Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 15 Sty, 2012 Wydruk zdjęcia 50x75 lub 40x60 przy 10mln pix z apsc
Zastanawiam się nad dużymy wydrukami (jeszcze nigdy nie zamawiałem wydruku większego od 20x30). Mam sporo zdjęć robionych w pełnej rozdzielczości na matrycy 10 mln pix (EOS 400d).
Jak przygotować zdjęcie do takiego wydruku? Zostawić na 300DPI? Zmienić na rozdzielczość odpowiadającą danemu formatowi wydruku (musiałbym zwiększyć rozdzielczość, bądź zmniejszyć dpi) - czy zostawić tak jak jest czyli 300dpi i najwyższa rozdzielczość z 10 millionowej matrycy?
Znam zasadę przeliczania rozdzielczości przy danym dpi w cm.
Czy przy matrycy 10 mln pix warto wogóle bawić się w takie duże wydruki jak 40x60, czy 50x75 - czy to nie ma sensu, bo oryginalna rozdzielczość jest za mała.
Będę wdzięczny za rady.
[ Dodano: Nie 15 Sty, 2012 15:01 ]
Bo w sumie jak zmienię na inne dpi od 300 dpi to...... itak w labie drukarka skalibruje na 300dpi.....
[ Dodano: Nie 15 Sty, 2012 15:51 ]
Główne pytanie, to - zmniejszyć dpi, czy zwiększyć rozdzielczość. - z tego co się orientuje, to zmiejszyć dpi ale szukam jeszcze potwierdzenia.
Rzecz której do końca nie rozumiem
Skoro drukarka drukuje w 300 dpi a dam jej zdjęcie z np. 150 dpi to...... co się stanie?
Drukarka sama zmieni wartość mojego zdjęcia pod siebie i ustawi mu 300 dpi?
Czy też zostawi te 150 dpi, które nastawię i zrobi wydruk ze 150 dpi - tylko, dlaczego mówi się, że większość drukarek drukuje w 300 dpi - czy jest to po prostu maksymalna możliwość większości drukarek, która stała się również pewnym standardem? Czyli drukarki drukują w dowolnej gęstości dpi (w zależności jakie dpi zostanie ustawione na pliku zdjęciowym) do jakiejś maksymalnej wartości (w większości jest to 300 dpi) i jeśli jest ustawione 400 dpi to oprogramowanie drukarki zmienia na 300 dpi, a jeśli jest 150 dpi to drukarka nic nie zmienia tylko drukuje w tych 150 dpi...??
Ostatnio zmieniony przez siosio Nie 15 Sty, 2012, w całości zmieniany 1 raz
Czy przy matrycy 10 mln pix warto wogóle bawić się w takie duże wydruki jak 40x60, czy 50x75 - czy to nie ma sensu, bo oryginalna rozdzielczość jest za mała.
To zależy od jakości zdjęcia. Bardzo ostre zdjęcia na niskich czułościach skalują się przyzwoicie nawet do większych rozmiarów.
siosio, wszystko też zależy od odległości, z jakiej chcesz oglądać te zdjęcia. Wiadomo przecież, że i billboard da się zrobić bez problemu z takiej rozdzielczości, ale billboardu nie ogląda się z metra.
Co do dylematu czy lepiej zostawić mniej centrymetrów z większym dpi czy więcej centrymetrów z mniejszym dpi, to zależy od dogadania się z labem. Czy oni honorują wpisane centrymetry, skoro zamawiasz u nich konkretny rozmiar. Ważne jest, żebyś nie zmniejszał oryginalnej rozdzielczości zdjęcia tylko zostawił wszystko to, co jest. Ja bym przypisał docelową wartość w centrymetrach i dpi tyle ile wyjdzie z dostępnej ilości megapikseli.
siosio, DPI to tylko i wylacznie informacja dla drukarki, ile pikseli ma upchnac na calu wydruku. to bez roznicy na ktorym etapie zmienisz jego wartosc (pod warunkiem, ze odhaczysz opcje by wymiary zdjecia w pikselach pozostaly takie same). jak powyzej - zachowujac wymiary w px i przypisujac zdjeciu odpowiednie wymiary w cm (czy mm, to bez roznicy) zobaczysz, jaka wartosc DPI ci wyjdzie
Czyli drukarki drukują w dowolnej gęstości dpi (w zależności jakie dpi zostanie ustawione na pliku zdjęciowym) do jakiejś maksymalnej wartości (w większości jest to 300 dpi) i jeśli jest ustawione 400 dpi to oprogramowanie drukarki zmienia na 300 dpi, a jeśli jest 150 dpi to drukarka nic nie zmienia tylko drukuje w tych 150 dpi... Czy tak??
An inkjet printer sprays ink through tiny nozzles, and is typically capable of 300-600 DPI. A laser printer applies toner through a controlled electrostatic charge, and may be in the range of 600 to 1,800 DPI.
Uzupełniając cytaty od moroniki, większe możliwości drukarki wykorzystuje się głównie do lepszego odwzorowania różnych jasności i kolorów, 300 dpi oznacza po prostu typową granicę dobrej jakości materiału wejściowego, z którego wychodzi dobry druk w technologii czy to rastra drukarskiego, czy kropeleczek rozpylanych przez drukarki atramentowe.
Co nie znaczy, że nie da się lub nie przydaje się sięgnięcie po wyższej rozdzielczości materiał wejściowy.
Przeskalować i wyostrzyć - to znaczy na nowo wywołać zdjęcie w rawie i stworzyć nowe jpg z 245 dpi ?
Ja te zdjęcia już obrabiałem w rawie i wyostrzałem - tylko, że wartość DPI mam w nich 350 (czas jakiś temu obrabiałem i nie przywiązywałem wtedy uwagi do dpi)
Sama zmiana wartości DPI nic nie da i trzeba na nowo zdjęcie wywoływać z RAW?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10