Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
na sztucznie oświetlonej murawie czy hali f4 daje radę ale musisz się chlastać często aż po 3200 aby wyskubać te 1/500. przy kiepskim oświetleniu będzie oczywiście trudniej.
Nie masz pojęcia o czym piszesz, znowu popierasz swoje tezy jakimiś wydumanymi doświadczeniami, których jak widać nie masz, bo po tym ciężko uwierzyć, że byłeś kiedykolwiek na "oswietlonej murawie czy hali" z tele obiektywem f4
pan.tadeusz napisał/a:
może Ty również poczytaj moje posty od początku bo nie zauważyłem abym w nich podważał sens 2.8 do ujęć sportowych, a nawet wręcz przeciwnie.
pan.tadeusz
Nie denerwuj się, nie warto Po prostu wszyscy mają w pamięci jak poprzednim razem polecałeś flinte do sportu twierdząc, że ma szybki auto focus a z A55 wręcz dostaje skrzydeł
AMEN77 napisał/a:
Obiektyw 55-200 mi zostawia do testow jak co do Nikosia.
AMEN77, z tym raczej nie poszalejesz
AMEN77 napisał/a:
Lepszy AF , duzo lepszy? Co tu sie bardziej liczy matryca czy AF?
Uzywałem obu z systemowymi szkłami przy reporterce sportowej , osobiście wole canona (mimo "słabszej" matrycy) ze wzgledu na ergonomie i af.
Mówisz o 7D? To odpowiednik D300s czyli taki wół roboczy.
Dlatego proponowałem, byś spojrzał na D300s - bo to sprzęt projektowany do pracy a nie zabawy
D300s drozszy i jakos do mnie nie przemawia , jak pisalem czytalem troche opinii w USA ze du nie urywa vs 300s w sporcie i nie ma za co doplacac.
Nadal optuje za D7000 ale mocno mysle o Canonie 7d, musze go potrzymac bo mozna nim krecic dobre filmy i robic jak pisze kolega kozidron dobre foty sportowe.
Z niektórych waszych debat juz nic nie rozumiem ;D Zostawili mi jeszcze Canon EOS450 z obiektywami dzis zebym sie pobawil i poczul o co kman
AMEN77, akurat D300s jest korpusem lepszym od 7D. Jedyne w czym 7D go przebija to tryb wideo, a ten jest z kolei porównywalny dopiero w D7000.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 14 Sty, 2012
AMEN77 napisał/a:
Nadal optuje za D7000 ale mocno mysle o Canonie 7d, musze go potrzymac bo mozna nim krecic dobre filmy i robic jak pisze kolega kozidron dobre foty sportowe.
Wszystkimi tymi aparatami (d7000, d300s, 7d) da się robić dobre "foty sportowe", jeden ma lepszą matrycę, drugi lepszy af a trzeci jest najwygodniejszy.
AMEN77, zadaj sobie uczciwe pytanie, czy stać cię na nikkora 70-200/2.8 i decyzja będzie łatwiejsza do podjęcia
Jeżeli miałbym kasę na nikkora 70-200/2.8 (bo N80-200/2.8 to nie to samo) brałbym d7000 a tak to szukałem uzywanego canona 70-200/2.8, które to w tamtym okresie chodziły w nizszych cenach niż wspomniany nikkor, poza tym miałem trochę szplajsu do canona i w końcu zostałem z tym systemem.
AMEN77 napisał/a:
D300s drozszy i jakos do mnie nie przemawia , jak pisalem czytalem troche opinii w USA ze du nie urywa vs 300s w sporcie i nie ma za co doplacac.
AMEN77 albo nie czytałeś uważnie albo trafiłeś na samych lamerów w tej dziedzinie. Owszem jakość obrazka z d7000 jest lepsza ale są sporty w których liczą się także uszczelnienia i tu np. d300s będzie lepszym wyborem, bo nie będziesz musiał wyciągać z niego "tyle żużlu" co z d7000.
AMEN77 napisał/a:
Zostawili mi jeszcze Canon EOS450 z obiektywami dzis zebym sie pobawil i poczul o co kman
mam jeszcze starego 400D i powiem ci szczerze, że już nie wiem o co kaman
AMEN77, akurat D300s jest korpusem lepszym od 7D. Jedyne w czym 7D go przebija to tryb wideo
Nie do końca tak jest. Użytkuję oba i oba mają swoje zalety i wady. Całkowicie pomijam kręcenie filmów. Faktem jest jednak, że pomimo swojego wieku D300s (czyli tak naprawdę D300) wcale nie jest specjalnie gorszy (po uśrednieniu) od 7D.
MM, ma lepszą matrycę i AF. Jak dla mnie to wystarczy, by ocenić go wyżej. Pomijam już nieistotne tu kwestie np. systemu błysku. Jak dla mnie za Canonem przemawia tylko lepsze video i ewentualne preferencje co do szkieł.
pan.tadeusz [Usunięty]
kozidron napisał/a:
pan.tadeusz
Nie denerwuj się, nie warto Po prostu wszyscy mają w pamięci jak poprzednim razem polecałeś flinte do sportu twierdząc, że ma szybki auto focus a z A55 wręcz dostaje skrzydeł
polecałem tam inne obiektywy i o ile pamiętam nie był to temat dotyczący sportu, a raczej pokazów lotniczych. o flincie wspomniałem ponieważ budżet był dopięty, a te pare groszy które kosztuje to żaden wydatek przy całej inwestycji i oczekiwaniu na kolejny dopływ gotówki. używałem tego obiektywu zarówno do sportu jak i na lotnisku, byłem zadowolony.
z pewnością moje wymagania nie są tak wygórowane jak typowego spottera.
wiem, że ten obiektyw nie jest polecany z uwagi na niezbyt szybki AF i kiepską prace pod światło. u mnie dobrze wypełnił swoje zadanie choć brakowało mi ogniskowej. problemów z wolnym działaniem AF nie doświadczyłem. może kwestia techniki prowadzenia obiektu w kadrze. jak wspomniałem to budżetowe szkło, a do tego nie tracące na wartości przy ewentualnej odsprzedaży i w tym charakterze je proponowałem.
śrubokręt w A55 kręci jednak jakby mocniej o czym ktoś wspominał nawet na tym forum.
takich wrażeń użytkowników znajdziesz więcej jeśli poszukasz. nie mam zamiaru niczego Ci tutaj udowadniać.
szukasz w tym jakiejś sensacji, a ja cieszę się z frajdy jaką daje mi ten leciwy nabytek.
zresztą poczytaj jeszcze raz od początku tamtą dyskusję bo masz dziwne tendencje do wybiegania poza kontekst i unoszenia się swoją ambicją.
Inicjator wątku waha sie między 7d a d300 (d7000) a Ty wciąż o a55 i opcji na biedronke...
Nie szkoda czasu?
pan.tadeusz [Usunięty]
odpisałem kozidronowi bo się coś miotał
widzę, że doszedł 7D... spoko, oby był zadowolony cokolwiek wybierze
czytam i widzę jednak, że może być różnie.
może niech zacznie od wyboru tego planowanego szkła i pod to dobierze puszkę
kozidron [Usunięty]
pan.tadeusz napisał/a:
i o ile pamiętam nie był to temat dotyczący sportu, a raczej pokazów lotniczych.
to też pięknie , widać znasz się na rzeczy
pan.tadeusz [Usunięty]
kozidron napisał/a:
to też pięknie , widać znasz się na rzeczy
oj pamiętam Twoje dywagacje deprecjonujące SAL 85F28 znawco od siedmiu boleści
kozidron [Usunięty]
pan.tadeusz napisał/a:
oj pamiętam Twoje dywagacje deprecjonujące SAL 85F28 znawco od siedmiu boleści
a ja pamiętam twojego linka porównawczego, bez exiffów, bez fotek do pobrania, generalnie o kant rozbić. Tak to mozna udowodnić, że białe jest czarne.
Ja w przeciwieństwie do ciebie miałem ten obiektyw w rękach i generalnie jakbyś zapamietał, to twierdziłem i twierdze że jest ciemny jak na stałkę o takiej ogniskowej
sięty Boże 85/2.8 mega budżet ciemny, ale cakiem jary dla sporej grupy marketu Sony.
Czego znowu oba chcecie...
Przecież to jest świetny przykład polityki S, zrobic całkiem przydatny sprzęt dla ludzi, którzy chcą za małe pieniądze mieć 85 AF, a którzy i tak nigdy nie zrobiliby nic lepszego na 2 niz na 2.8...
W części budżetowej to system zrobiony z myślą o postkompaktowcach i chwała mu za to. Generalnie wiele sie tym chłamem da zwojowac, naprawde wiele.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10