Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
PENTAX k-5, Nikon czy Canon? Do reportażu
Autor Wiadomość
jurbassteck 
Nowy

Wysłany: Pon 16 Sty, 2012   

Przypomniało mi się, tu jest fajna strona z plikami zdjęć różnych aparatów.
http://pl.pixel-peeper.co...res=3&digicam=0

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Fajna - fakt, ale należy pamiętać, że to zasadniczo nie są JPGi prosto z aparatu, ale często gęsto umiejętnie obrobione pliki RAW ;)

[ Dodano: Pon 16 Sty, 2012 10:34 ]
ledżon napisał/a:
Czy można prosić o jakieś rawy z tej puszki? Testy testami, ogarnięte i polskie i z zagranicy, ale życie życiem. Byłbym wdzięczny.
Znasz http://www.imaging-resource.com/ ?

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

jurbassteck napisał/a:
Co masz na myśli poprzez "inaczej skonstruowany"? Pytam, bo jestem posiadaczem właśnie owej K-5, ale puki co z KITem..
Zobacz jakie szkła ma Pentax w swojej ofercie i na co położony jest nacisk w tym systemie.
ledżon napisał/a:
Natomiast jak się mogą plasować wobec powyższych te dwie maszynki, o podobnej matrycy, ale różnej ergonomii: nikon 5100, i szczególnie pentax k-5?
Plasować? K-5 to półka wyżej od 60D, D5100, półka/pół półki niżej od 60D. Natomiast obrazek dadzą bardzo zbliżony, z lekkim wskazaniem na K-5.
ledżon napisał/a:
Sumując, k-5, nikon, canon 60D, inne?
A na czym Ci najbardziej zależy? Jakich obiektywów potrzebujesz?... :roll:

komor 
Moderator

jaad75 napisał/a:
K-5 to półka wyżej od 60D, D5100, półka/pół półki niżej od 60D.

Skoro D5100 ma być pół półki niżej niż 60D, to czemu K-5 jest całą półkę wyżej od 60D, a nie pół? :) Zawsze faworyzujesz wszystko co możliwe, żeby tylko Canon wypadł gorzej…

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor napisał/a:
Skoro D5100 ma być pół półki niżej niż 60D, to czemu K-5 jest całą półkę wyżej od 60D, a nie pół? :)
Bo IMHO amatorskie Nikony rozmiajają się z Canonami o pół półki wciąż. A K-5 to konkurencja 7D i D300s bardziej niż 60D i D7000, mimo, iż cena na to nie wskazuje.

jurbassteck 
Nowy

jaad75 napisał/a:
jurbassteck napisał/a:
Co masz na myśli poprzez "inaczej skonstruowany"? Pytam, bo jestem posiadaczem właśnie owej K-5, ale puki co z KITem..
Zobacz jakie szkła ma Pentax w swojej ofercie i na co położony jest nacisk w tym systemie.

Tak wiem, znam doskonale dostępność szkieł i z pełną świadomością zakupiłem ten aparat.
Wadą dla mnie jest ich jasność (a raczej ciemność) w zoomach, ale dalej nie rozumiem co masz na myśli poprzez "położony jest nacisk".

jaad75 
Klub Pierdzieli

jurbassteck napisał/a:
ale dalej nie rozumiem co masz na myśli poprzez "położony jest nacisk".
Nacisk położony jest na rozmiar i wykonanie, a nie na jasność. Dostępne ogniskowe niekoniecznie pokrywają się z tym, co oferuje konkurencja. Poza tym, to system raczej nastawiony na stałki niż na zoomy.

[ Dodano: Pon 16 Sty, 2012 12:35 ]
jurbassteck napisał/a:
Wadą dla mnie jest ich jasność (a raczej ciemność) w zoomach
Których? Masz przecież 2 podstawowe zoomy f/2.8.

jurbassteck 
Nowy

jaad75 napisał/a:
jurbassteck napisał/a:
Nacisk położony jest na rozmiar i wykonanie, a nie na jasność. Dostępne ogniskowe niekoniecznie pokrywają się z tym, co oferuje konkurencja. Poza tym, to system raczej nastawiony na stałki niż na zoomy.

Faktycznie masz rację, na to nie zwróciłem uwagi.

jaad75 napisał/a:
[ Dodano: Pon 16 Sty, 2012 12:35 ]
jurbassteck napisał/a:
Wadą dla mnie jest ich jasność (a raczej ciemność) w zoomach
Których? Masz przecież 2 podstawowe zoomy f/2.8.

Chodziło mi bardziej o dłuższe zoomy.

jaad75 
Klub Pierdzieli

jurbassteck napisał/a:
Chodziło mi bardziej o dłuższe zoomy.
Pentax ma system zoptymalizowany pod APS-C, więc 16-50 i 50-135, to odpowiedniki pełnoklatkowych 24-75 i 75-200. Zoomy f/2.8 dłuższe niż ten zakres, nie są częste również w innych systemach, szkoda natomiast, że nigdy nie wyszedł pentaksowy DA*11-16/2.8, który byłby świetnym uzupełnieniem na szerokim kącie. Generalnie Pentax praktycznie zarzucił segment tele, skupiając się na środku zakresu, który ma dość gęsto ostałkowany...

AM 
Maniak

jaad75 napisał/a:
jurbassteck napisał/a:
Nacisk położony jest na rozmiar i wykonanie, a nie na jasność.

Chyba delikatna przesada - jest parę szkieł małych i dobrze wykonanych, więcej niż w innych systemach, ale ciężko mówić, że Pentax kładzie na to nacisk co w domyśle można zrozumieć - jest główną cechą systemu.

jaad75 
Klub Pierdzieli

AM, tak wynika z wywiadów z panami z R&D Pentaksa... Faktem jest, że jest to system DSLR oferujący w tej chwili najwięcej małych gabarytowo obiektywów.

vulkanwawa
[Usunięty]

Miałem 450D miałem też 600D (właśnie sprzedałem)
Po wielu testach i porównaniach które BODY będzie lepsze do reportażu? głównie w plikach RAW, oferty obiektywów a także jakości budowy (uszczelnienia, materiał itp) szybkości AF (choć Ja robię głównie w Manualu bez AF) ergonomii itd

Testowałem tylko systemy Canona I Nikona tj 60D, 5D Mark II, D7000 i 300s nie myślałem o innych aż nagle przez przypadek wpadł mi w ręce Pentax K-5 a cena 3400 za body to myślałem że raczej się nie sprawdzi i co...?
Kupiłem Pentaxa :smile: powiem wprost - zakochałem się w tym aparacie ponieważ:

robi/ę znakomite zdjęcia RAW - wiem że niektórzy będą się "pieklić" ale patrząc obiektywnie pod względem szumów i zakresu tonalnego dorównuje on pełnej klatce.
obiektywy - po GŁĘBSZYM zapoznaniu się z ofertą jest jednak w czym wybierać.
stabilizacja optyczna w BODY
zakres tonalny - BAJKA
Cena - po co przepłacać za C lub N które w tej klasie kosztują ponad po 5 tyś za body
ergonomia - wszystkie funkcje wyciągnięte na "zewnątrz"
nie jest tak duży jak np D7000 (choć początkowo byłem na niego zdecydowany ), mam też w miarę duże dłonie jest super wygodny.

jaki minus dla K-5? choć dla to już nieistotne, filmy video maja za dużo objętość i występuję tzw Rolling Shutter Effect (jednak pod względem Video Canon jest najlepszy).

nie jest to sprzęt dla amatora (jest to klasa semi-pro) ponieważ ogromna liczba funkcji może go ZABIĆ NA ŚMIERĆ :shock:

na razie używam z T 17-50 /2.8 i REWELKA - choć nie jest to obiektyw za bardzo cichy za to błyskawicznie ostrzy i ma f2.8 a cena 1300 zł nie jest wygórowana, a za chwilę kupuje dwie "stałki".

Sunders 

vulkanwawa napisał/a:
Kupiłem Pentaxa powiem wprost - zakochałem się w tym aparacie/.../na razie używam z T 17-50 /2.8 i REWELKA - choć nie jest to obiektyw za bardzo cichy za to błyskawicznie ostrzy...

vulkanwawa gratuluje zakupu. Jesli T17-50 "blyskawicznie ostrzy", to rzeczywiscie musi byc milosc :smile: Jak na zestaw do reportazu, to w przeciwienstwie do korpusu ktory kupiles, trwalosc tez nie jest najmocniejsza strona T17-50 :wink: Zycze Ci, zeby ta milosc przetrwala probe czasu :mrgreen:

ledżon 
Początkujący

hijax_pl napisał/a:
Znasz http://www.imaging-resource.com/ ?

Dzięki, znam. Także dpreview, http://www.imaging-resource, http://www.dcresource.com, http://www.techradar.com, http://www.clubsnap.com, http://snapsort.com, http://www.digitalcamerainfo.com, http://www.photographyblog.com, http://www.pixel-peeper.com etc etc etc, galerie na flikrze, na polskim i międzynarodowym forum pentaxa i canona też byłem, fotopolis czy też testy tutaj także przeczytane.

Pytam o surowe pliki, użytkowników którzy mieli przyjemność bądź nie, obcować z tymi kamerami. Wiem co jest w sieci, nie pytam o kolejne linki, testy. Mam K-r, 550d sprawdziłem, miałem kilka innych w ręku wcześniej. Testy, galerie są ciekawe, ale czasami pasują do rzeczywistości jak pięść do nosa. Dlatego przecież tyle dyskusji tu na forum właśnie, jak i w innych miejscach. Gdyby wystarczały testy i labki, nie byłoby o czym dyskutować.

Odpowiadając dalej. Aparat jest do manualnego szkła. Jest podpięty pod 10 calowego dobsona, na którym z reguły wisi jeszcze televue 2x2". Ogniskowe oscylują więc pomiędzy 1800-3600mm (mniej więcej, bo krop nikona pentaxa 1.5, canona 1.6, a televue realnie ok. 1.8 powiększenia). Generalnie duże ogniskowe, a światło pomiędzy f6-f18.

K-r potwierdza ostrość, mierzy światło. 550d mierzy światło, czasem prześwietla, fiksuje. Daje większy obrazek, niekoniecznie ciekawszy jeśli chodzi o detal. Spodziewałem się wzrostu rozdzielczości, nie zauważam.

Pytanie jak k-5 lub 5100 dałyby radę. Sensor ponad 16mln. Znacząco większy niż w K-r, nie tak duży jak w 550d czy 60d, i krop 1.5 a nie 1.6. Ale najważniejsze, to jakość finalna obrazka. Ostrość i detal na pierwszym miejscu, właściwe naświetlenie, oddanie kolorów zaraz za nimi.

@vulkanwawa, czy mógłbyś zaprezentować jakieś rawy, wrzucić na serwer, albo wysłac na gmail?

@jurbassteck, czasy których używam najczęściej: 1/320, 1/400, 1/500, 1/640, bez soczewki 1/1000, 1/1600. Rzadko, o zmierzchu tylko 1/80 lub 1/100. Możemy nie brać ich pod uwagę. ISO 100, 200, i b. rzadko 400. Światło, mniej więcej, f10, f12, f18.

dzięki

jaad75 
Klub Pierdzieli

vulkanwawa napisał/a:
wiem że niektórzy będą się "pieklić" ale patrząc obiektywnie pod względem szumów i zakresu tonalnego dorównuje on pełnej klatce.
Pod względem DR, to nawet przewyższa wszystkie będące obecnie na rynku korpusy FF, natomiast pod względem szumów, to jedynie niemal dorównuje części z nich. Najlepsze pod tym względem korpusy FF (D3s) mają nad nim wciąż ok 1EV przewagi, zwłaszcza w najwyższych czułościach.
vulkanwawa napisał/a:
filmy video maja za dużo objętość i występuję tzw Rolling Shutter Effect (jednak pod względem Video Canon jest najlepszy).
RS występuje w przypadku każdej sczytywanej liniowo matrycy CMOS i w przypadku K-5 szczególnie uciążliwy akurat nie jest. Większą wadą jest mała kontrola nad parametrami video, zarówno w kwestii formatu zapisu, jak i naświetlania. Natomiast jakość, dzięki świetnej matrycy i niewielkiej kompresji MJPEG jest fantastyczna (robiliśmy z kumplem "teledysk" złożony z ujęć K-5 i 550D i Canon w tych samych warunkach wymiękał), choć faktem jest, że przy tej wielkości plikach i AVCHD byłoby zapewne jeszcze lepiej.

Odpowiedz do tematu