Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 09 Sty, 2012 D3100 , A33 czy 500D do filmowania
Witam serdecznie.
Mam zamiar zakupic swoją pierwszą lustrzankę. Zamierzam ją wykorzystać przedewszystkim do filmowania w troszke ciemniejszych pomieszczeniach (w klubach, halach itd). Mam na oku 3 modele:
Nikon D3100 z obiektywem 18-55
Sony A33 z obietywem 18-70
Canon 500D z obiektywem 18-55
Wiem, że jeżeli chodzi o rozdzielczość, to canon jest na ostatnim miejscu, bo nagrywa w full hd tylko 20 klatek, wiec w nim nagrywałbym tylo w rozdzielczosci 720p, lecz nie o tym mowa.
Zależy mi na jak najlepszej jakości filmu (żeby było jak najmniej szumów itd) wiem, że na standardowym obiektywie nie będzie cudow, ale może kiedyś, jak przybedzie troche funduszy, to zaopatrze się w jakis jasny obiektyw. Kilka dni temu miałem okazję przetestować canona 500D z 18-55 w klubie, spodobał mi się, filmy nie były najgorsze, ale może Nikon czy Sony byłby lepszą propozycją dla mnie.. zdjęcia też lubię robić (mam sony hx9v ale zdjęcia takie srednie, wolę do zdjęc canona g7) lecz najbardziej zalezy mi na filmach.
Chciałbym, aby aparat miał ręczne ustawienie ostrości (automat też by się sprzydał, lecz nie musi być, bo wiadomo że w klubach i ciemnych pomieszczeniach ciężko ze złapaniem ostrości, chyba że to tylko moj hx9v tak miał ) oraz ręczna zmiane zoomu i filmy były w dobrej jakości.
Co byście polecili z tych 3 modeli ? Dziękuje za poradę. Pozdrawiam!
Lepszy bylby canon 550d, ale kaska ogranicza.
Soniacz to duze straty swiatla na lustrze. Nikon to pelny automat z namiastka AF podczas filmowania.
A nie myslales o nex5n? Swietna matryca (nikon d7000, nikon d5100, pentax k5).
Zapniesz szkla od sony alfa i inne (nikon, m42) przez przejsciowke.
Oczywiscie masz manual podczas filmowania i przyzwoity AF.
Dzięki za odpowiedź. Myślałem o nexie, ale jakoś chciałbym się przerzucic na lustrzanke, i zależy mi na mocowaniu na dodatkową lampe, czego nex-5 nie posiada. Czyli w takim razie Sony odpada. Więc mogłbyś coś powiedziec jeszcze więcej o tym D3100? z tego co zauwazylem to jest regulacja ręczna na obiektywie zoomu i ostrości, a jak z filmami?
Jak chcesz filmować w ciemnych warunkach to lepiej pomyśl nad obiektywem, a potem dopiero nad body. Te ciemnice które dodają w zestawach średnio się do klubów nadają.
W sobote filmowałem canonem 500d ze standardowym obiektywem, no i wyszło całkiem nieźle, może nie jest to rewelacja, ale bardzo ładnie, bardzo mało szumów itd. Dlatego chciałbym się zapytać, czy Nikon D3100 był by lepszą propozycją od 500d
W sobote filmowałem canonem 500d ze standardowym obiektywem, no i wyszło całkiem nieźle, może nie jest to rewelacja, ale bardzo ładnie, bardzo mało szumów itd. Dlatego chciałbym się zapytać, czy Nikon D3100 był by lepszą propozycją od 500d
24 klatki na sek. w fullHD i na tym przewagi sie koncza. Matryca niby tez lepsza, ale nie nadaje sie do filmowania, bo automat nikona jest kiepski (manualu brak przy filmach).
Wez na raty 550d i bedzie super.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14