Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Oświetlenie samochodu lampą błyskową
Autor Wiadomość
beumont
[Usunięty]

Wysłany: Nie 08 Sty, 2012   

A jaki możesz polecić żeby uruchomić dwie lampy naraz?

Czy jak używam dwóch lamp z parasolkami to mam/mogę używać jeszcze lampy w samym aparacie?

Sorki że tak pytam, ale w internecie jest tyle informację z przeróżnych lat że nie wiadomo czego się trzymać i co stosować :(

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Odblaski opanuje używając odpowiedni dyfuzor a na aparat polar ;-)

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

beumont napisał/a:
A jaki możesz polecić żeby uruchomić dwie lampy naraz?
W zasadzie dowolny współczesny np. Phottixa, czy Yongnuo, albo Pixela. W zasadzie wystarczy Ci para nadajnik odbiornik i fotocela do pozostałych lamp (przynajmniej w nocy, czy w pomieszczeniach).
beumont napisał/a:
Czy jak używam dwóch lamp z parasolkami to mam/mogę używać jeszcze lampy w samym aparacie?
Po co?

[ Dodano: Nie 08 Sty, 2012 13:22 ]
dcs napisał/a:
Lepiej Shoot-Through.
Fakt, w tym wypadku lepiej.

beumont
[Usunięty]

No to Shoot-Through czy odblask - co da efekt jak na zdjęciu z pierwszego posta?

jaad75 
Klub Pierdzieli

beumont, w tym przypadku nie jest to aż tak istotne jeśli chodzi o efekt, bardziej chodzi o ilość światła - z shoot-through masz naturalnie krótszy dystans powierzchnia dyfuzyjna-obiekt, co daje więcej światła i relatywnie większe, a więc bardziej miękkie źródło światła.

dcs
[Usunięty]

beumont,
Te zdjęcie z linku jest oświetlone słabo /technicznie/.
Bok przepalony, cień na masce, cienie od zderzaka, kłów zderzaka, lusterka, cień na lewym lusterku :zalamany: ....

komor 
Moderator

dcs napisał/a:
komor,
Takim parasolko-softboksem trzeba by było żeby ogarnąć -z większej odległości. A lampy słabe.
Lepiej Shoot-Through.

Shoot-through robi taki spill do tyłu, że nie jestem pewien czy da więcej światła. Muszę kiedyś to zmierzyć, ale jak kiedyś postawiłem przy ścianie (równolegle do niej) białą shoot-through to na ścianie większy „ślad” został z tyłu niż z przodu, czyli więcej uciekło niż przeszło przez parasolkę.

dcs
[Usunięty]

komor,
Koc termiczny jest tani.
Samochód ma z 2x4,5m w rzucie podłużnym bocznym. Przy jednej z boku żeby ogarnąć /choćby 100 centymetrowej/ mało światła.

beumont
[Usunięty]

Wysłany: Pon 09 Sty, 2012   

Witam,

znów się trochę naczytałem i teraz mam znów pytania do was :)

Skoro mam Canona 600d to co oznacza "Integrated Speedlite Transmitter, wireless multi-flash support" - że mogę bez przewodowo wyzwalać lampę 580ex ?

krisv740
[Usunięty]

430 też........

beumont
[Usunięty]

A co powiecie o lampie YN-565EX, duża różnica do 580EX z canona?

mozer 
bo Pentax

Nie ma HSS, nie steruje innymi lampami, no i nie jest to Canon ;)

beumont
[Usunięty]

No właśnie widzę że tanio nie będzie a dopiero co kupiłem 17-55 2.8 a tu widzę niema końca w tej dziedzinie...

4motion 
Rozmowny

beumont napisał/a:
No właśnie widzę że tanio nie będzie a dopiero co kupiłem 17-55 2.8 a tu widzę niema końca w tej dziedzinie...

Fakt, worek bez dna ta fotografia, niestety.

beumont
[Usunięty]

Wysłany: Nie 22 Sty, 2012   

Witam ponownie :)

Więc po kilku dniach lektur, szukania na internecie i porównywania efektów doszedłem do wniosku że zakupie następujący zestaw:
2x http://www.cyfrowe.pl/wyp...00---300ws.html
2x http://www.cyfrowe.pl/wyp...wersalnym-.html
http://www.cyfrowe.pl/wyp...owy-1200ws.html
http://www.cyfrowe.pl/wyp...atyw-w806-.html

Potrzebuje do tego coś jeszcze? Kable są w zestawie? Żeby softboxa zamontować z lampą na statywie jakieś adaptery są potrzebne czy wszystko będzie w zestawie?

Teraz moje pytanie, czym się różnią te softboxy? Bo są takie za 200zł i za 2000zł?
Czy 300ws to dużo? Wystarczy żeby oświetlić całe auto i lekko otoczenie? Czytałem że speedlight 580ex ma ok 60ws?
Czy wielkość softboxa jest odpowiednia? To oświetlenie auta chyba tym większe tym lepsze tylko pytanie czy do tej lampy?

Odpowiedz do tematu