Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No myśl, tylko dobrze i pamiętaj z hybrydą zostaniesz na wieki wieków, już nic nie pokombinujesz.
Bzdura! Jest wiele osób z powodzeniem robiących makro hybrydą z nałożonym Raynoxem DCR-250.
GO zależy od powiększenia i jeśli to będzie np 1:1 to GO będzie taka sama przy kompakcie, lustrzance czy średnim formacie!
Nie jestem guru w makro, ale mam takie spostrzeżenia (nie wiem czy słuszne?)
Przy 1:1 GO będzie taka sama, ale żeby uzyskać 1:1 przy matrycy 1/2,3 trzeba podpiąć konwerter np. x4 (nie wiem, to przypuszczania), matryca 1/1,6 k-ter -x3, matryca 4/3 k-ter-x2,5 itd. no i im więcej tego "razy" tym mniej światła i rozdzielczości.
Taki Raynox to chyba ze 250zł, myślę że pierścienie lepsze (pośrednie i odwrotnego mocowania), większy manewr i nie tracimy światła.
Skala odwzorowania nie zależy od wielkości matrycy.
Używając Raynoxa nie tracisz światła. Używając pierścieni pośrednich: tak, i to znacznie.
NX-5 [Usunięty]
Wysłany: Wto 10 Sty, 2012
hijax_pl napisał/a:
Skala odwzorowania nie zależy od wielkości matrycy.
Używając Raynoxa nie tracisz światła. Używając pierścieni pośrednich: tak, i to znacznie.
No pewnie że tak, masz 100% racji
Nie wiem jaka GŁUPOTA mi się zakodowała we łbie z tymi pierścieniami.
Pośrednie utożsamiłem z odwrotnego mocowania
Oczywiście że pośrednie to "pożeracze światła", a odwrotny to winieta.
Najlepsze rozwiązanie to jednak chyba Raynox.
theflood, chcesz makro, szukaj takich ze stopką pod lampę, ale dającą łatwo zewnętrzną lampę wysterować. Bo dodatkowe światło to będzie pierwsza rzecz, którą zakupisz
NX-5 [Usunięty]
Wysłany: Wto 10 Sty, 2012
theflood napisał/a:
Cóż za dyskusja Są jeszcze soczewki może tak na początek wystarczą.
Jednak pozostaną przy hybrydach. Wiem że mnie nie będzie stać na kolejne obiektywy w dodatku budżet mi się zawęził do 1000 zł.
Zrobiłam jeszcze raz przegląd aparatów i wybrałam te, które ewentualnie mogłabym kupić:
Canon Powershot SX20 IS
Nikon Coolpix L110
Nikon Coolpix P100
Nikon Coolpix P500
Sony DSC-HX1
Fuji FinePix S1800
Olympus SP-590 UZ
Fujifilm FinePix S200EXR
Fuji HS10
Póki co najbardziej się skłaniam ku temu Fuji S200 chociaż szkoda że jest tylko jedna jego oferta
Bierzesz pod uwagę HS10? S1800 ciut młodszy od S200exr. Większy zoom, więcej funkcji, 2x lżejszy, filmy HD, ... ale mniejsza matryca.
Ten z Allegro brzmi zachęcająco (akumulatorki, filtry, soczewka), ale trudno stwierdzić jednoznacznie -kupuj, lub nie kupuj. Może niech Ci przyśle zdjęcie obiektywu z przodu, (pisze że nie porysowany), tak dla orientacji - czy przyśle?, jak szybko?, czy będzie coś kręcił?
Przy okazji niech zrobi zdjęcie jasnej powierzchni w największej rozdzielczości- to tak z grubsza zobaczysz stan matrycy.
Co do pozostałych aparatów to ja (ale to moje zdanie) bym stawiał na canona i olka, sony bym skreślił.
Popatrz jeszcze na Optycznych http://www.optyczne.pl/aparaty.html , pod spodem są komentarze- może tam coś Cię nakieruje.
[ Dodano: Wto 10 Sty, 2012 22:09 ]
hijax_pl napisał/a:
theflood, chcesz makro, szukaj takich ze stopką pod lampę, ale dającą łatwo zewnętrzną lampę wysterować. Bo dodatkowe światło to będzie pierwsza rzecz, którą zakupisz
Na początek można zrobić dyfuzorek na wbudowaną lampę.
Później, aby nie komplikować, pierścieniowa z własnym zasilaniem, tylko nie wiem jak z kosztami, która opcja tańsza.
Muszę jeszcze poprzeglądać zdjęcia zrobione tymi aparatami i zobaczymy co to będzie.
Jak ktoś z Was ma któryś z aparatów z tej listy to proszę o opinie
NX-5 [Usunięty]
Wysłany: Czw 12 Sty, 2012
theflood napisał/a:
Napisałam ewentualnie
Muszę jeszcze poprzeglądać zdjęcia zrobione tymi aparatami i zobaczymy co to będzie.
Jak ktoś z Was ma któryś z aparatów z tej listy to proszę o opinie
Z tym wywoływaniem użytkowników "do tablicy" to zły pomysł.
O ile ktoś się zgłosi-to każdy będzie chwalił swoje.
Wejdź na forum systemu i poczytaj! Tak "z marszu" to się nie da - zbyt szeroki zakres.
Zobacz zdjęcia z s200 - tak dla orientacji.
Na allegro pojawiła się nowa oferta, ale sprzedający oczekuje za ten aparat 1000 zł i uważa, że ta druga oferta nie jest dla niego konkurencyjna gdyż cytuję "aparat jest zakurzony, brudny i zaniedbany" No ale jego aparat jest chociaż na gwarancji.
Matryca wygląda w porządku. Zewnętrzne zakurzenia to najmniejszy problem, a w środku, z uwagi na stały obiektyw, powinno być Ok (poza oczywiście jakimiś ekstremalnymi przypadkami).
Różnica 300zł to dużo, ten drugi raczej też nie ma gwarancji, (za przesyłkę też trochę przesadził), a 4 miesiące różnicy w wieku to
bez znaczenia (chyba że sierpień to nie data zakupu).
Dodatki w tańszym są bardziej atrakcyjne (bynajmniej dla mnie) i może niech dołoży jakąś kartę.
Ten za 1000zł, o ile gwarancja jest 24 m-ce, to było by jakieś zabezpieczenie...
Ja bym brał ten tańszy.
Też jestem za tym tańszym
Jeśli chodzi o tą moją listę, to myślę jeszcze nad tym canonem. Jest mniejszy i lżejszy, ma obrotowy ekran i również dobre opinie, ale z tego, co czytałam to byłby problem z założeniem soczewek lub raynoxa...
Sprzedawcę fujika poprosiłam wczoraj o dowód zakupu: do tej pory nie przysłał.
Jak dalej nic nie odpisze to może spróbuję wylicytować tego canona http://allegro.pl/canon-p...2049881828.html
NX-5 [Usunięty]
Wysłany: Nie 15 Sty, 2012
theflood napisał/a:
Też jestem za tym tańszym
Jeśli chodzi o tą moją listę, to myślę jeszcze nad tym canonem. Jest mniejszy i lżejszy, ma obrotowy ekran i również dobre opinie, ale z tego, co czytałam to byłby problem z założeniem soczewek lub raynoxa...
Sprzedawcę fujika poprosiłam wczoraj o dowód zakupu: do tej pory nie przysłał.
Jak dalej nic nie odpisze to może spróbuję wylicytować tego canona http://allegro.pl/canon-p...2049881828.html
No niestety trzeba pójść na jakiś kompromis, jak ma jedno to nie ma drugiego...
Co do sx20 to obiektyw nie ma gwintu na filtry? ten adapter zakłada się na zaczep od osłony?
Poczytaj może jeszcze np. na canon-board
tam jest dużo o kompaktach, makro...
(znalazłem piękne makro- co prawda s3, ale powalają http://www.canon-board.info/showthread.php?t=41427)
Ten z allegro to minimum ustawił chyba nie mniej niż 700zł, ale jest wybór- jest też chyba jeden z adapterem.
No tak wiem, nie można mieć wszystkiego.
No nie ma gwintu, a jak się zakłada adapter to nie wiem...
To makro rzeczywiście fantastyczne
[ Dodano: Sro 18 Sty, 2012 16:33 ]
Oba fuji S200 zostały już sprzedane także przynajmniej nie mam dylematu.
Kupię chyba tego canona http://allegro.pl/canon-p...2056003492.html
Do tego torba, statyw, soczewka makro i będzie ok:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,6 sekundy. Zapytań do SQL: 13