Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czytałem posty "luneta do 300" i "Lunea do 400zł". Po przeczytaniu ich chciałbym zakupić lunetę o pełnej nazwie: Celestron 20-60x60 mm ZOOM. za 333zł Czy jest to dobry wybór do 350zł ? Potrzebuję lunety do obserwacji przyrody.
Ja myślę ze warto by było troszkę poczekać dozbierać i kupić co najmniej Celestron Ultima 65 .Wszak na razie sezonu lunetowego nie ma, więc masz trochę czasu na dozbieranie pieniędzy.
Dziekuję Dawid za odpowiedź. Odnośnie lunety o której ja piszę, a Ty proponujesz duża jest różnica pomiędzy nimi (jasność obrazu, poruszanie na statywie, pole widzenia na 1000minne) ? Mogę wydać więcej jeżeli różnica jest większa. Jeżeli wybrałbym lunetę o której piszesz to:
Jaki statyw do niej ?
Obserwacji będę dokonywał cały rok, ponieważ moim zadaniem będzie również wykrywanie zamaskowanych stanowisk.
Używałem teleskopu Hercules firmy bresser do obserwacji księżyca (dla początkujących), i myslałem nawet przerobić co na lunetę, ale raczej nie da się.
Napisz wpierw ile masz maksymalnie na cały zestaw?Moim zdaniem warto dołożyć do lepszej lunety, często się lunet nie wymienia a czasem się kupuje na pol życia .Wiec to inwestycja na lata, kup tak żebyś nie musiał za jakiś czas zbierać na nowa.
To ja Ci napisze ze jak miał bym pieniądze to kupił bym Celestron Ultima 65 kątowa a na statyw dozbierał.Poniżej tego nie pakował bym się w lunetę.Może trochę brutalnie to zabrzmiało ale tak myślę.
Statyw pod lunetę do obserowania przyrody to co najmniej ok. 200 pln... (aby był choć jako tako wysoki i jako tako stabilny i jako tako dał sie ustawić głowicę) jakiś velbon Sherpa czy coś w tym rodzaju.
Jak przebolejesz niewygody obserwacji prosta luneta z niskiego statywu to np. to:
http://www.ceneo.pl/8337659
Napisz Dawid wiele lunet miałeś w swoich rękach, jak długie masz doświadczenie ? Ja miałem teleskop jak pisałem Hecules, pamiętam że problem był ze statywem, niewielkie drgania przy najmocniejszej soczewce wkurzały.
Zakładam że wybrałbym Celestron Ultima 65 prostą (kątówka wykluczona). Jaki do tego byłby statyw odpowiedni ?
Napisz Dawid wiele lunet miałeś w swoich rękach, jak długie masz doświadczenie ?
Od roku posiadam lunetę Opticron ES80 GA ED v3 plus okular HDF x32
Lunety przez które obserwowałem :
Nikon Fieldscope ED 50
Swarovski 65-mm HD
Swarovskiego 80 ATS
Pentax PF-80ED A
Zeissa 85 T* FL
Kolejność według apertury
Herkulesa sie nie da zastosowac do obserwacji ziemskich a malej (60mm) lunety na wprost do nieba. Moze lepiej jedna a dobra do zastosowan obu. Z luneta na wprost sie to nie uda.
Jesli ma to byc jednak koniecznie na wprost to jeszcze Samyang wchodzi do gry, nawet 80mm. Ultima to niezle rozwiazanie, ale to jest straszny plasticzak no i 80mm jest juz 2x drozsza niz zakladales.
Zakładam że wybrałbym Celestron Ultima 65 prostą (kątówka wykluczona). Jaki do tego byłby statyw odpowiedni ?
Do lunety prostej - jak najwyższy, nawet jak masz 165 cm wzrostu. Prawdę mówiąc aby był wysoki, stabilny i jeszcze naprawdę niedrogi to chyba tylko stary drewniak geodezyjny...
Ale to bardzo ciężki klocek. Inaczej to jesteś skazany na wyciąganie kolumny centralnej albo/i gięcie się wpół. Albo ja poczynienie wydatków, na które raczej sobie nie pozwolisz.
BTW Mariot, bądx świadom , że z Twoim budżetem to maksymalne powiększenie jakie jest IMO używalne w celu oddawania się jakiej takiej przyjemności z patrzenia na przyrode to będzie x30 (a i to nie zawsze...). Na x45, czy x60 Ultimy to jest bardzo, bardzo tak sobie.
[ Dodano: Sob 14 Sty, 2012 13:25 ]
Dawid1984 napisał/a:
RB, Tak z innej beczki , doszła do Ciebie ta szyna balastowa?
Tak, doszła, ale nie mam właciwie czasu lunety użyć. W łykend Ci to sfotografuję, ale o poważniejsze wrażenia nie pytaj. W pokoju jest rewelacyjnie. Niestety, jeszcze czas jakis i tak nie będę mógł próbowac na poważnie, a już i nowy lumix fs10 jest do spróbowania (tylko musze wyzwalanie migawki zrobić samemu, bo to co sprzedaje Opticron to jakas kosmiczna bzdura jest...)
a już i nowy lumix fs10 jest do spróbowania (tylko musze wyzwalanie migawki zrobić samemu, bo to co sprzedaje Opticron to jakas kosmiczna bzdura jest...)
Też używam tego Lumixa wraz z ta bzdurą z opticrona o której piszesz.I zdecydowanie odradzam jej kupno.Jak wykonasz jakiś wyzwalacz podrzuć mi tez zdjęcie jak możesz, sam bym może coś podobnego sklecił.
Też używam tego Lumixa wraz z ta bzdurą z opticrona o której piszesz.I zdecydowanie odradzam jej kupno.Jak wykonasz jakiś wyzwalacz podrzuć mi tez zdjęcie jak możesz, sam bym może coś podobnego sklecił.
Tu nie ma żadnego kłopotu, do canona a590 skleciłem. Bierzesz kawał 1mm blachy aluminiowej, wycinasz, szlifujesz krawędzie, wiercisz 2 dziury na śrubę i na wkręcenie wężyka, wyginasz w odp. miejscach (2 gięcia). kombinujesz cuś do wkręcania węzyka (ja wymontowałem z Zenita) i wklejasz na zywicę dwuskładnikowa. Działa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10