Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 50 1.8 II - problem z ostrzeniem
Autor Wiadomość
sch.sebastian 
Nowy

Wysłany: Pon 23 Sty, 2012   Canon 50 1.8 II - problem z ostrzeniem

Witam,

w piątek kupiłem obiektyw Canon 50 1.8 II Dzisiaj zrobiłem test na celność ostrzenia. Chyba trafił mi się słaby obiektyw :( Kupiłem w sklepie Foto Joker.
Co należy zrobić, aby naprawić usterkę? Ktoś się orientuję, czy wymienią mi na nowy egzemplarz czy po prostu przyjmą i wyślą do naprawy?

Wyniki testu:

Canon 50 1.8 II - pełna dziura, ostrzenie MF, ostrzenie na środkową kreskę
http://imageshack.us/f/819/canontest.jpg/

Pentacon 50 1.8 - pełna dziura, ostrzenie MF, ostrzenie na środkową kreskę
http://imageshack.us/f/543/pentacontest.jpg/

Widać, że Canon ostrzy przed kreską :(
Body Canon 500D

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 23 Sty, 2012   

sch.sebastian, ten test ma jedną wadę konstrukcyjną, niestety. Powinno być tak, jak masz w testach AF obiektywów na Optycznych, czyli cel, na który ustawiamy jest prostopadły do matrycy, a linijka z podziałką obok. Chodzi o to, że położenie czujników AF nie zawsze jest idealnie tam, gdzie pokazuje Ci się kropka w wizjerze, przez co może się wydawać, że jest źle, nawet jak jest dobrze, bo AF „celuje” nieco niżej niż środek kadru, ale ustawia prawidłową odległość.
Żeby upewnić się, że wszystko jest OK muszę zapytać: czy test robiłeś ze statywu?

sch.sebastian 
Nowy

Tak. Test robiłem ze statywu. Stopień nachylenia około 45 stopni

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

sch.sebastian, czyli źle robiłeś. Przeczytaj jeszcze raz post komora.

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Czw 26 Sty, 2012   

Cytat:
ostrzenie MF,

Czyli ostrzyles manualnie? Komor pisze o testach auto focusa. Moze napisz troche wiecej informacji co i jak zrobiles, i co chciales zrobic.

mozer 
bo Pentax

O, też nie zauważyłem MF. W takim razie nie wiem o co chodzi ;)

sch.sebastian 
Nowy

Cytat:
Czyli ostrzyles manualnie?

Tak, ostrzyłem ręcznie. Testując Canona wyraźnie widać, że ostrość trafia na jedynkę, a powinna trafić w kreskę. Aby upewnić się, że to nie jest wina body powtórzyłem test ale obiektywem Pentacon. Moim zdaniem tu już jest OK.

Test wyglądał jak na zdjęciu poniżej.
http://imageshack.us/f/839/91410144.jpg/

A może powinienem to tak zrobić? ----> http://fotoblogia.pl/2011...iektyw-poradnik

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

sch.sebastian napisał/a:
Tak, ostrzyłem ręcznie. Testując Canona wyraźnie widać, że ostrość trafia na jedynkę, a powinna trafić w kreskę.
Jak ostrzysz ręcznie to patrzysz przez wizjer czy LV?

sch.sebastian 
Nowy

Patrzyłem przez wizjer :???:

Faktycznie dokładniej będzie przez LV. W takim razie test do powtórzenia :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

sch.sebastian napisał/a:
Patrzyłem przez wizjer
Jeśli na LV będzie OK to znaczy, że masz coś z ustawieniem matówki ;)

P.S.
Testujesz AF obiektywu, czy aparat?

luke130 
Rozmowny

Wysłany: Pią 27 Sty, 2012   

hijax_pl napisał/a:
sch.sebastian napisał/a:
Patrzyłem przez wizjer
Jeśli na LV będzie OK to znaczy, że masz coś z ustawieniem matówki ;)

Jak miałby przesuniętą matówkę w pionie to wychodziłyby mu źle wszystkie zdjęcia a nie jedno. Moim zdaniem wina leży jednak w matówce tyle, że pewnie firmowej. 50D o ile mnie pamięć nie myli ma matówkę gołą tzn. bez mikrorastrów nie mówiąc już o klinie, więc ostrzenie MF to delikatnie mówiąc loteria. Dodając do tego fakt, iż ten obiektyw Cannona nie jest dostosowany do MF czyli ma mały kąt obrotu pierścieniem ostrości, to już w ogóle tragedia.

No i na dokładkę cytat z testu tegoż:
"Minimalizm szczególnie widać przy pierścieniu manualnej ostrości, który jest wąski i pozbawiony nawet śladu jakiejkolwiek skali. Jest on przy tym mało użyteczny ze względu na swoje luzy. Precyzyjne ustawienie ostrości graniczy z cudem, bo pierścień wsuwa się w obiektyw nawet pod swoim własnym ciężarem, a przy normalnej pracy lekko chodzi na boki."

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Pią 27 Sty, 2012   

sch.sebastian, zaraz, zaraz - testujesz celność potwierdzania ostrości, czy co?

Odpowiedz do tematu