Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam wszystkich!
Do tej pory przeglądałem tylko to forum przed wyborem aparatu.
Teraz mam problem więc proszę o pomoc bardziej doświadczonych.
Kupiłem Fuji X10. I stało się to co już ktoś opisywał w rozmowie pod testami a co zignorowałem bo myślałem,że u mnie tego nie będzie.
Otóż po godzinie zabawy z aparatem zauważyłem zanieczyszczenia wewnątrz obiektywu.
Sklep nie chce wymienić sprzętu na nowy, proponuje naprawę. Ja nie chcę, żeby serwis zaraz na początku pchał tam palce.
Czy uważacie, że powyższa wada sprzętu daje szanse na wygranie sprawy jeśli trafi do sądu? Co mam teraz robić jak sprzęt jest u sprzedawcy?
Rozumiem, że uważasz ok. 1 cm włos w obiektywie i ok 0.5 mm2 paproszek wewnątrz obiektywu za jego nieistotną wadę, bez wpływu np. na działanie AF lub jakość zdjęć (dziecko ze sznytem na twarzy). Może dlatego, że nie podałem wcześniej rodzaju w/w zanieczyszczeń.
W sumie jeśli zdołał się pojawić w parę dni po zakupie to też niezbyt fajnie. Są jakieś normy na dopuszczalną ilość włosów w zamkniętym niewymiennym układzie optycznym?
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 18 Sty, 2012
komor napisał/a:
Są jakieś normy na dopuszczalną ilość włosów w zamkniętym niewymiennym układzie optycznym?
tak, trzy włosy na krzyż
Nie, no tu sprawa jest zamieciona, trzeba zgodzić się z tym, że sprzet jest do naprawy. Dlaczego od razu zakładać, że serwis coś spartoli.
togas, daj szanse się wykazać Panom z serwisu, jak spartolą wtedy się awanturuj, na razie jak wcześniej zauważył MC, nie masz innego wyjścia.
Na razie walczę z tytułu niezgodności z umową ze sprzedawcą. Nikt mnie nie informował że będzie tam syf, albo obiektyw tak nieszczelny, że ten syf tam się dostanie.
Właśnie u Was chciałem się upewnić, że jest to wada istotna dla działania aparatu i jakości zdjęć.
Pewnie, że serwis chętnie to zrobi na podstawie gwarancji. Tylko, że ja będę miał sprzęt już naprawiany. A sprzedawca zadowolony bo ja się bujam z problemem.
Jeśli tak, to po co komu ta cała ustawa konsumencka.
nikt nie informował, że będzie szczelny i nikt nie informował, że będzie nieszczelny. Po mojemu na jedno wychodzi.
A optyka ma być czysta żeby zdjęcia były dobre.
nikt nie informował, że będzie szczelny i nikt nie informował, że będzie nieszczelny. Po mojemu na jedno wychodzi.
A optyka ma być czysta żeby zdjęcia były dobre.
No niestety nie na jedno.
Skoro cechą wyróżniającą jest uszczelnienie to należy przyjmować, że zazwyczaj obiektywy są nieuszczelniane. A zatem jeśli nikt Cię o uszczelnianiu nie informował (wprowadzając w bła) to nie ma żadnej niezgodności.
Dlatego proszę forumowiczów doświadczonych bardziej niż ja w posługiwaniu się sprzętem przeznaczonym do rejestracji obrazu, wyposażonym w obiektyw o konkretną opinię:
czy wadą obiektywu aparatu fotograficznego jest to, że wewnątrz niego znajdują się zanieczyszczenia stałe, czy nie jest to wadą?
Oczywiście chodzi o aparat do robienia zdjęć dobrej jakości a nie eksponat muzealny.
Nie interesuje mnie jak syf się dostał do środka. Dla mnie ważne jest że tam jest.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9