Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Atak wielkiej trójki
Autor Wiadomość
Abs 
Optyczny

Wysłany: Sob 21 Sty, 2012   

kivirovi napisał/a:
O to szybko, 1,5 miesiaca od ujawnienia i juz premiera.
Najbardziej to ja wyczekuje testow: Celestron Nature, ZenRay i Vortex Razor HD. Ale nie powiem, Trinovid tez bym obejrzal...
...

Jest rzeczą naturalną, że większość redakcji (jakichkolwiek) woli testować sprzęty z wysokiej półki niż produkty popularne...wyjście ponad szablon, poszukiwanie czegoś lepszego to normalny, ludzki odruch. Proszę nie traktować tego w kategoriach zarzutu.
Cóż, zawsze można sobie poczytać o Leicach, autach Ferrari, kilach golfowych 18 tys/sztuka. Można się także tym poekscytować - nasze prawo.

PS. Lornetki akurat nie należą do tych najdroższych produktów. 7000zł? - jak przysłowiowy Kowalski zechce to może sobie kupić, wszak więcej wydaje z żoną rocznie na papierosy.

Reklama

Arek 
Redaktor

To jest tak, że ja też patrzę na testy trochę ponad polskim rynkiem. Na Allbinos znacznie więcej ludzi przeczyta test Leiki niż Celestrona.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Co do Leica sie zgadzam. Sprzet flagowy musi byc przetestowany jako uklad odniesienia. Ale mysle, ze sie czesciowo mylisz Arek. Przy takim (pragmatycznym) podejsciu testowanie Delta Optical calkowicie jest bez sensu, a wlasnie wszystkie marki globalne np. Celestrony, Nikony, Vorteksy itp. powinienes przetestowac.

Ci ktorzy kupuja produkty z najwyzszej polki kieruja sie w mniejszym stopniu wynikiem testow, jak tez sie nim nie dowartosciowuja. Moj najswiezszy przyklad, to potwierdza: Uwazam ze Swarki i Zeissy sa lepsze optycznie niz Leica, a ta srebrna sklonila mnie do roznych obliczen na koncie, co sie Z i S nie udalo... Ludzie, ktorzy musza wyscibolic 100 dolcow beda czytac dziesiatki testow, analizowac, a potem szukac potwierdzenia, ze dobrze zrobili. Jesli wiec liczy sie liczba odwiedzin, to sadze, ze testujac sprzet tani uzyskasz znacznie, znacznie wiecej. Jesli zas chcesz miec wiekszy rozglos to masz racje, test Leica bedzie mial wiekszy wydzwiek medialny.

Edit: mozesz ujawnic, ktore testy sa najczesciej a ktore najrzadziej czytane w Polsce i/lub na Allbinos?

Arek 
Redaktor

Ja staram się testować sprzęt najróżniejszych marek, ale wpływa na to wiele czynników:

1. dostępność w Polsce
2. współpraca z dystrybutorem,
3. moja chęć zabawy danym sprzętem,
4. potencjalna oglądalność testu.

Kolejność przypadkowa.

cerber6 
Uczestnik

Przykra ta wasza dyskusja bo skończyła się na pieniądzach .Czy lepiej sprzedać 10 chlebów a może jedną szynkę.Efekt ekonomiczny ten sam a ile roboty mniej.Zero bezinteresowności pasji zaangażowania tylko pieniądz ma znaczenia a lornetki to tylko kolejny środek do zarabiania pieniędzy.

Arek 
Redaktor

To Ty tak to zinterpretowałeś. Głodnemu chleb na myśli ;)

Swoją drogą spróbuj zrobić taki portal jak nasz bez pasji, bezinteresowności i zaangażowania. Powodzenia.

michaelandro 
Nowy

A mnie wydaje się właśnie, że testy sprzętu najwyższej klasy to jednak wyznacznik jakości portalu. To tutaj jest największe pole do popisu. Bo i wymagania sprzętu są największe. Jeśli Zeiss i Swarovski są doskonałe- to jak wybrać ten najlepszy?
Poza tym testowanie światowego standardu pełni doskonałą funkcję edukacyjną- czytelnicy mogą chcieć się rozwijać w tym kierunku i wybierać to co raz to doskonalszy sprzęt. Mogą być bardziej świadomi swoich wyborów.

Arek 
Redaktor

Tym bardziej, że testowanie najtańszych egzemplarzy ma najmniejszą wartość, bo jest najmniej miarodajne. Rozrzut z modelu na model jest zwykle spory, przez co to co dostaje do ręki kupujący może różnić się wyraźnie od tego co dostał testujący. W klasie Leiki, Swarka, Zeissa czy Steinera nigdy takich różnic nie widziałem. Choć Kahles z kłakiem kurzu przyklejonym na stałe do wewnętrznej soczewki okularu mi się trafił, a to przecież firma skoligacona ze Swarovskim.

Abs 
Optyczny

Arek napisał/a:
...

Swoją drogą spróbuj zrobić taki portal jak nasz bez pasji, bezinteresowności i zaangażowania. Powodzenia.

Właśnie. Rola redakcji, którą reprezentuje Arek nie jest łatwa...jest jak "instalacja odgromowa", w którą uderzy wszelka krytyka a jak mówi przysłowie "jeszcze się taki nie narodził co by wszystkim dogodził".
Dobrze poczytać testy Zeissów i innych transparentnych ale pamiętajcie o lornetkach klasy popularnej, które mają zdecydowanie więcej nabywców.
Robicie dobrą robotę. Życzę powodzenia.

kivirovi 
Optyczny

Cerber6, nie biadol jak stara baba na rowerze. Zamiast pisac aktualnosci czy ploteczki musieliby inaczej dorabiac, a my bysmy nie mieli co czytac. Kto by na tym zyskal?

Zaslanianie sie niepowtarzalnoscia produkcji? ChRL to nie ZSSR. Jakos kompakty za 500zl mozna testowac. Jak pralka kosztuje 1500zl to tez testuja i naklejaja naklejki co wyszlo, a nie tylko Miele. Bylo wiele ciekawych odkryc: Olympus EXWP, Vortex Viper, Fujinon, Nikon SE, Vixen New Foresta... Czyzby Ci sie Minolta 10x50 rozpadła? :???: Glodnemu chleb na mysli a sytemu szyneczka...

Dostepnosc w Polsce i ogladalnosc na AB sie raczej wykluczaja. Ale rozumiem te wszystkie uwarunkowania.

Arek 
Redaktor

Dlatego musimy kombinować. Choć trzeba przyznać, że jestem obecnie w sytuacji że sprzętu do testów mam więcej niż jestem w stanie przetestować. Myślę, że sytuację polepszy trochę redakcyjny spektrofotometr, który mam być dostępny do końca lutego. Jego obecność powinna przyspieszyć wykonywanie testów.

kivirovi 
Optyczny

A jaki ten spektrofotometr? i czy na stałe?

Arek 
Redaktor

Drogi :) Bo robiony na zamówienie specjalnie dla nas z dużą celą pomiarową, która powinna pozwolić na mierzenie lornetek klasy 100 mm i potężnych obiektywów :) I na stałe. Więc jeśli firma, która go wykonuje dla nas sprawi się dobrze wykresy transmisji będą już na stałe we wszystkich lornetkach, obiektywach, lunetach, teleskopach, okularach, filtrach itp.

Dawid1984 
Entuzjasta

Arek napisał/a:
lornetkach, obiektywach, lunetach, teleskopach, okularach, filtrach itp.
To może i lunety się załapią :smile:

kivirovi 
Optyczny

O matko, nareszcie lunety i telepy. Nowa era. Gratulacje.
Czy z publikacja testow 8x42czekasz wlasnie na ten spektrofotometr?

Odpowiedz do tematu