Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fuji HS10 czy Nikon P500?
Autor Wiadomość
theflood 
Nowy

Wysłany: Sob 07 Sty, 2012   Fuji HS10 czy Nikon P500?

Witam!
Mam problem z wyborem aparatu zastanawiam się głównie nad 2 modelami: Fuji HS10 i Nikon P500.
Chciałabym aby aparat był dość wszechstronny ale w szczególności zależy mi na fotografii makro.
Za fuji przemawia możliwość założenia raynoxa i manualne ustawianie ostrości
W nikonie w sumie nie widzę jakichś większych plusów tylko, że on ma lepsze opinie, ale wadą jest dla mnie ciemniejszy obiektyw i większy zakres ogniskowych chociaż w obydwu aparatach jest on wg mnie za duży. Zastanawiałam się jeszcze nad nikonem P100 (ale jest on ponoć gorszy od jego nastepcy) i sony HX1 (ale jakoś nie jestem przekonana do tej firmy chociaż może się mylę). Może wy dostrzegacie jeszcze jakieś zalety i wady tych aparatów? Albo macie jakieś inne propozycje? Proszę o pomoc:)

Reklama

NX-5
[Usunięty]

Wysłany: Nie 08 Sty, 2012   Re: Fuji HS10 czy Nikon P500?

theflood napisał/a:
Witam!
Mam problem z wyborem aparatu zastanawiam się głównie nad 2 modelami: Fuji HS10 i Nikon P500.
Chciałabym aby aparat był dość wszechstronny ale w szczególności zależy mi na fotografii makro.
Za fuji przemawia możliwość założenia raynoxa i manualne ustawianie ostrości
W nikonie w sumie nie widzę jakichś większych plusów tylko, że on ma lepsze opinie, ale wadą jest dla mnie ciemniejszy obiektyw i większy zakres ogniskowych chociaż w obydwu aparatach jest on wg mnie za duży. Zastanawiałam się jeszcze nad nikonem P100 (ale jest on ponoć gorszy od jego nastepcy) i sony HX1 (ale jakoś nie jestem przekonana do tej firmy chociaż może się mylę). Może wy dostrzegacie jeszcze jakieś zalety i wady tych aparatów? Albo macie jakieś inne propozycje? Proszę o pomoc:)

O Fuji hs10 nawet nie myśl. Każdy inny tylko nie ten. To była pomyłka, na rynku był coś ok.7 mies. Problemy z AF i inne "cuda". Mieli wypuścić Upgrade- nie zdążyli.
Jak byś wyrwał gdzieś S200exr to polecam, ew. HS20, coś tam poprawili, ale co nowsze to gorsze wypuszczają.
Ile kasy chcesz przeznaczyć?
Nikonów nie znam.

theflood 
Nowy

Wysłany: Nie 08 Sty, 2012   

No tak maxymalnie 1300 zł

[ Dodano: Nie 08 Sty, 2012 10:45 ]
Jeśli chodzi o ten Fuji FinePix S200EXR to spodobały mi się jego parametry zwłaszcza duża matryca, tylko szkoda że nie ma odchylanego wyświetlacza no ale może jakoś bym to przeżyła. Znalazłam go tylko na allegro http://allegro.pl/fujifil...2028406912.html ale jakoś nie mam do końca zaufania do kupowania używanych aparatów. Może jest ktoś kto posiada ten aparat i mógłby mi powiedzieć jak spisuje się w makro?

mrawi 
Rozmowny

Matryca w S200EXR nie jest duża, jest mała.

theflood 
Nowy

Może w porównaniu do lustrzanki tak ale w porównaniu do innych hybryd nie jest mała

mrawi 
Rozmowny

http://www.google.pl/imgr...iw=1276&bih=863

http://www.fotografuj.pl/...twornikow/id/76

Ale racja, brać z matrycą wiekszą mimo, że nawet niewiele większą.

theflood 
Nowy

A może ktoś coś powiedziec o nikon P500? Może ktoś z Was miał jego porównanie do HS10?

mrawi 
Rozmowny

Masz porównanie. Musisz wybrać aparaty z listy, wciśnij all to będą prawie wszystkie modele. HS10 to lipa, już lepszy P500.
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

theflood 
Nowy

Chodziło mi raczej o że tak powiem namacalne porównanie:)
A czy zdecydowalibyście się na moim miejscu na ten używany S200?
Trochę to ryzykowne no ale nigdzie indziej chyba już go nie można kupić.

NX-5
[Usunięty]

theflood napisał/a:
No tak maxymalnie 1300 zł

[ Dodano: Nie 08 Sty, 2012 10:45 ]
Jeśli chodzi o ten Fuji FinePix S200EXR to spodobały mi się jego parametry zwłaszcza duża matryca, tylko szkoda że nie ma odchylanego wyświetlacza no ale może jakoś bym to przeżyła. Znalazłam go tylko na allegro http://allegro.pl/fujifil...2028406912.html ale jakoś nie mam do końca zaufania do kupowania używanych aparatów. Może jest ktoś kto posiada ten aparat i mógłby mi powiedzieć jak spisuje się w makro?

Nie myl wielkości z rozdzielczością. S200EXR posiada typową matrycę "kompaktową" 1/1,6cala (8,4x6,3mm) - dla orientacji rzuć okiem na wymiary-
wymiary matryc
rozmiary matryc
Tak się składa że byłem użytkownikiem w/w (też kupiłem na Allegro, na gwarancji).
W skrócie to "kawał" aparatu (dla mnie zaleta), dużo przycisków na wierzchu, pierścień do zoom na obiektywie, rozsądny zakres ogniskowych, dobra bateria, AF rzadko się myli.
Makro i super makro- w super od 1cm, tylko wtedy brak światła i brak zoomowania no i to nie jest "prawdziwe" makro 1:1.
Jakość zdjęć- nie wiem jakie masz oczekiwania, ale jak na kompakta całkiem całkiem, oczywiście nie na wszystkich przysłonach i ogniskowych (tak doskonałego aparatu jeszcze nie zrobili :cry: )
Tu są testy- Optyczne i Fotopolis

Ja zamieniłem kompakty (hybrydy) na bezlusterkowce- różnica jakości zdjęć, ogromna.
Proponował bym Ci rzucić okiem na G-2 to jest system m4/3 czyli matryca 18x13,5mm, (Tu poczytaj), lub tańszy G-10.
Obecnie posiadam Samsunga NX5, matryca APS-C czyli 23,4x15,6mm, nowy ok.1000zł z obiektywem 18-55mm (w przyszłości w miarę tani 50-200mm), razem zakres ogniskowych 28-308mm. Lub droższy ~1500zł NX10 (lepszy wyświetlacz i celownik).
NX5
NX10
Moja propozycja to bezlusterkowiec
1.Większa powierzchnia matrycy, S200= 53mm2, 4/3= 243mm2, APS=365mm2, co niewyobrażalnie przekłada się na jakość zdjęć.
2.Makro- za pomocą np.pierścieni pośrednich uzyskujesz skalę odwzorowania jaką chcesz.
Ale Ci namieszałem :grin: , resztę dnia masz z głowy.
Napisz który kierunek wybrałaś- będziemy myśleć dalej.

theflood 
Nowy

Nie mylę wielkości z rozdzielczością HS10 ma matrycę 1/2.3 a S200 1/1.6 więc jest większa

Kupowałeś używany aparat? I szkoda że nie ma zoomowania przy makro.

O bezlusterkowcach też myślałam ale żeby uzyskać większy zakres ogniskowych musiałabym kupić kolejne obiektywy a to kosztuje zbyt dużo. W tym G-2 zakres wynosi 28 mm - 84 mm, to 84 to trochę za mało fajnie jak by było chociaż koło 200. A co nadaje się lepiej do makro pod względem głębi ostrości hybrydy czy bezlusterkowce?

NX-5
[Usunięty]

theflood napisał/a:
Nie mylę wielkości z rozdzielczością HS10 ma matrycę 1/2.3 a S200 1/1.6 więc jest większa

Kupowałeś używany aparat? I szkoda że nie ma zoomowania przy makro.

O bezlusterkowcach też myślałam ale żeby uzyskać większy zakres ogniskowych musiałabym kupić kolejne obiektywy a to kosztuje zbyt dużo. W tym G-2 zakres wynosi 28 mm - 84 mm, to 84 to trochę za mało fajnie jak by było chociaż koło 200. A co nadaje się lepiej do makro pod względem głębi ostrości hybrydy czy bezlusterkowce?

Z matrycą prawda. Widzę że odrobiłaś pracę domową :smile: , tylko... tak nie do końca.
W S200 są jakby dwa makra, makro od 10cm, oraz super makro od 1cm i w tym super nie ma zoomu, musisz poruszać całym aparatem w przód i tył :grin: .
28-84 na początek wystarczy, np. dobry do portretów (oczywiście w cudzysłowie-taki prawdziwy kosztuje kilka tys.) Nie wiem ile kosztuje dłuższy zoom do Panasa, ale do NX 50-200mm, niecałe 800zł. Wtedy masz zakres jak pisałem wyżej.
Niestety nie ma jednego ani aparatu, ani obiektywu do "wszystkiego"- do robaczka i do ptaszka. :cry:

W hybrydzie GO jest większa, lub nawet nie ma jej wcale- co wcale nie znaczy że to jest dobre, możesz nie wyizolować jednego kwiatuszka-będzie widać całą łąkę.
Kwestia druga, to nie jest PRAWDZIWE makro, to raczej takie powiększenie.

W bezlusterkowcach jest odwrotnie, większa matryca= mała głębia, nawet nieraz kilka mm.
U pszczoły ostre mogą być tylko oczy (lub odwrotnie-żądło :sad: ), zależy jak bardzo będziesz "powiększać" tzn. co zastosujesz do makro.
No myśl, tylko dobrze i pamiętaj z hybrydą zostaniesz na wieki wieków, już nic nie pokombinujesz.
Do bezlusterkowca możesz dokupić za miesiąc pierścienie, za dwa obiektyw, jakiś wężyk spustowy (są nawet z interwałem), no po prostu większe pole manewru.
Weź pod uwagę także jakość zdjęć i ... napisz co wymyśliłaś.

mrawi 
Rozmowny

Wysłany: Pon 09 Sty, 2012   

NX-5 napisał/a:
ale do NX 50-200mm, niecałe 800zł.
Widziałem po 650 zł i sam za tyle kupiłem.

NX-5
[Usunięty]

mrawi napisał/a:
NX-5 napisał/a:
ale do NX 50-200mm, niecałe 800zł.
Widziałem po 650 zł i sam za tyle kupiłem.

To ja przepłaciłem :cry:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

NX-5 napisał/a:
No myśl, tylko dobrze i pamiętaj z hybrydą zostaniesz na wieki wieków, już nic nie pokombinujesz.
Bzdura! Jest wiele osób z powodzeniem robiących makro hybrydą z nałożonym Raynoxem DCR-250.

GO zależy od powiększenia i jeśli to będzie np 1:1 to GO będzie taka sama przy kompakcie, lustrzance czy średnim formacie!

Odpowiedz do tematu