Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Parę miesięcy temu u rodziny na strychu znalazłam starego Zenita TTL:
..razem z lampą:
która chyba działać nie będzie:
W sporej wielkości pudełku
znajdują się takie szkła:
1.
2.
3.
oraz obiektyw:
Osobiście nie znam nikogo, kto pomógłby ogarnąć znalezisko. Nie wiem nawet, czy aparat działa, zamierzam jednak przekonać się testując go. Z fotografią analogową nigdy nie miałam styczności, ale zamierzam się poduczyć.
Moje pytania: Do czego służą te szkła? Jak się je zakłada? Jaki to obiektyw i jakie ma zastosowanie?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i proszę o wyrozumiałość
50/1.8 - to taki standard. Do ogólnie pojętej fotografii.. W poprzednich czasach taka spacerówka.
135/3.5 - tania wersja tele, można użyć w celach portretowych.
Niestety, dla mnie nie jest oczywiste gdzie przykręcić te filtry, bo są małe i jakoś nie pasują do żadnego z tych obiektywów. W każdym razie ja nie widzę
Niestety, dla mnie nie jest oczywiste gdzie przykręcić te filtry, bo są małe i jakoś nie pasują do żadnego z tych obiektywów. W każdym razie ja nie widzę
Filtry przykręca się z przodu obiektywu - jest gwint. Do któregoś z Twoich szkieł powinny pasować (skoro leżą sobie w komplecie)...
Na prawie wszystkich napisane jest: CnM 24x0,5 ("n" rosyjskie - czyli chyba nasze p).
na to wygląda, że to do innego obiektywu. Myślałam może, że jakimś dziwnym, nieznanym mi sposobem da się je zamocować, choć przecież robi się to tak samo jak we współczesnych obiektywach.
Spróbuję się dowiedzieć, czy jakieś tam inne jeszcze gdzieś pozostały, do których owe filtry będą pasować Dzięki za odpowiedzi.
agatta, filtry nie zawsze się nakręca na przednią soczewę.
Przy dużych teleobiektywach byłyby takie filtry bardzo kosztowne - dlatego się je chowa w specjalnych "kieszonkach" od strony aparatu. Podobnie przy bardzo szerokich kątach widzenia, fisheye'ach itp - to nieraz też się stosuje filtry od strony aparatu...
Na zdj. 3 te oznaczenia 0,3-0,5 i 0,5-0,8 sugerują, że są to soczewki zbliżające, ale do czego? Ja mam podobne do lustrzanki dwuobiektywowej Flexaret ale 2 komplety - na dolny i górny obiektyw. Jeśli to ruskie, to wychodzi na to, że do Lubitiela bo tylko taki był u nich produkowany. Tylko dlaczego są pojedyńcze? A może do innych lustrzanek beż wymiennych obiektywów - też były takie produkowane /zenit S i start/. Ten Sonnar to jeden z lepszych teleobiektywów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9