Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ja nie napisałem tego w kontekście ACTA. Absolutnie nie popieram tego dokumentu.
W tym wszystkim nie chodzi tylko o subiektywne wartościowanie wprowadzanych przez siebie do sieci informacji. Wiadomo, że ludzie mają różne gusta i zainteresowania - dobrze, że Internet zawiera bogactwo różnych poglądów i treści.
Problemem jest jednak to, że znacząca część jest umyślnym spamem, który nie jest usuwany i pozostaje dla potomnych
Wikipedia jest akurat imho dość chlubnym wyjątkiem od ogólnych sieciowych tendencji.
Wiadomo, że można przez te wszystkie śmieci się przekopać, ale dochodzi tu jeszcze problem poświęconego na to czasu i wysiłku.
Tak jak napisał Jaad75 większość protestujących to ludzi bojący się kar za zasysanie pirackich filmów, gier, programów, ktoś im dorzucił do tego hasło inwigilacja i się zdenerwowali. Nie dziwie się piractwu w Polsce z jednego powodu...zarobków w porównaniu do cen.
Nie dziwie się piractwu w Polsce z jednego powodu...zarobków w porównaniu do cen.
Nie tylko o to chodzi - piractwo w PL ma po prostu bogatą tradycję. Nikt nie dziwił się zalewowi przegrywanych programów na Spectrum/Atari/Commodore, czy kaset VHS na tzw. "giełdach" w latach 80-tych. To była norma. Może nawet nadal by była, gdyby nie rozwój internetu i koniec monopolu tych miejsc... Pod koniec lat 80-tych i na początku 90-tych normą były pirackie kasety różnych dziwnych firm, które najpierw kserowały okładki i pisały tytuły kawałków na maszynie, a później wydawały coraz bardziej profesjonalne "podróbki" oryginałów. Doskonale pamiętam jaką rzadkością były wtedy tzw. "licencje"... Pamiętam jak kumple patrzyli na mnie jak na idiotę, bo kupiłem sobie Death "Human", za 36000zł, zamiast "normalnego" pirata za bodaj wtedy 10000... A że były tam zdjęcia, teksty itp? Że teoretycznie część z moich pieniędzy trafiło do kapeli i mogli dzięki tysiącom takich jak ja sfinansować np. mało dochodowe koncerty w PL, dołożyć do nagrania kolejnej płyty, czy choćby napić się wódki? A kogo to obchodzi - przecież to my jesteśmy biedni, a oni mieszkają w Ameryce... Coś z tej mentalności wciąż w Polakach pozostało i miną dziesięciolecia zanim to się zmieni... Owszem są wyjątki i niektórzy faktycznie kupią w końcu legalną kopię (filmu/płyty/ksiązki/gry itp), ale śmiem twierdzić, że wśród Polaków będa oni w zdecydowanej mniejszości. Mamy oszustwo we krwi. Usprawiedliwione oszustwo.
To fakt szczególnie jak mogę porównać Nas i Irlandczyków to my naprawdę jesteśmy nieźli kombinatorzy. Choć w ostatnim czasie oni zaczeli się od nas uczyć.
Ze ściąganiem z sieci seriali to prawda ale w przypadku oprogramowania to już inna sprawa, Nas poprostu na to nie stać, jak ktoś zarabia 1500zł to nie kupi programu za 200zł, nie ma szans. Najdziwniejsze jest to że ceny tych samych produktów jest często sporo niższa na zachodzie niż w Polsce.
w każdym kraju gdzie panuje ubóstwo będzie występować kombinowanie bo to nie kwestia narodowości a zamożności społeczeństwa.
4motion napisał/a:
Tak jak napisał Jaad75 większość protestujących to ludzi bojący się kar za zasysanie pirackich filmów, gier, programów, ktoś im dorzucił do tego hasło inwigilacja i się zdenerwowali.
sęk w tym że inwigilacja to żaden wymysł . inwigilacja to fakt , a acta daje jeszcze większe jej możliwości.
a najlepsze jest to ze acta w małym stopniu dotyczy internetu. to tylko mały procent zawartości tego dokumentu. z tego co jak na razie wiem to tu chodzi też o wszelkiego rodzaju zamienniki ,czy to tusze, części do samochodów a nawet lekarstwa , choć z przekazu medialnego można wywnioskować że cały ten dym dotyczy tylko internautów, gdy tak naprawdę będzie dotyczył każdego...
w każdym kraju gdzie panuje ubóstwo będzie występować kombinowanie bo to nie kwestia narodowości a zamożności społeczeństwa.
Mylisz się, w tej kwestii Polacy przodują nawet jak im się dobrze powodzi. Kombinowanie i omijanie prawa, to nasza cecha narodowa, uświęcona wielowiekową tradycją.
Kombinowanie i omijanie prawa, to nasza cecha narodowa, uświęcona wielowiekową tradycją.
Święte słowa. Mam na to okazję patrzeć codziennie. Nawet wśród dobrych znajomych. Jak mówię co o tym myślę to patrzą się na mnie jak na wariata. Tak samo jak pukają się w czoło gdy kupuję oryginalne płyty. Dziwi ich nie tylko oryginalność, dziwi ich też sama płyta. Ja jako audiofil mam do mp3 wiadome podejście, nieważne jak jest ściągnięte. Dlatego może mi łatwiej
Co do policyjnych informatyków... są naprawdę nieźli, po studiach informatycznych lub wieloletni praktycy. Tylko ja nie mam na myśli tych "zwykłych". Ja mam na myśli tych najlepszych, tych fascynatów wiedzących ile by gdzie indziej zarabiali, ale i tak wolących robić to co robią i dorabiających po godzinach w ten czy inny sposób. No i nie pracują oni w małych miasteczkach. Ci o których myślę pracują w komendach wojewódzkich i KGP, CBŚ... Jest ich malo i naprawdę nie myślcie, że zajmują się każdym i każdą duperelą. Jak już za coś się biorą to są to bardziej lub mniej, ale POWAŻNE sprawy a nie filmiki ściągnięte z netu. Kto by to ogarnął... Dlatego bez paniki, szary "Kowalski", kradnący z netu co popadnie bo taka jest moda i tak robią "wszyscy" może spać spokojnie.
USTAWA
z dnia 4 lutego 1994 r.
o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Art. 20.
1. Producenci i importerzy:
1) magnetofonów, magnetowidów i innych podobnych urządzeń,
2) kserokopiarek, skanerów i innych podobnych urządzeń reprograficznych
umożliwiających pozyskiwanie kopii całości lub części egzemplarza opublikowanego
utworu,
3) czystych nośników służących do utrwalania, w zakresie własnego użytku
osobistego, utworów lub przedmiotów praw pokrewnych, przy użyciu urządzeń
wymienionych w pkt 1 i 2
– są obowiązani do uiszczania, określonym zgodnie z ust. 5, organizacjom
zbiorowego zarządzania, działającym na rzecz twórców, artystów wykonawców,
producentów fonogramów i wideogramów oraz wydawców, opłat w wysokości
nieprzekraczającej 3 % kwoty należnej z tytułu sprzedaży tych urządzeń
i nośników.
2. Z kwoty uzyskanej z tytułu opłat ze sprzedaży magnetofonów i innych podobnych
urządzeń oraz związanych z nimi czystych nośników przypada:
1) 50 % – twórcom;
2) 25 % – artystom wykonawcom;
3) 25 % – producentom fonogramów.
3. Z kwoty uzyskanej z tytułu opłat ze sprzedaży magnetowidów i innych podobnych
urządzeń oraz związanych z nimi czystych nośników przypada:
1) 35 % – twórcom;
2) 25 % – artystom wykonawcom;
3) 40 % – producentom wideogramów.
4. Z kwoty uzyskanej z tytułu opłat ze sprzedaży urządzeń reprograficznych oraz
związanych z nimi czystych nośników przypada:
1) 50 % – twórcom;
2) 50 % – wydawcom.
i tak wszyscy płacą
[ Dodano: Nie 29 Sty, 2012 10:19 ]
Wolność wypowiedzi w/g rządu tak wygląda, moje komentarze usunięto również
gdyż nie były po linii partyjnej
Cytat:
Po raz kolejny okazało się również, że w Internecie nic nie ginie. Nawet sławne już 5 tysięcy komentarzy, które Kancelaria Prezesa Rady Ministrów usunęła ze swojego profilu na Facebooku, argumentując to tym, że były one wulgarne. Jak było na prawdę? Statystykę przedstawił na swoim blogu Fanpage Trender. Usunięto 7774 krytycznych komentarzy, które były pod trzema ostatnimi wpisami. Zespół Fanpage Trender poddał analizie 2547 komentarzy do jednego z usuniętych już ze strony wpisów. 53,04% komentarzy zawierało w swojej treści hasła Stop ACTA, Nie dla ACTA i podobne. Drugą największą grupą były maski Guy Fawkesa - stanowiły one 35,33% przeanalizowanej treści. Pod trzecią kategorią „inne” (6,53%) znalazły się komentarze takie jak Hanka Mostowiak ZYJE!. Kolejna kategoria to „Merytoryczne”, gdzie znaleźć można było znaleźć kometarze o treści: Zwracam się z uprzejmą prośbą o NIE PODPISYWANIE ustawy o ACTA. Ostatnią, najmniej liczną grupą były wulgaryzmy (1,49%). Oznacza to, że tych złych komentarzy było jedynie 38.
ghost, ale ja nikogo nie usprawiedliwiam. ale przyznać trzeba że motywy są różne: jedni kombinują bo sytuacja finansowa ich do tego zmusza a inni mając często nielegalne zdobyte miliony omijają prawo bo wiedzą jak to robić albo mają protektorat wysoko postawionych osób.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9