackie, ale na moje potrzeby "filmowe" wystarczające.

24-105 planowałem jako spacer-zoom ale czytając wasze opinie zaczynam trochę od niego odchodzić. Co do filmowania ... i tutaj właśnie wychodzi lustro, nie wiem czy jakiekolwiek SLR będzie w stanie dorównać kamerze, ten problem ominęło Sony stosując SLT i wideo jak pewnie sam stwierdzisz jest super w porównaniu z konkurencją ale kurcze czemu tak dużo ludzi pisze że to kosztem jakości zdjęć ... może te opinie to tylko efekt wojny systemowej ;)

[ Dodano: Sro 14 Gru, 2011 14:00 ]
[quote="Baku"]Na początku chciałem polecić D7000 ale
Cytat:
Canon 60D idealnie leży mi w ręce

i
Cytat:
(D7000) ...ale jakoś nie leży mi w ręce, nie wiem może to kwestia przyzwyczajenia

Wiadomo, do wszystkiego można się przyzwyczaić, ale jak ma też być trochę filmowania, to D60 będzie bardzo dobrym wyborem.
Na początek do niego zakupiłbym Tamrona 17-50/2.8.
Co do obiektywu 70-200/2.8 to dość specyficzny sprzęt: drogi i dość ciężki. Jeśli reportaże i inne zastosowania wymagające dynamicznego przeogniskowania nie są priorytetem, to lepiej zrobisz kupując 85/1.8 a do tele (jeśli Ci będzie potrzebne) 200/2.8L.

Cytat:
Ale gdyby to miały być moje pieniądze to wolałbym nieco dołożyć na początek i kupić 5D II + 24-105IS.

przez chwilę przeszła mi taka myśl przez głowę: 5DMII za gotówkę + 24-105L na raty, tylko nie jestem pewny czy jestem gotowy na FF, chciałbym się rozwijać w tym kierunku ale na razie nie mam jeszcze doświadczenia

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Sro 14 Gru, 2011   

piter2605,
- 15-85 kup tylko wtedy, jak nie masz zamiaru kupować szerszych zoomów i 15mm ci wystarcza.
- 24-105 można by było połączyć z Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM lub Tokina AF 12-24mm f/4 AT-X Pro DX /II/ i którymś z zoomów od ok. 100mm w górę.
Ale zakres 24-105 nie pozwoli w większości przypadków na fotografowanie we wnętrzach i architektury bez przypinania obiektywu szerokokątnego. Jak będziesz miał zapięty szerkokątny, będziesz zmieniał obiektyw do zbliżeń i detali :roll: .

Najlepiej było by celować w trzy obiektywy:

- szeroki: Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM, Tokina AF 12-24mm f/4 AT-X Pro DX /II/, Tokina AF 11-16mm f/2.8 AT-X Pro DX.

- standard: Canon EF-S 17-55mm f/2.8 USM IS, Tamron AF 17-50mm f/2.8 SP XR Di II LD Aspherical [IF] /VC/, Sigma AF 17-70mm f/2.8-4 DC HSM OS.

- tele: Canon EF 70-200mm f/4 USM L IS, Sigma 70-200 mm f/2.8 EX DG APO OS HSM, Sigma 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG Macro HSM

piter2605 
Nowy

Wysłany: Pią 06 Sty, 2012   

Poszedłem do fotojokera z kartą pamięci i porównałem A-77 z 60D, oba z kitowymi obiektywami, te same ujęcia z porównaniem tych samych iso. Teoretycznie Alpha 77 bije Canona 60D na głowę ale niestety wspominany często szum to już nie teoria i to nie tylko powyżej 1600 ale na ciemnych obiektach nawet 400 wypadło dużo gorzej od Canona, widać też dużą ingerencję elektroniki podkręcającą sztucznie zdjęcie i na koniec elektroniczny wizjer, który jest bardzo dobry w normalnych warunkach ale w ciemniejszym otoczeniu mało w nim widać i pozostaje kadrowanie na czuja. Podoba mi się magnezowe i uszczelnione body, dobre wideo z ciągłym AF, 12 fps, gps czy ciekawe tryby twórcze panoram itp ... Szczerze mówiąc te porównanie miało być dla mnie potwierdzeniem wyboru A-77 ale kupiłem Canona 60D z Tamronem 2.8 17-50 VC. Dziękuję wszystkim za porady i najlepszego w Nowym Roku !

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pią 06 Sty, 2012   

Trzeba było porównać jakość zdjęć 60D z tymi z D7000... :razz:

wild whisper 
Bywalec

Wysłany: Nie 25 Mar, 2012   

trzeba było sobie przeskalować foty z a77 do 18mln pix... szumu byłoby porównywalnie tyle samo ;) , może nawet mniej na korzyść a77, bez straty szczegółowości ;)

jeżeli chodzi o Raw oczywiście

Odpowiedz do tematu