Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
fotografowanie slajdu cyfrakiem
Autor Wiadomość
ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Sro 11 Mar, 2009   

sprawdź szybkość skanowania. archiwizowanie zabiera gigantyczne ilości czasu.

Reklama

martin33-73 
Bywalec

Wysłany: Nie 08 Maj, 2011   

Odgrzebałem ten dość stary już wątek gdy wpadłem na pomysł aby sfotografować negatywy i diapozytywy. Podczas przeprowadzki zginęło mi kilka kartonów odbitek z dawnych czasów jeszcze(przedcyfrowych). Na szczęście znalazłem całą torbę filmów. Robić odbitek w labie nie ma sensu ze względy na koszty, a i zdjęcia tylko pamiątkowe.
Ustawiłem więc na próbę aparat na statywie, założyłem obiektyw makro i poczyniłem próby.

Hmm... Myślę, że jako pamiątka do zachowania na twardym dysku może być. Tym bardziej, że nic nie kosztuje. Prócz zużycia migawki :wink:

Oto pierwsze dwie próbki tak na szybko:
1.
aparat canon eos 3, diapozytyw fujichrome provia 100F

2.
aparat canon eos 3, negatyw kodak profoto 100

Jako skaner posłużył eos 40d+ tamrom 90 mm f 2,8 macro

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

martin33-73 napisał/a:
Jako skaner posłużył eos 40d+ tamrom 90 mm f 2,8 macro
Jak oświetlałeś slajd?

martin33-73 
Bywalec

Po prostu przymocowałem do szyby w oknie na matowej, podwójnej foli. Starałem się aby tło za oknem było jednolite(szara ściana). To tylko takie próby. Muszę wymyślić coś lepszego, może softboks byłby lepszy...

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 09 Maj, 2011   

Może nawet zwykła lampa błyskowa, pokryta parę razy matową folią, sprawdzi się jako stolik podświetlany? :) Tylko musisz mieć ją jak wyzwolić.

martin33-73 
Bywalec

Wysłany: Pon 09 Maj, 2011   

Dobry pomysł komor, w trybie master slave albo fotocelę dodatkową, a druga na aparacie też na manualu na minimum skierowana w tył.

h.s.
Rozmowny

Wysłany: Sob 01 Paź, 2011   

Nie wiem, czy kogoś to jeszcze interesuje ale zmajstrowałem cóś takiego. https://picasaweb.google.com/118437012341723022522/KopiowanieNegatywow
Ze skanera szybko zrezygnowałem, bo mnie krew zalewała jak czekałem aż mi zeskanuje klatkę

siudym 
Początkujący

Wysłany: Wto 24 Sty, 2012   

Ja zrobilem swoj "skaner"
http://img18.imageshack.u...replikator1.jpg
http://img535.imageshack....replikator2.jpg
http://img252.imageshack....replikator3.jpg

Na foto jeszcze jako dwie czesci, ale juz jest zaklejony na stałe (mozna rozkrecic zawsze, bo jest filtr UV bez szkla z tulejka skrecone razem).

Ogolnie uzylem (to co mialem w domu, a nie bylo uzywane juz od dawna)
- uszkodzony eos 500
- ramka od slajdu
- dwie tulejki od Canona S2 IS
- stary filtr UV 58mm
- dekielek od body canona
- szkło od smienki 8m
- klej kropelka, osmiorniczka, tasma itd.

Wszystko idealnie wyprofilowane, plaszczyzna takze idealnie. Po wkreceniu w body jako normalny obiektyw wszystko jest na miejscu. Film slicznie wciska sie w prowadnice nawet nie trzeba korygowac kąta - tylko ustawic odpowiednia klatke.

Skanuje odbijajac swiatlo lampy (zewnetrznej) o biała sciane, ktore to rownomiernie naswietla klatke.

Finalnie (ramka slajdu na czarno pomalowana)

sigmiarz 
Optyczny

Wysłany: Sro 25 Sty, 2012   

piotrmkg napisał/a:
AQQ, ciężko powiedzieć ale zapewne do końca roku będę w stanie Tobie udzielić odpowiedzi bo zapewne zakupię go do skanowania fiszek 4"x5" :)

wystarczyło pogmerać w necie i się znalazło porównanie

V700
Obrazek

Nikon Coolscan 5000ed
Obrazek

to wygląda na różnice software'owe bardziej niż jakiekolwiek inne.
a epson bardziej uniw. i tańszy.

siudym 
Początkujący

Wysłany: Pią 27 Sty, 2012   

Kilka sampli z mojego wynalazku (ektar 100, skanowane EOS 20D)

candy 
Maniak
óć

Wysłany: Sob 28 Sty, 2012   

niezły seledynek :)

siudym 
Początkujący

Wysłany: Sob 28 Sty, 2012   

Wiesz, to trzeba samemu WB i korekty ustawic, wiec ja moglem cos zle zrobic razem ze swoim daltonizmem :)

Ale patrzac na to, co trzeba zrobic majac skaner i ile trzeba posiedziec nad dobrym skanem, to nie marudze (wczesniej skanowalem tego wlasnie ektara na V700 i ciezko bylo go doprowadzic do sensownej jakosci, ciezej jak w tym przypadku canonem)

candy 
Maniak
óć

Wysłany: Nie 29 Sty, 2012   

no i taki V700 tani nie jest

siudym 
Początkujący

Wysłany: Wto 31 Sty, 2012   

Skanuje sporo i tym wynalazkiem i v700. Nie uzywam juz od dawna automatyki odwracania, bo kiepsko sobie radzi. Z epsona zapisuje jako RAW TIFF i odwracanie juz zewnetrznie, dokladnie tak samo jak rawy z eos i replikatora. Efekty strasznie podobne, to samo pod wzgledem wyciagania ceni i swiateł (bez roznic). A to tylko 20D, co dopiero na adapterze zaprojektowanym pod dobre FF? :)

Koncowy efekt tak samo jak w przypadko typowego skanera zalezy od oka skanujacego. Jestem w trakcie tworzenia takiego adapterka do 6x6 (mam juz elementy).

reala 100

crop 1:1 z 8mpix

candy 
Maniak
óć

Wysłany: Sro 01 Lut, 2012   

a to z negatywów 35mm?

Odpowiedz do tematu