Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat na raty
Autor Wiadomość
elPaso 
Nowy

Wysłany: Sob 14 Sty, 2012   Aparat na raty

Witam, od jakiegoś czasu śledzę różne fora i portale o tematyce 'foto'... Chciałbym kupić aparat, niestety na raty, chociaż myślę, że w sumie to jest zaleta bo rozpiętość cenowa może być większa [budżet 0~2500pln max]
i tu właśnie chciałbym poprosić Was o pomoc, do tej pory robiłem zdjęcia starym kompaktem, na świat przyszedł potomek i nie mogę pozwolić aby pamiątki z wczesnych lat nie były na przyzwoitym poziomie.... aparat ma służyć kolejne kilka lat i najlepiej żeby był wszechstronny [wycieczki, imprezy rodzinne, zdjęcia młodego] + raz na jakiś czas nakręcił filmik, raczej nie mam w planach dalsze inwestowanie w sprzęt....
wczoraj byłem w MM i kilka modeli wziąłem w łapkę i pomacałem, więc:
- pierwszy aparat który chciałem zobaczyć to Canon 550d +18-55 [cena w czwartek 2400pln] jak poszedłem w piątek to było już 2600 i to mnie trochę wkurzyło i niestety nie pobawiłem się nim; cena 600D ~2780 chyba
- kolejny K-r, potrzymałem z 2 min i padła bateria [cena 2000pln]
- Lumix GF2 + 14-42 [1800pln] fajny gadżet, ma dotykowy ekran, ale ostatnia sztuka a nie lubie brać czegoś z wystawy
- Lumix G3 + 14-42 [1800pln] tym się nie pobawiłem bo czasu brakło
- LX5 [~1560]
- XZ-1 [~1600]
- Lumix G2 widzę że w Euro jest za 1500pln
- NX5 w Euro za 1250pln
to tylko te modele o których trochę więcej poczytałem i w większej części mają więcej zalet niż wad, wiem też, że przytoczyłem tu modele z różnych półek i wrzuciłem kompakty, lustra i hybrydy do jednego worka .... i tu potrzebuję waszej pomocy!

czytałem testy, recenzje i opinie tych aparatów, porównywałem je i mam ogromny mętlik w głowie teraz bo nie wiem na co się zdecydować w moim przypadku. lustrzanki podchodzą pod max pułap cenowy i w najbliższym czasie nie ma mowy o dokładaniu pieniążków do sprzętu, bo po prostu ich nie ma za dużo :[, aparaty z wymienną optyką z tego co doczytałem to też obiektywy tanie nie są, a jak z wszechstronnością tych aparatów, czy kitowy obiektyw jest lepszym wyjściem niż kompakt? na zoomie mi nie zależy..
nie ukrywam, że chciałbym zgłębić wiedzę i poświęcić trochę czasu na ustawienia manualne robiąc zdjęcia aparatem, gabaryty nie maja znaczenia ale wygodniej trzymało mi się lustra [żona też się przyzwyczai :], nie wiem czy we wszystkich tych aparatach ale chciałbym mieć możliwość operowania głębią ostrości....

z góry dzięki za pomoc i info

[ Dodano: Sob 14 Sty, 2012 23:12 ]
... nie wiem czy coś źle robię ale nie można edytować swojego posta po godzinie??

czytam sobie właśnie na temat luster i obiektywów, normalnie studnia bez dna ale stwierdzam, że jest to bardzo interesujące i kuszące.... hmmm co się okazało, a wcześniej nie wiedziałem to w rodzinie od strony żony jest jeden Canon 550d ten zestaw co jest z dwoma obiektywami....

[ Dodano: Sob 14 Sty, 2012 23:13 ]
oooo niezłe :] scaliły się .... sorry za OT

[ Dodano: Nie 15 Sty, 2012 08:45 ]
jadę niedługo do MM, nocka nieprzespana ale decyzja podjęta :) będzie 550d albo 600d ...

Reklama

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Nie 15 Sty, 2012   

elPaso napisał/a:
raczej nie mam w planach dalsze inwestowanie w sprzęt....

no i tutaj całkowicie odbiegasz od faktu, po co kupuję się lustrzankę, bo to właśnie wybór body jest taką podstawą do dalszych zakupów.
Tyle że w dzisiejszych czasach ludzie kupują lustrzanki, aby:
a) robiły (same) ładniejsze zdjęcia
b) można było wyrzucić gdzieś prawie 2tys. ale później nie dokładać nic a nic, bo po co
c) znajomy ma i zawsze chwali, ale nie przyzna się, że nie ma pojęcia do czego są inne znaczki na pokrętle

Mam nadzieję, że ze sprzętu będziesz zadowolony, ale za taką cenę, można było spokojnie kupić coś bardziej przyjemnego do obsługi, mające więcej bajerów i jeszcze by na osprzęt zostało (mówię o jakiś bezlusterkowcach, niekoniecznie tych najnowszych)

elPaso 
Nowy

Wysłany: Nie 15 Sty, 2012   

pierwszy kontakt z 600D bardzo przyjemny, jutro zabieram się za lekturę manuala....

Edmun cytat który przytoczyłeś z mojej wypowiedzi zawiera pewne słowo... im więcej czytam tym bardziej mam ochotę brnąć w to dalej i myślę że na kicie się nie skończy, ale to na pewno nie od razu... muszę oswoić się z tym co mam...
ehhh a to słowo to 'raczej' :]

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Pon 16 Sty, 2012   

elPaso, to życzę dużo dobrego i jak najwięcej finansowych środków na dalsze rozbudowy :)

elPaso 
Nowy

Wysłany: Pon 16 Sty, 2012   

dzięki Edmun, też sobie tego życzę :grin:

Odpowiedz do tematu