Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Oświetlenie samochodu lampą błyskową
Autor Wiadomość
beumont
[Usunięty]

Wysłany: Nie 08 Sty, 2012   Oświetlenie samochodu lampą błyskową

Witam wszystkich,

zamierzam zakupić zestaw składający się z dwóch parasolek i dwóch lamp błyskowych tylko nie wiem za bardzo jakie. Chciałbym uzyskać efekt jak na tym zdjęciu:

http://www.flickr.com/photos/cartern/5511499674/

Czy uda mi się to za pomocą 580ex i parasolki?

A co sądzicie o takim zestawie:
http://allegro.pl/zestaw-...2021255991.html

Z tym że nie wiem za bardzo jak zasilić to?

Byłbym wdzięczny za pomoc bo mam już mętlik w głowie co kupić, a w nocy bez oświetlenie nie popstrykam...

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Nie 08 Sty, 2012   

beumont, ale przeczytałeś, że zalinkowane zdjęcie to kompozyt z czterech różnych ekspozycji? Ponieważ trzy były błyskane, to żeby powtórzyć efekt przy pomocy jednej ekspozycji potrzebujesz trzech lamp i naświetlania na zastane. W nocy bez problemu wystarczą do tego speedlighty i odpadnie Ci problem zasilania.

beumont
[Usunięty]

Jaad75, dzięki za odpowiedź.

Tak czytałem że jest to zrobione za pomocą jednej lampy speedlight i nałożeniu na siebie kilku zdjęć. Tylko teraz się zastanawiam czy kupić speedlight 580ex i parasolkę czy wystarczy sama lampa skierowana w kierunku auta?

Czy nie lepiej kupić taki zestaw:

http://allegro.pl/zestaw-...2021255991.html

Kosztuje tyle co używany speedlight a mam dwie mocne lampy od razu.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

beumont napisał/a:
Tylko teraz się zastanawiam czy kupić speedlight 580ex i parasolkę czy wystarczy sama lampa skierowana w kierunku auta?
Jedną lampą to nie obstawisz auta - dlatego na przykładowym zdjęciu jest złożonych kilka ekspozycji... Możesz też ustawić długi czas (powiedzmy 10s) i pstrykać lampą chodząc dookoła samochodu ;)
beumont napisał/a:
Kosztuje tyle co używany speedlight a mam dwie mocne lampy od razu.
To do kompletu jeszcze coś takiego będziesz potrzebować:

albo przynajmniej to:

;)

beumont
[Usunięty]

No właśnie z zasilaniem tego widzę jest problem.

A co możecie mi polecić, bo wolałbym kupić zestaw składający się z dwóch parasolek, statywu i dobrych lamp błyskowych które mogę przenosić bez noszenia ze sobą agregatu :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Jakieś manualne Nissiny czy YongNuo...

dcs
[Usunięty]

hijax_pl,
hijax_pl napisał/a:
Możesz też ustawić długi czas (powiedzmy 10s) i pstrykać lampą chodząc dookoła samochodu ;)

-Nie opanuje odblasków na lakierze.
Na każdym kolorze poza białym będzie lipa.

beumont
[Usunięty]

dcs napisał/a:
hijax_pl,
hijax_pl napisał/a:
Możesz też ustawić długi czas (powiedzmy 10s) i pstrykać lampą chodząc dookoła samochodu ;)

-Nie opanuje odblasków na lakierze.
Na każdym kolorze poza białym będzie lipa.

No właśnie, dlatego chyba potrzebuje parasolki?

[ Dodano: Nie 08 Sty, 2012 11:33 ]
A może taki wynalazek zastosuje, zrobię 3 zdjęcie a potem zrobię overlay?
http://allegro.pl/softbox...2023141073.html

jaad75 
Klub Pierdzieli

beumont napisał/a:
No właśnie z zasilaniem tego widzę jest problem.
Zawsze możesz kupić lampy przystosowane do zasilania z przenośnych akumulatorów.

komor 
Moderator

Jeśli ten reporterski softboks nie ma podwójnego dyfuzora to raczej lipa. Da efekt w sumie podobny do parasolki, jedynie strumień światła bardziej ukierunkowany i bez strat światła z tyłu.
Ja bym proponował coś, co mi się dobrze sprawdza do różnych celów:
Parasolko-softbox rozpraszający 100cm

Do tego normalny statyw oświetleniowy, W-806:
http://www.funsports.pl/statyw-w806.html
I adapter do speedlightów, np. taki (nie kupuj tańszej tandety!):
http://www.funsports.pl/u...-parasolki.html

Przy małym budżecie możesz zacząć o tanich ale w miarę przyzwoitych lamp manualnych, np. Yong-Nuo YN-560:
http://www.mega-pixel.pl/...Nuo-YN-560.html
(aktualnie coś mi ta strona nie działa, nie wiem czy to chwilowe)

beumont
[Usunięty]

A mogę z tą parasolkę co mi napisałeś zastosować lampę 580ex?

komor 
Moderator

beumont, jak najbardziej tak, ja stosuję tę parasolkę właśnie z 580EX II jak i z YN-560. Mam wersję 80 cm, ale teraz kupiłbym jednak raczej 100 cm, taką jak z linku, który podałem.

Efekt, np. taki, z lekkim światłem wypełniającym z drugiej lampy:

Vemm 3744 by komor, on Flickr

beumont
[Usunięty]

No super :) O to mi właśnie chodzi :) Dzięki za pomoc. To już wiem w jakim kierunku iść z tymi lampami.

A rozumiem że te lampy uruchamiasz poprzez kabelek? Bo w tym to jestem totalnie zielony na blogu strobist trochę poczytałem ale on tam pisze że bez przewodowy jest bardzo drogi, jak wy uruchamiacie lampy?

jaad75 
Klub Pierdzieli

beumont napisał/a:
ale on tam pisze że bez przewodowy jest bardzo drogi
Bo ten blog powstał w 2006 roku. Obecnie tanie wyzwalacze radiowe są tanie i dobre... :smile:

dcs
[Usunięty]

komor,
Takim parasolko-softboksem trzeba by było żeby ogarnąć -z większej odległości. A lampy słabe.
Lepiej Shoot-Through.

Odpowiedz do tematu