Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 07 Sty, 2012 Sigma 70-200 f2.8 APO DG EX MACRO II HSM + Canon 5dMK2
Witam.
Czy mial ktoś z was do czynienia z zestawieniem jak w temacie? W sieci nie znalazłem informacji na temat współpracy tego obiektywu z pełną klatką a wg oznaczeń (DG) będzie on pasował- chyba,że ja coś namieszałem:-)Kusi mnie stałe światło tego obiektywu oraz cena w granicach 2000PLN (używany). Głównie chciałbym używać go do filmowania na ogniskowych 150-200mm przy użyciu statywu-czasami do wykonania portretu żonie:-). Czy w zakresach podanych ogniskowych ostrość jest do przyjęcia?Czy raczej macie jakąś alternatywę oczywiście w podobnych granicach cenowych:-)Pozdrawiam
sam używam, nawet chwaliłem, ale coś czuję że jak naprawię do końca, to sprzedam (żona ma 70-200 f/4 więc dublujemy sobie ogniskowe).
Ostrość akceptowalna na duże tak, od 5.6, niestety 2.8 tylko dla wytrwałych (w szczególności przy ogniskowej 200mm). 4.0 akceptowalne jako tako.
ładnie widać na wykresach w testach na optycznych.
obiektyw ciężki, prawie solidnie wykonany (np. niedorobione uszczelki )
jeśli masz w bdb stanie za 2000 zł i potrzebujesz - to polecam.
p.s. AF szybki i w miarę celny... kwestia wyczucia z danym body
To ja dla równowagi dodam, że miałem okazję używać Sigmy 70-200/2.8 II i ten egzemplarz był ok od pełnej dziury (no, może na 200mm można było coś pomarudzić)
Gdybym miał egzemplarz używalny dopiero po przymknięciu do f/5.6 to czym prędzej oddałbym go do serwisu...
Tak czy siak wychodzi tu pewnie typowy "problem" - oglądanie 100% na ekranie kontra po obróbce i zmniejszeniu lub na odbitce. Bardzo prawdopodobne, że na C 70-200/2.8 IS też byście narzekali, ze mydło Nawet gdzieś tu ostatnio widziałem posta, że ktoś zamienił f/2.8 na f/4
Tylko na APS-C niestety, konkretnie K-7. Pewnie trzeba też wziąć "poprawkę na Canona" No i brzegi bardziej "siądą"
Nie wydaje mi się, żeby obaj moi poprzednicy sprawdzali toto na FF No może edmun...
lotofag, chyba zdarzyło mi się podpiąć to do FF, ale również nie byłem zadowolony.
kwestia egzemplarza, ale tak jak większość mówi... 2.8 nie jest zbytnio akceptowalne, a w szczególności na długim końcu
Wysłany: Nie 08 Sty, 2012 Re: Sigma 70-200 f2.8 APO DG EX MACRO II HSM + Canon 5dMK2
draro1 napisał/a:
Głównie chciałbym używać go do filmowania na ogniskowych 150-200mm przy użyciu statywu
tak sie zastanawiam, czy super hiper mega ostrosc ma az takie znaczenie przy takim uzytkowaniu?
ja podpinalem jak zastanawialem sie nad tele i wybralem canonowskie 70-200 f4.
wzialbym sigme, bo choc swiatlo nie bylo dla mnie kluczowe, to zawsze lepiej miec - obrazek nie byl znaczaco rozny od canona.
nie wzialem ze wzgledu na wage, AF troche gorszy niz usm i jednak gorsze niz elkowe wykonanie.
nie wiem na ile argument af czy ciezaru jest dla ciebie istotny skoro chcesz filmowac ze statywu...
Alternatywą tego obektywu zauważyłem że mógłby być właśnie CANON 70-200 F4 L bez stabilizacji (ok 2300PLN nowy) również ze stałym światłem na całej długości. Wiem, że jest to obiektyw ciemniejszy jednak myślę, że podbicie ISO w aparacie wyrównałoby te straty światła a masa ok 800g zmieści się w zakresie ciężaru aby podpiąć zestaw dodatkowo pod MERLINA. Jeśli chodzi o AF to wszystkie ujęcia kręcone są zawsze na full manualu zarówno z powodu pełnej kontroli nad wyostrzeniem odpowiedniego miejsca w kadrze oraz z powodu możliwości technicznych (brak AF w 5dMK2 podczas filmowania) Zależy mi na jak największym rozmyciu tła względem filmowanego obiektu następnie przechodzenie ostrością z obiektu na tło lub inny element za lub przed obiektem. Napisaliście, że w SIGMIE przy 2.8 i 200mm ostrość nie jest akceptowalna- chodziło o cały kadr czy małą GO przy dobrze wyostrzonym obiekcie?
Ale przy filmowaniu ostrość obiektywu nie jest tak krytycznie istotna, a pożądana możliwość zmniejszenia głębi ostrości moim zdaniem jest istotna. Inna sprawa czy łatwo jest ręcznie ostrzyć podczas filmowania ogniskową 200 mm…
Do Pana komor.Jeżeli dobrze obiektyw zostanie przytwierdzony do statywu i użyję follow focusa (tylko proszę nie docinać mi teraz do czego przytwierdzę follow focus- do rurki RIGa:-)hehe) to nie jest to trudne (ręczne ostrzenie przy 200mm). Dodatkowo spoglądając sobie w Lilliputa dokładnie mam obraz gdzie jest ostro-ale myślę że odbiegamy od tematu. Jakie problemy mieliście ze współpracą tej Sigmy z Body 5dMKII?Czy zauważył ktoś z was jakąś szczególnie słabą stronę z punktu widzenia mechanicznego (np. luzowanie się pierścieni obiektywu, zawieszanie aparatu itp.)?
draro1, „pan komor” ma na imię Rafał i w przypadku Sigmy 70-200 nie ma problemu z follow-focusem, bo jest duży i wygodny pieścień ostrzenia. Problem byłby w przypadku plastikowego Canona 50/1.8, którego pierścień jest mały, luźny i niewygodny, a przede wszystkim delikatny. Nawet jak ktoś w internecie pokazuje, jak przymocować ringa do tego obiektywu, to nie zmienia to faktu, że bardzo łatwo będzie plasticzaka zniszczyć w ten sposób, bo jest on bardzo delikatny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10