Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 21 Sty, 2012 Nikkor 35-70 f3.3-4.5 czy 28-85 f3.5-4.5?
Witam,
mam prośbę o poradę - obecnie używam 35-70 bez D z szybką, ale zastanawiam się nad zakupem 28-85 również bez D z szybką. Który jest lepszy optycznie? Do użytku jako uniwersalny spacerowy.
28-85 bawiłem się daaawno temu, kiedy to nie zwracałem tak wielkie uwagi na rozdzielczość/aberracje jak dziś, przy gęsto upakowanych matrycach
Ale z tego co pamiętam nie było to szkło, które by mnie zaskoczyło jakimś mydłem. A że wtedy groszem nie śmierdziałem - kupiłem 28-80D, który nawet dziś daje zaskakująco dobre obrazki na matrycy D90.
był w zestawie z 18-55, który sprzedałem
dziękuję za opinię, właśnie względy budżetowe mną kierują, chciałbym w miarę optymalny obiektyw, który na cyfrze i analogu by pracował przynajmniej do czasu pozyskania środków na zakup nowszych konstrukcji bardziej pod cyfrę
no właśnie opcja ze 18-105 byłaby dobra. Szkoda, że ten akurat nie był w zestawie to bym dziś nie kombinował, mam tylko jedno wahanie co do tego szkła - nie jest jakaś specjalnie delikatna - chodzi mi o jakość budowy.. po tych starych szkłach a zwłaszcza 70-210, jak biorę do ręki obecne budżetowe konstrukcje to mam wrażenie, że są dużo delikatniejsze
Szkoda, że ten akurat nie był w zestawie to bym dziś nie kombinował,
Od samego początku Nikon sprzedawał kity D90+18-105VR właśnie. Na samym początku nawet nie było innych zestawów.
mikolokolo napisał/a:
mam tylko jedno wahanie co do tego szkła - nie jest jakaś specjalnie delikatna - chodzi mi o jakość budowy..
No plastyczak. Cóż - kiedyś było szkło i metal a dziś coraz więcej plastyku. Niekiedy nawet w soczewkach
Powszechnie narzeka się na plastykowy bagnet tego obiektywu. Jak tam nie wiem - przez dwa lata jak miałem D90 często zmieniałem to szkiełko z innymi i.. bagnetowi się nic nie stało.
szczegółów kompletacji zestawu nie znam, jakiś czas temu dostałem w ramach prezentu korpus+obiektyw 18-55, a co do plastykowości - zwłaszcza ponoć bagnet słaby... 16-85 ma metalowy ale 3 razy chba droższy jest. Jestem jakoś przywiązany do starych konstrukcji
a co do plastykowości - zwłaszcza ponoć bagnet słaby...
Tak jak 18-55.
Wiesz - to nie są duże ciężkie szkła, które by nadwyrężały bagnet przy braku podparcia ręką. To są lekkie konstrukcje, więc jeśli coś nie tak byłoby z bagnetem to chyba tylko przez uderzenie obiektywem o coś, upadek itd...
mikolokolo napisał/a:
16-85 ma metalowy ale 3 razy chba droższy jest.
I jest to godny zamiennik 18-105VR A droższy - no cóż, reprezentuje wyższą klasę obiektywu
opcja ze 18-105 byłaby dobra. Szkoda, że ten akurat nie był w zestawie to bym dziś nie kombinował, mam tylko jedno wahanie co do tego szkła - nie jest jakaś specjalnie delikatna - chodzi mi o jakość budowy..
mikolokolo napisał/a:
a co do plastykowości - zwłaszcza ponoć bagnet słaby...
Plastykowość bagnetu tego obiektywu, to problem wirtualny - spotkałem się tylko 1 raz z opisem jego wyłamania, przy czym nie było pewności czy jego użytkownik nie był bez winy. Realnym problemem mogą być natomiast luzy pojawiające się w nim po dłuższym użytkowaniu.
z bagnetem w 18-55 było wszystko ok, delikatnie go traktowałem ze względu na jego plastykowość, na a 16-85 to fakt, że to już inna klasa poza metalowym bagnetem
gdybym dostał korpus bez śrubokręta nie byłoby pola do kombinacji 20 latki by odpadły raczej, generalnie to najbardziej potrzebny jest mi jasny do portretów w pomieszczeniach - o poradę w innym wątku prosiłem, zumy do wycieczkowego fotografowania jedynie próbuję dobrać
Kup sobie AF35-70/2.8D i możesz go przyspawać do analogowej puszki.
przy takiej ogniskowej na APS-C będzie Ci brakowało szerokości (ja myślałem ,że bzdury piszą na tych forach i że będzie ok), jest też problem ze spadkiem kontrastu i flarami.
Ogólnie rzecz ujmując, 18-55 to jest całkiem dobre szkło! (IMHO nie warto dopłacać do 18-105). !8-70 i 16-85 nie używałem, to się nie wypowiadam. Natomiast 17-55 jest wart pieniędzy które kosztuje.
35-70/2.8D jest na dziś poza zasięgiem mojego budżetu, używane są w granicach 1.0 tyś, stąd pomysł pozostania w obszarze światła 3.5-4.5 i ewentualnie zakupić właśnie 28-85 o ile jest ostrzejszy od 35-70, 18-55 nie był zły, ale jak nabyłem 70-210 to zdjęcia z niego są wg mnie ostrzejsze i to skłoniło mnie do znalezienia niedrogiego szkła z ogniskowymi poniżej 70 a przy okazji obsłużą mi analoga
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9