Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 18 Sty, 2012 Pomoc w wyborze aparatu dla amatora
witam
Jestem totalnym amatorem, szukam aparatu który zrobi zdjęcie "sam" ja chcę się ograniczyć do wycelowania i naciśnięcia spustu
Teraz mam bardzo prosty aparat Praktica DC-50 bez AF i stabilizacji, jak dla mnie robi zdjęcia ok (poza obiektami w ruchu i dalej niż 5 m brak zoom oraz wolny zapis na kartę). Kupiłem też Sony S950 ale się zawiodłem. AF ostrzy wieki i w słabym oświetleniu nie jest w stanie ustawić ostrości
Szukam aparatu z dobrym trybem auto (jeśli będzie czas może nieco pouczę się ustawień ręcznych ) z w miarę szybkim i skutecznym AF do robienia zdjęć rodzinie w domu i na wakacjach.
Moje typy to :
1. Sony DSC-HX9V
2. Panasonic FZ48
3. Panasonic TZ20
4. Fuji HS20EXR
To szczyt finansowy na który mogę sobie pozwolić, o lepszych i droższych niestety nawet nie poteoretyzujemy
Co z tego polecaliby bardziej doświadczeni ode mnie użytkownicy. Jeśli macie jakieś inne propozycje bardzo proszę o poradę. Panowie w sklepie nie dla idiotów i dla skner polecają to co mają w promocji w danej chwili. Ponadto w dobrym świetle to większość aparatów działa ok
Pozdrawiam
[ Dodano: Sro 18 Sty, 2012 20:15 ]
Witam
Bardzo przepraszam admina za post nie tam gdzie potrzeba i jednocześnie dziękuję za przeniesienia na właściwe miejsce.
Szukałem takiego działu, jak widać nieskutecznie.
Pozdrawiam
Wysłany: Czw 19 Sty, 2012 Re: Pomoc w wyborze aparatu dla amatora
kitachi napisał/a:
Moje typy to :
1. Sony DSC-HX9V
2. Panasonic FZ48
3. Panasonic TZ20
4. Fuji HS20EXR
To szczyt finansowy na który mogę sobie pozwolić, o lepszych i droższych niestety nawet nie poteoretyzujemy
Szczyt finansowy to jednak określamy ilością kasy a nie modelem aparatu
Bo jeśli nie jest ci potrzebny 16-krotny zoom to może za 1200(?) znajdziesz aparat robiący lepiej zdjęcia?
witam
oczywista racja max +- 1200 (małe + DUŻE -)
Powiem tak, z dotychczasowych moich kontaktów z aparatami fotograficznymi to miałbym życzenie aby mój następny sprzęt miał takie funkcje :
1. Bardzo dobra funkcja auto (ma sam "robić" zdjęcia), ja się znam słabo reszta pstrykaczy wie jak wycelować i gdzie nacisnąć spust. Sprzęt dla zielonych.
2. Szybki i sprawny autofocus
3. Będę robił zdjęcia wakacyjne i domowych imprez więc zoom +- 10x raczej będzie już ok, 4x czasem jest za mały wolałbym więcej .
5. Ponieważ część zdjęć domowych to imprezy więc powinien choć zadowalająco sobie radzić przy bardzo słabym oświetleniu.
6. Nie wiem jak jest w dzisiejszych sprzętach, ale chciałbym aby można było robić fotki co ok 1-2 s. (2-3 szt. z kolei, nie mam na myśli seryjnych) czyli aby zapis zdjęcia na nośnik, czas działania AF dał mi tę możliwość.
Na megapikselach mi nie zależy przeważnie robię na 5-8 bo fotki idą na kompa, a ok 5-10% do druku zdjęć 10x15 cm.
Miło by było jakby był zasilany z AA, ale to opcja dodatkowa.
Resztę może podpowiedzą mi fachowcy z tego forum.
Bardzo na was liczę, posłuchałem Pana w sklepie nie dla idiotów i kupiłem Sony s950, który dałem dziecku. Lepiej robi mi się zdjęcia Practika DC-50, zdjęcia robi pewniej i tak samo szybko jak soniak jeśli się pamięta o braku zoom i stabilizacji.
Pozdrawiam
witam
Mam pytanie czemu TZ20 jest lepszy od HX9V ? (pytanie laika )
Czy dużo rożni się TZ20 od TZ18 ? Cenowo jest trochę, więc czy warto dopłacać 200 zł.
Pozdrawiam
witam
Więc rozważając HX9V i TZ20 ten drugi jest dla mnie lepszy ?
Czy można by uzyskać jakieś uzasadnienie tego wyboru ?
Który lepiej poradzi sobie ze zdjęciami w ciemnym otoczeniu ?
Na alledrogo ceny obu tych aparatów są bardzo podobne.
Pozdrawiam
Ja nie znam jakichś szczególnie istotnych, decydujących różnic przy wyborze HX9V i TZ20.
Dodam tylko, że tak jak jest tańsza wersja Panasonica (TZ18) tak jest też SonyHX7V - różnice dla ciebie pewnie mało istotne a można zaoszczędzić.
I jeszcze jedno - przy słabym świetle (bez lampy) te aparaty nie są rewelacyjne, choć przyzwoicie wykorzystują wysokie ISO (>=800), ale takie kompakty tak już mają. Chyba że poczytasz np. o Samsung EX-1, ale to już inna bajka...
witam
Raczej na imprezkach będę używał lampy więc nie ma problemu.
Szukam maksymalnie skutecznego trybu auto z szybkim AF.
Tak jak sam patrzyłem to podobają mi się :
Panasonic TZ20, Sony HX9V i jeszcze duży fuji HS20EXR.
Który z nich ma najlepsze auto, dobrze radzi sobie w słabym świetle i ma relatywnie dobre fotki.
Pozdrawiam
TZ20 ma dobre auto ale żaden z wymienionych aparatów nie robi dobrych zdjęć w pomieszczeniach gdy brakuje światła auto fokus też wtedy będzie muliło- aparaty z jasnymi szkłami do pomieszczeń z kolei nie mają zoomu 10-16x i często słaby tryb auto bo są kierowane dla innego typu odbiorców. Możesz więc kupić TZ20 i przymknąć oko na słabe zdjęcia we wnętrzach albo nauczyć się fotografii i robić zdjęcia na ustawieniach manualnych.
PS. Dziwne że w każdej dziedzinie ludzie rozumieją, że trzeba się uczyć i mieć praktykę kończyć szkoły żęby coś osiągnąć ale jeśli mowa o fotografii myślą, że cala edukacja kończy się na kupnie aparatu i będą zbierać laury
witam
Co racja to racja, minimalnym nakładem chce się mieć najlepsze efekty
Ok, to z innej strony. Czy TZ20 czy HS20EXR będzie lepszy do nauki tzn. pozostali pstrykacze będą korzystali z auto, a ja mam nadzieję podszkolić się kiedyś w tajnikach podstaw fotografii. Już kiedyś dawno temu posługiwałem się Zenit i nawet wychodziły fotki, więc może i teraz się przyuczę.
Który aparat będzie miał dobre auto i dobre możliwości ustawień ręcznych ?
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10