Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 25 Sty, 2012 Nowa lornetka do 1000 pln... Prośba o pomoc
witam,
Jestem nowym użytkownikiem forum, Mam na imię Adrian.
Od jakiegoś czasu nosze się z zamiarem zakupu lornetki do zastosowań głownie dziennych - ptaki,zwierzyna leśna, góry.
Kwota jaka mam zamiar przeznaczyć to coś w okolicach 1000 PLN.Już sporo czasu spędziłem tu na forum jak i w sieci w poszukiwaniu porady,informacji.
Wytypowałem 3 lornetki które uważam za godne uwagi w tej cenie:
1) Nikon Action EX 10x50 CF - 530 PLN
2) Vixen New Foresta 10x50 DCF - 999 PLN
3) ZEN-RAY ZRS HD 10x42 - 999PLN
Proszę o pomoc w wyborze. Oczywiście mogą być mniejsze jak 8X42, 10X42, 12x50( wyczytałem gdzieś,że niektóre modele maja lepszą optykę w mniejszych szkłach )
Zależy mi najbardziej na świetnej optyce jak i na dobrym wykonaniu, mobilności.
Dodaje link do porównania w testach( nie wiem jak to ma się do codziennego użytkowania ) Test lornetrek (KLIK)
Pozdrawiam wszystkich, i z góry dziękuje za jakiekolwiek nakierowanie do dokonania dobrego wyboru.
ps. oczywiście mogą być również propozycje innych modeli lornetek mieszczących się w tej kwocie
Posiadam Nikona 10x50 ex jest to moja pierwsza pozadna lornetka, i jak najbardziej polecam, ostrosc obrazu w centrum rzucila mnie na kolana obserwacje przez ta lornetke to czysta przyjemnosc oczywiscie nie jest pozbaiona wad ale jak dla mnie te wady sa malo istotne:) pozdro !
Wysłany: Sro 25 Sty, 2012
Mobilność lornetek 10x50 jest wątpliwa. Myślę, że ten Zen Ray lub Vixen New Foresta albo Vortex Diamondback - w wersjach 10x42 także będą dobre (dokładam do propozycji Arka).
Arek, co do dokładania 300 PLN ponad mój zamierzony cel (i tak już naciągnięty) to troszeczkę jednak za dużo z racji tego, ze to moja pierwsza lornetka i początek przygody
Abs, pozostaje mi wybór miedzy 1.Vixen New Foresta a 2.ZEN-RAY ZRS HD obie w wersji 10x42
Vortex Diamondback tez ciekawa propozycja, muszę przy decyzji wziąć ja pod uwagę - 979,00 PLN
Arek, co do dokładania 300 PLN ponad mój zamierzony cel (i tak już naciągnięty) to troszeczkę jednak za dużo z racji tego, ze to moja pierwsza lornetka i początek przygody
Właśnie dlatego, że zaczynasz polecam coś dobrego, żebyś zaraz nie musiał pozbywać się ze stratą czegoś, co Cię nie zadowoli i wymieniać na lepsze. Oszczędnego nie stać na kupowanie dwa razy
Właśnie dlatego, że zaczynasz polecam coś dobrego, żebyś zaraz nie musiał pozbywać się ze stratą czegoś, co Cię nie zadowoli i wymieniać na lepsze. Oszczędnego nie stać na kupowanie dwa razy
hahaha,
Arek,na pewno masz racje w tym temacie, poniekąd mam w zamiarze zakup jakiejś lustrzanki(możne nikon D90) temat na czerwiec/lipiec. Co do lornetki to jak mi się patrzenie na świat spodoba przez szklane okienko to będę celował gdzieś wyżej.(Zeiss,Fujinon).
Wysłany: Sro 25 Sty, 2012
Guick - co kto lubi i czego potrzebuje. Jeśli lornetka jaśniejsza, z większym polem i mniej podatna na ruch ręki to 8x. Do wyławiania szczegółów lepsza będzie 10x. Czasami bywa, że jakiś firma ma bardziej udany model...bo tak im wyszło. Spróbuj sam ocenić czego bardziej potrzebujesz. Ja bardziej wolę 10x - częściej podglądam odległe szczegóły, np. samoloty, kratery księżyca, itd.
PS. Fajna "fotka".
Ja mam 8x42 miałem 10x56.Różnica między nimi jest .Tak jak wyżej powiedziano jak widoki,pole to 8x42 a jak szczegóły to 10x42.Lepszym rozwiązaniem jest 8x42 i jednocześnie 12x50 do samolotów czy 10x50 do astronomii itd .Tyle zastosowań ile lornetek a może odwrotnie.Samemu musisz zdecydować rybki albo akwarium.
Tak jak napisałem wcześniej bezpośrednio porównywałem z Talonem HD 8x42 i DO 10x56.Moim zdaniem Vixen ustępuje Talonowi ale różnice są niewielki. Na rozdzielczość w centrum ma wpływ nie tylko transmisja ,aberracja ale też powiększenie.Moim zdaniem Talon ma mniejszą aberrację nie wiem czy nie większe powiększenie ale chyba gorszą transmisję( może to wpływ powiększenia ) .W sumie na minimalnie gorszą rozdzielczość Vixena ma głównie wpływ aberracja chromatyczna.Ale i tak rozdzielczość jest bardzo dobra.Porównywałem w sklepie Nikona Monarcha(stara wersja) z Vixenem i zaskoczony byłem że Nikon jest tak słaby optycznie.
Coz, ja to sie staje powoli Talibem z Nowego Forestu... Dobre jest to i trzeba to brac. Nie wiem jak oni moga tak nisko ja wyceniac, ale nich tak zostanie...
Kiedy zobaczylem Monarcha, to dokladnie takie samo mialem spostrzezenia jak Cerber, jak oni chca tyle kasy za takie badziewie. To bylo w czasach kiedy widzialem juz Olympusa linkowanego przez Arka, za nieco mniejsze pieniadze... Onie sa niestety tylko 25mm i 42... Niektorym sie Oly nie podoba, ale moim zdaniem, jesli chcesz cos lepszego od Vixena, to wlasnie Olympus EXWP 10x42.
Jesli chodzi o rozmiary, to tez nie jestem pewien, czy potrzebujesz sie az 50mm obciazac. 26mm Oly (32mm brak) to bym polecal do imprez sportowych, w gory, do noszenia jesli zabierasz duzo sprzetu foto. 10x32 to takie turystyczno-gorskie parametry, 8x32 bardziej turystyczno-przyrodnicze, 10x42 bardziej obserwacyjne a juz mniej wedrowkowe, a 8x42 to bym do lasu polecal. Takze wybierz cos sobie.
Wysłany: Czw 26 Sty, 2012
Sam się zastanawiam - już dość długo - w co ewentualnie wejść. Tego Vixena trochę się boję bo to czego od lornetki przede wszystkim oczekuję to wysoka rozdzielczość obrazu. Mam już w domu 2 lornetki o przeciętnej rozdzielczości i chyba wystarczy. Wiem, że Vortex spełnia ten warunek choć brzegi pola wyglądają nieciekawie. Zen Ray porównywany jest do Vipera i gdyby to była prawda (nie wiem) - brałbym w ciemno.
Abs, To niestety bardziej skomplikowana sprawa. Zen jakiego widzialem mial bardzo dobry obraz, nie widzialem Vipera, ale wcale bym sie nie zdziwil, gdyby byl rownie dobry, bo obraz byl rzeczywiscie wysokiej klasy. Zenki maja jednak znacznie gorsza jakosc ogumowania i na zdjeciach juz widze, ze ZRS ma taka sama gume jak ED3 ktorego ogladalem. To jest po prostu okladka na lornetce. Trąci chinszczyzna w najgorszym rozumieniu tego slowa. Tu mozesz byc niezadowolony.
Vixen New Foresta ma nieco wiecej nieostrosci, dystorsji po brzegach i bardzo dobrze, przynajmniej o klase lepiej, wykonana obudowe.
Moze, powinienes sie rzeczywiscie zainteresowac Viperem. Napisz, co tam juz masz w domu i co ci sie w nich nie podoba.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9