Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam.Jak już wcześniej pisałem w innym temacie posiadam lumixa gf2,jednak chciałbym aparat ktory będzie mial duży zoom. Interesuje mnie fotografowanie dzikich zwierząt np. ptak,sarenkii itp.A raczej żadne dzikie zwierzątko nie da mi sie podejść na metr:-) I teraz nie wiem czy jest sens dokupic obiektyw z wiekszym zoomem do mojego aparatu,czy móże polecacie jakiś inny sprzęt? Zależy mi na bardzo dobrej jakości zdjeć ,no i żeby makro też było niczego sobie.
d4wid, ptaszkow nie obskoczysz ciemnym zoomem. na upartego mozna uzyc korpusu bezlusterkowca (ze wzgledu na korzystny w tym przypadku crop factor) ale na obiektywie trudniej juz zaoszczedzic. poza tym mam nadzieje, ze rozrozniasz pojecia "dluga ogniskowa" i "duzy zoom"
moim zdaniem cokolwiek ponizej 300mm ze swiatlem f/4 i to na DX/APS-C (czyli odpowiednik 450mm na pelnej klatce) to gimnastyka. moze byc i ciemniejsze o dzialke szklo (f/5.6) tyle ze powinno wtedy byc dluzsze (400mm)
moronica, doradzasz jak hobbyście-entuzjaście, a tymczasem z innego wątku pamiętam, że d4wid to kompletny „świeżak”, z całym szacunkiem. Obawiam się, że pojęcie ogniskowej mu jest jeszcze nieznane.
Moim zdaniem do zabawy i nauki jakiś 70-300 ma matrycę m4/3 będzie OK i coś tam można już postrzelać, pod warunkiem zachowania przyzwoitych warunków oświetleniowych.
d4wid, a jaki masz budzet? bo czasem lepiej dac sobie spokoj i skupic sie na opanowaniu juz posiadanego sprzetu niz inwestowac w cos co trudno nawet nazwac polsrodkiem. bez opanowania podstaw fotografii trudno myslec o uprawianiu fotografii bardziej specjalistycznej. podczas przesiadki na cyfrowa lustrzanke rowniez czulam pokuse patrzac na oferty sklepow internetowych, "wow 300mm za 600zl" ale z perspektywy czasu ciesze sie ze pokusie nie uleglam i zaufalam odczuciu, ze jakis haczyk w tym musi byc
podsumowujac - naucz sie najpierw troche zamiast skakac z korpusu na korpus i z obiektywu na obiektyw
600 spokojnie mogę dać:)moj obiektyw spróbuje sprzedać. Znalazlem cos takiego Olympus Zuiko
Digital ED 70-300 mm używke sie kupi za 700zl ale pewnie potrzebny będzie adapter.
z testu (od ktorego powinienes zaczac zanim zapytasz tu o dany obiektyw)
Cytat:
Wykres ten wzbudziłby nasze uznanie, gdyby został uzyskany na 8-megapikselowej matrycy APS-C. Został jednak otrzymany na 10-megapikselowej matrycy 4/3, która gęstością upakowania pikseli odpowiada 16-megapikselom na APS-C, a przez to generuje MTFy o nawet kilkanaście procent wyższe. Patrząc więc z tej perspektywy, śmiało można powiedzieć, że wynikami Olympusa jesteśmy zawiedzeni, bo to najsłabsze szkło Zuiko z jakim mieliśmy do czynienia. Warto tutaj zaznaczyć, że na bardzo ważnej ogniskowej 300 mm, Canon 70-300 IS, jest w stanie osiągać wyższe MTFy na 8-megapikselowej matrycy Canona 20D niż Olympus 70-300 na E-3. Zachowanie na 300 mm jest więc, w testowanym obiektywie, co najwyżej przeciętne.
poza tym na pewno chcesz sprzedac obecnie posiadany obiektyw i zostac bez zadnego szerokiego kata?
d4wid, doprecyzuj jeszcze czy w końcu masz tylko 14 mm czy także kita 14-42? Sprzedawać żadnego z nich oczywiście nie powinieneś w celu kupna teleobiektywu takiego jak 70-300.
Mam tylko 14mm. Moze faktycznie wstrzymam sie z decyzją sprzedaży obiektywu. A może polecicie mi jakiś konkretny obiektyw tak na dobry poczatek? nie musi być konkretnie pod mój model bo chyba zawsze można dokupic adapter? Raczej bede sie rozglądał za używką,zawsze troche taniej
d4wid, powiem Ci tak - głupio zrobiłeś, że zanim kupiłeś sprzęt nie rozeznałeś się nieco w temacie, podstawowej wiedzy teoretycznej nie liznąłeś. Przez to zakup, którego dokonałeś, biorąc Twoje zainteresowania pod uwagę, jest jednym z gorszych, jakie można sobie wyobrazić.
W systemie, w który wszedłeś, zasadniczo nie ma nic co można by z czystym sumieniem polecić, co nie kosztowało fortuny i nie wymagało jakiejś przejściówki.
Do tego nie zdajesz sobie sprawy jakim budżetem trzeba dysponować by mieć jako takie przyzwoite narzędzia do ogarnięcia interesującej Cię dziedziny.
d4wid, to ja może zapytam wprost - wiesz co to jest ogniskowa i co oznacza to 14 mm dla Twojego obiektywu? Jesteś pewien, że potrzebny Ci jest duży zoom? Jak to rozumiesz?
d4wid, to ja może zapytam wprost - wiesz co to jest ogniskowa i co oznacza to 14 mm dla Twojego obiektywu? Jesteś pewien, że potrzebny Ci jest duży zoom? Jak to rozumiesz?
ja to rozumiem tak że jesli ogniskowa jest zmienna to jest zoom:p stalo ogniskowe nie maja dobrze mysle?:d ja po prostu potrzebowałem aparatu ale jak już kupowałem to chciałem coś lepszego bylem nastawiony na hybryde. W sklepie mi od razu odradzili, facet mnie tak zakręcił na tego lumixa , że go kupilem:)jestem z niego zadowolony zdjęcia są dobrej jakości, ale brakuje mi konkretnego przybliżenia. No a po co to chyba oczywiste, aby móc zrobić fotke obiektom do których nie można podejść
Dalej nie rozumiesz Ty potrzebujesz dużej ogniskowej a nie dużego zoomu.
Duża ogniskowa da Ci przybliżenie. Duży zoom - niekoniecznie. Przykładowo obiektyw stałoogniskowy (zoomu brak) 300mm pozwoli Ci z Twoim Panasem focić ptaszki z odległości takiej by ich nie spłoszyć. Za to polecany wyżej obiektyw 14-140mm (zoom = 10) Da Ci szansę upolować leniwego kota. O szczygłach i sarenkach raczej zapomnij.
Pobaw się TUTAJ, łatwiej wtedy zrozumieć o co chodzi. Wprawdzie nie ma tam dostępnej Twojej wielkości matrycy, ale to mniej ważne (bliżej Ci do DX, ewentualnie używaj trybu FX, tylko ogniskową dziel przez dwa - ustawione w symulatorze 600mm to obraz jaki da Twój aparat po podpięciu obiektywu 300mm. Mniej więej )
dzięki:p troche mi to wszystko rozjaśniłeś. Muszę się trochę dokształcić w tej dziedzinie, z kupnem obiektywu jeszcze się trochę wstrzymam. W wakacje coś się pomyśli. A tak jeszcze pytanie z innej półki co sądzicie o moim lumixie? Sprzedawca tak go zachwalał podobno nie jedna lustrzanka przy nim wymięka,ale troche mi się to nieprawdodobne wydaje:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11