Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Prosiłam o opinie na temat dostępnych dobrych aparatów na rynku w danej cenie a dostałam w większości informację na temat o to jak moj dotychczasowy aparat daje radę
Napisałam, że chce sprzedać aparat, ale nie pewne osoby wiedzą lepiej, że po co , przecież i tak nie stać mnie na więcej.
A wiec tak, moj aparat mial juz duzy przebieg a wiadomo wszystkie sprzęty mają wyznaczony jakiś okres użytkowania, poza tym znalazłam osobę, która kupiła dziś ten aparat za cenę która bardzo mnie zadowala.
Zmiana body nie jest " moją fanaberią" tylko chęcią zainwestowania swoich pieniędzy w coś porządnego i oczywiście mam do tego prawo , jeżeli komuś się to nie podoba to już nie moj problem.
Poza tym , zarzuty, iż nie wykorzystam możliwości aparatu jest bardzo głupia, ponieważ nikt nie wie na co mnie stać, a fakt, że idę do szkoły jest dowodem na to, że jednak chcę poszerzać swoje umiejętności i uczyć się tego czego jeszcze nie opanowałam.
Bardzo dziękuję wszystkim wyrozumiałym osobą za pomoc i serdecznie pozdrawiam
a dla mądralińskich, życzę więcej pokory
jaad koleżanka chce zmienić aparat więc zaproponowałem konkrety
Czego sensowność poddaję w jej sytuacji w wątpliwość.
krewzszafy napisał/a:
Jesli chodzi o lampę to sb700 do ok 15m tej jesieni bez problemu pracowała
Jeśli widziała sterownik i jeśli nie było zbyt jasno i jeśli nikt w okolicy nie błyskał...
krewzszafy napisał/a:
nie krytykuj wszystkiego co napiszą inni bo chyba jako jedyny zapytałem o konkrety i konkrety podałem
Dlaczegóż mam nie krytykować jeśli się z czymś nie zgadzam?
krewzszafy napisał/a:
chyba wiesz że samym body nie nauczy się kontroli głębi ostrości
Dlatego napisałem, że przede wszystkim szkła. Tyle, że to wątek o wyborze korpusu...
krewzszafy napisał/a:
a po ostatnie dlatego d90 ponieważ nie zrujnuje finansowo ( inne klamoty są ważniejsze ) a ma możliwość nagrywania klipów wideo to tak po krótce czego z mojej wypowiedzi nie wyłapałeś.
Owszem ma, choć dość ograniczone jak na współczesne standardy. Jeśli już koniecznie uparała się na zmianę body, to lepiej na takie, które spełnia oczekiwania w 100%. Choć jeszcze raz podkreślę, że uważam, że zmiana body jest zbędnym wydatkiem w tej sytuacji
krewzszafy napisał/a:
zdrowia i udanych kadrów życzę
Wzajemnie...
[ Dodano: Czw 26 Sty, 2012 01:17 ]
mambelka napisał/a:
Prosiłam o opinie na temat dostępnych dobrych aparatów na rynku w danej cenie a dostałam w większości informację na temat o to jak moj dotychczasowy aparat daje radę
Dostałaś opis zarówno aparatów o które pytałaś, jak i tych, o które nie pytałaś. A że dotycvhczasowy aparat daje daje radę, to też fakt. A już zwlaszcza w zastosowaniach, do których chciałaś go wykorzystać - jeszcze raz powtórzę, to nie aparat był tu istotny.
mambelka napisał/a:
A wiec tak, moj aparat mial juz duzy przebieg a wiadomo wszystkie sprzęty mają wyznaczony jakiś okres użytkowania
Jaki miał przebieg? Powyżej 50 tys?
mambelka napisał/a:
poza tym znalazłam osobę, która kupiła dziś ten aparat za cenę która bardzo mnie zadowala.
Gratulacje. Zapewne kupiła go dlatego, że był "zużyty"...
mambelka napisał/a:
Zmiana body nie jest " moją fanaberią" tylko chęcią zainwestowania swoich pieniędzy w coś porządnego i oczywiście mam do tego prawo
Problem w tym, że miałaś już przyzwoite body, wystarczające do nauki, więcej dałby Ci teraz zakup dobrych obiektywów. Inwestycja w dobre body i kitowy obiektyw nie posunie Cię do przodu. I o tym mowa od początku.
mambelka napisał/a:
Poza tym , zarzuty, iż nie wykorzystam możliwości aparatu jest bardzo głupia, ponieważ nikt nie wie na co mnie stać, a fakt, że idę do szkoły jest dowodem na to, że jednak chcę poszerzać swoje umiejętności i uczyć się tego czego jeszcze nie opanowałam.
Nie twierdzę, że czegokolwiek nie wykorzystasz - twierdzę, że obrałaś nieodpowiedni kierunek inwestowania. Przynajmniej w tym momencie, czyli przed pójściem do szkoły.
Kup K5 i nie pytaj dlaczego.
Kiedyś napiszesz sama dlaczego K5, a nie inny ... póki co.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 26 Sty, 2012
jaad75 napisał/a:
kozidron, przyjrzyj się wynikom DxO z linka. Popatrz zarówno na normalizowane, jak i piksel w piksel. Bez normalizacji na najniższym ISO K200D delikatnie wygrywa w każdej kategorii (zdecydowanie w Color Sensitivity), po normalizacji do 8MPix idą praktycznie łeb w łeb z minimalną przewagą Canona.
"po normalizacji" i tylko przy iso 100, jakby nie patrzeć 60D trzyma poziom mniej wiecej na wyrównanym poziomie do iso400 czego pentax nie robi. Zresztą poziom szumu w k200 mnie skutecznie odstraszył, dlatego dawno temu nie przesiadłem się na niego tylko na canona.
Dziś sytuacja jest już zdecydowanie inna, K-5 kładzie wszystkie canony aps-c.
...a czarniutki pasek na dole, to żaden kłopot ostatnio pozostaje mi tylko takie kadrowanie, bo lampy kolegi na min dają tyle światła, że 1/320 to konieczność, jednym słowem trzeba kupić jakieś chińskie badziewie i problem z głowy
Co do tematu, to podzielam zdanie jaad75a.
mambelka, zostaw sobie to body i pomyśl nad optyką. Moje pytanie do ciebie, czy zdarza ci się wychodzić poza "tematy reklamowe" (czy wychodzisz poza iso 400) ?
kozidron, strasznie się spinasz. Nie raz wytykałeś komuś brak czytania ze zrozumieniem, więc jak teraz Tobie się zdarzyło nie odświeżyć zakładki, to wyluzuj.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 26 Sty, 2012
komor napisał/a:
kozidron, strasznie się spinasz.
Komor a zauwazyłeś, że ja potrafię przyznać się do błędu w przeciwieństwie do kolegi Sundersa u którego nie było mowy, zeby nie odswiezył karty bo cytował akurat posta, którego ewidentnie nie zrozumiał
jaad koleżanka chce zmienić aparat więc zaproponowałem konkrety
Czego sensowność poddaję w jej sytuacji w wątpliwość.
krewzszafy napisał/a:
Jesli chodzi o lampę to sb700 do ok 15m tej jesieni bez problemu pracowała
Jeśli widziała sterownik i jeśli nie było zbyt jasno i jeśli nikt w okolicy nie błyskał...
krewzszafy napisał/a:
nie krytykuj wszystkiego co napiszą inni bo chyba jako jedyny zapytałem o konkrety i konkrety podałem
Dlaczegóż mam nie krytykować jeśli się z czymś nie zgadzam?
krewzszafy napisał/a:
chyba wiesz że samym body nie nauczy się kontroli głębi ostrości
Dlatego napisałem, że przede wszystkim szkła. Tyle, że to wątek o wyborze korpusu...
krewzszafy napisał/a:
a po ostatnie dlatego d90 ponieważ nie zrujnuje finansowo ( inne klamoty są ważniejsze ) a ma możliwość nagrywania klipów wideo to tak po krótce czego z mojej wypowiedzi nie wyłapałeś.
Owszem ma, choć dość ograniczone jak na współczesne standardy. Jeśli już koniecznie uparała się na zmianę body, to lepiej na takie, które spełnia oczekiwania w 100%. Choć jeszcze raz podkreślę, że uważam, że zmiana body jest zbędnym wydatkiem w tej sytuacji
krewzszafy napisał/a:
zdrowia i udanych kadrów życzę
Wzajemnie...
[ Dodano: Czw 26 Sty, 2012 01:17 ]
mambelka napisał/a:
Dostałaś opis zarówno aparatów o które pytałaś, jak i tych, o które nie pytałaś. A że dotycvhczasowy aparat daje daje radę, to też fakt. A już zwlaszcza w zastosowaniach, do których chciałaś go wykorzystać - jeszcze raz powtórzę, to nie aparat był tu istotny.
mambelka napisał/a:
A wiec tak, moj aparat mial juz duzy przebieg a wiadomo wszystkie sprzęty mają wyznaczony jakiś okres użytkowania
Jaki miał przebieg? Powyżej 50 tys?
mambelka napisał/a:
poza tym znalazłam osobę, która kupiła dziś ten aparat za cenę która bardzo mnie zadowala.
Gratulacje. Zapewne kupiła go dlatego, że był "zużyty"...
mambelka napisał/a:
Zmiana body nie jest " moją fanaberią" tylko chęcią zainwestowania swoich pieniędzy w coś porządnego i oczywiście mam do tego prawo
Problem w tym, że miałaś już przyzwoite body, wystarczające do nauki, więcej dałby Ci teraz zakup dobrych obiektywów. Inwestycja w dobre body i kitowy obiektyw nie posunie Cię do przodu. I o tym mowa od początku.
mambelka napisał/a:
Nie twierdzę, że czegokolwiek nie wykorzystasz - twierdzę, że obrałaś nieodpowiedni kierunek inwestowania. Przynajmniej w tym momencie, czyli przed pójściem do szkoły.
mambelka napisał/a:
a dla mądralińskich, życzę więcej pokory
Wzajemnie.
Po raz kolejny powtarzam, że nie będę pracować na kicie! Inwestycja w body ciągnie za sobą inwestycje w nowe szkła i tak właśnie będzie, więc nie wiem skąd takie wnioski o moim nieodpowiednim kierunku inwestowania. Wcześniej napisałam, że początkowo kupie body z kitem, lecz jak troszkę zarobię to nowy obiektyw(troszkę=max 3 miesiące)
A co do mojej nauki, fotografią interesuję się od dziecka, od 3 lat mam lustrzankę więc, może nie jestem mistrzem fotografii ale pewne podstawowe umiejętności i techniki mam opanowane i zdaje sobie sprawę co jest ważne a co nie i dlatego nie prosiłam o doradzanie mi w kwestii dokupienia obiektywu do mojego aparatu tylko konsultacje w sprawie zakupu nowego body Sama zdaję sobie doskonalę sprawę o tym jak istotne są obiektywy, ale to nie jest jakiś powód do dyskusji ponieważ założyłam temat w zupełnie innej sprawie
Nie wiem czemu za wszelką cenę chcesz udowodnić ze jesteś wszechwiedzący, och, ach w każdym temacie, ale ja już podziękuję za Twoją opinie. Wezmę sobie do serca Twoje słowa:) Na koniec jeszcze dla poprawieniu humoru przyczep się do czegoś co napisałam i dowartościuj się. Ja już Ci podziękuję za Twoje wypowiedzi i jestem ciekawa czy coś do powiedzenia na ten temat mają inne osoby ..
Pozdrawiam
1.Gdybys napisala co jest dla Ciebie wazne, latwiej byloby radzic.
mambelka napisał/a:
zdaję sobie doskonalę sprawę o tym jak istotne są obiektywy
Jesli zdajesz sobie z tego sprawe, to pewnie wiesz ze planowany wybor obiektywow miewa istotny wplyw na wybor puszki. Jesli preferujesz pentaxy, to tak jak juz Ci pisano, lepiej niz k-5 wybrac sie nie da. Tylko 2.czy zastanawialas sie, czy wybor obiektywow dostepnych do tej puszki Cie zadowoli?3.Jakich obiektywow uzywalas dotychczas?
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 27 Sty, 2012
mambelka napisał/a:
pewne podstawowe umiejętności i techniki mam opanowane i zdaje sobie sprawę co jest ważne a co nie i dlatego nie prosiłam o doradzanie mi w kwestii dokupienia obiektywu do mojego aparatu tylko konsultacje w sprawie zakupu nowego body
Zakup body nierozłącznie wiąże się z pytaniem jakie masz szkła, nie ma w tym nic złego i obraźliwego (co sugerujesz) ponieważ, mozna czasem doradzić inny system.
Ja mając takie doświadczenie fotograficzne jak ty, zrozumiałem że potrzebuje szkieł i na takim etapie (jakim jesteś) zaczyna się od preferowanych ogniskowych i typu fotografii.
mambelka, co z tego, ze napisałaś nam że zajmujesz się "tematami reklamowymi" to nie za wiele mówi...mozna nigdy nie odejść w fotografii reklamowej od stołu bezcieniowego ale można także robić zdjęcia architektury czy powiedzmy portrety pod kolejną reklamę kremu do tego wszystkiego służą różne obiektywy.
mambelka napisał/a:
Napisałam, że chce sprzedać aparat, ale nie pewne osoby wiedzą lepiej, że po co , przecież i tak nie stać mnie na więcej.
i to jest czysta forma focha tylko się nie obrażaj. To jest typowe myślenie "nowego" i nikt tu się na twoich plecach nie zamierza dowartościowywać, ja na przykład jestem opryskliwy z natury
Tu nie chodzi o to, że cię "nie stać na więcej" tylko o to, że z takim budżetem + ten aparat można sporo zdziałać, tylko jak ci doradzić jak nie wiadomo co się mieści w kategorii "tematyka reklamowa" ?
Generalnie to poza szkłami w tej kategorii ważne są lampy, parasolki, radio i mnóstwo innego szplajsu.
mambelka, skoro jesteś "na zero" zacznij swój wybór od szkieł i określ precyzyjniej co jest ci potrzebne, wtedy dopiero mozna coś doradzić.
Bez normalizacji, czyli w "screen" mamy w każdej kategorii przewagę K200D (oczywiście na ISO100)...
kozidron napisał/a:
jakby nie patrzeć 60D trzyma poziom mniej wiecej na wyrównanym poziomie do iso400 czego pentax nie robi.
Wiadomo, w końcu to CCD.
kozidron napisał/a:
ostatnio pozostaje mi tylko takie kadrowanie, bo lampy kolegi na min dają tyle światła, że 1/320 to konieczność, jednym słowem trzeba kupić jakieś chińskie badziewie i problem z głowy
A co Ci w tej sytuacji daje 1/320s?...
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 27 Sty, 2012
jaad75 napisał/a:
A co Ci w tej sytuacji daje 1/320s?...
ja nie chce mrozić, chcę nie przepalać, no i też nie chce przymykać powyzej f11. Wszystko to na razie kwestia leniwości(remont i mała przeprowadzka, która trwa już zbyt długo) zanim nie zwiezie się słabszych lamp.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9