Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 29 Sty, 2012 Wypożyczalnie lustrzanek cyfrowych
Witam,
Ostatnio korzystam z przemiłej oferty serwisu na ul. Żytniej w Warszawie, gdzie można wypożyczać body kilku różnych modeli aparatów canona (w ofercie są także body sony i różne obiektywy, ale to mnie nie interesuję obecnie). Świetna sprawa.
Mam pytanie, czy są gdzieś podobne punkty ze sprzętem pentaxa? Jak do tej pory nie znalazłem w sieci niczego na ten temat, ale może coś wiecie?
Udało mi się już porównać mojego pentaxa k-r do canona 550d, 600d i 60d. I dobrze, że mogłem to zrobić. To jednak coś innego niż testowe zdjęcia na portalach /nic im nie ujmując/ etc etc.
Jesli ktoś z Warszawy posiadający pentaxa k-5 byłby skłonny wypożyczyć body na kilka godzin, za kaucją i godziwym wynagrodzeniem oczywiście, albo po prostu przy swojej obecności użyczyć samego body na kilka godzin "pracy" z teleskopem (ogród warszawa-ochota, również w tym przypadku z wynagrodzeniem za poświęcony czas itp) będę wdzięczny.
Najlepiej w dośc pogodny dzień, bo sprawa dotyczy fotografii samolotów.
Nie chcę pakować kilku tyś w aparat w ciemno, a współpraca z teleskopem to specyficzna sprawa. Doświadczenia w boju raczej nic nie zastąpi.
ledżon, zapytaj na forum Pentaksa, będzie Ci łatwiej złapać kogoś z Warszawy. Tutaj użytkowników Pentaksa jest zaledwie kilku, a aktywnych posiadaczy K-5 (poza mną) zdaje się tylko dwóch. No chyba, że Arek użyczy Ci redakcyjnej K-piątki...
Tak zgadza się, myślę że są za gęste. Tak do 10 calowego teleskopu jak i w ogóle do tego rodzaju foto.
Nie chcę generalizować, piszę tylko o zdjęciach z dużym manulanym obiektywem. Różnica jest spora. Na korzyść pentaxa. Tak jak starsze 12-15 mln modele canonów działają nieźle w tym układzie, to te 18-stki są po prostu słabe w zestawieniu z pentaxem. Dużo wad. To miałby być krok do przodu, nie status quo, tym bardziej nie krok do tyłu.
Spośród tych trzech: 550d, 600d, 60d, ta ostatnia wypadła najlepiej (550d też fajnie - ale tylko na ekraniku lcd, taa). To nie ta łatwość komunikacji między aparatem i teleskopem jak w przypadku k-r. Jakość zdjęć, czyli najważniejsza rzecz oczywiście, również gorsza, i to w najważniejszych kategoriach: detal, ostrość, dynamika.
Przy codziennej zwykłej fotografii, może to wyglądać inaczej, nie mam pojęcia, nie sprawdzałem.
16-stki w 5100 lub k-5 są być może złotym środkiem w sytuacji kiedy nie ma już w sklepach 50d, i nie ma jeszcze w sklepach 70d (oby tym modelem wrócili do korzeni ..).
Może jakaś dopracowana 12-stka z wyższej półki? Ale to już inny przedział cenowy, 5-6k. Ja rezerwuję ok. 3.5 tyś na tą zabawę.
@jaad75
Zapytam tam, dzięki. Przeczytałem tamto forum dokładnie, może zapytam, racja.
Odnośnie aktywnych użytkowników penataxa k-5, i ich oszałamiającej ilości, trochę mnie zmartwiłeś. Małe szanse. Dziwne, tak chwalony model tak tu jak i w innych miejscach, tak mało userów.. hmm.
Jasne, gdyby Pan Arek mieszkał w Warszawie i zgodził się na wadium, byłoby prosto i miło. Ale tak pięknie to chyba nie jest.
Jeden z użytkowników tego forum i k-5 jednocześnie (rare!) proponował pomoc (dzięki vulkanwawa). Ale nie bardzo mam jak przewozić tego dobsona, aj aj.
Spośród tych trzech: 550d, 600d, 60d, ta ostatnia wypadła najlepiej (550d też fajnie - ale tylko na ekraniku lcd, taa).
Wszystkie wymienione aparaty mają praktycznie identyczną matrycę i obrazowanie. Nie porównywałeś chyba JPG-ów?
ledżon napisał/a:
Odnośnie aktywnych użytkowników penataxa k-5, i ich oszałamiającej ilości, trochę mnie zmartwiłeś. Małe szanse. Dziwne, tak chwalony model tak tu jak i w innych miejscach, tak mało userów.. hmm.
Na forum Pentaksa jest ich conajmniej kilkudziesięciu - nie wiem ilu z Warszawy.
ledżon napisał/a:
Jasne, gdyby Pan Arek mieszkał w Warszawie
Nie wiem, czy Arek mieszka w samej Warszawie, czy w jej okolicach, ale od czego PW?
ledżon napisał/a:
nie, nie próbowałem w ten sposób, nie jestem pewien czy wiem o co chodzi.. jak będziesz mógł wyjaśnić, albo dać linka do tematu, dzięki!
Proste - skalujesz pliki z 18, czy 16Mpix do rozdzielczości aparatu, którego używasz/uważasz za referencyjny w kwestii jakości, dajmy na to 15, czy 12MPix i dopiero wtedy porównujesz.
Porównywałem oczywiście rawy. Na neutralnych ustawieniach i na konkretnych, które założyłem. Korzystałem też z DPP i CS. Są różnice pomiędzy nimi, ale nieduże.
Ogólnie rzecz biorąc, obrazek we wszystkich tych trzech "testowanych" aparatach jest podobny. Może to kwestia warunków (klarowność powietrza), przechyla lekko szalę na stronę 60d, a może coś innego. 60d miałem na wypożyczeniu innego dnia. 550d i 600d sprawdzałem równolegle. Żaden nie sprawował się jednak zbyt ciekawie.
Odnośnie PW rzadko jestem taki wyrywny. Ale spróbuję.
Różnica jest spora. Na korzyść pentaxa. Tak jak starsze 12-15 mln modele canonów działają nieźle w tym układzie, to te 18-stki są po prostu słabe w zestawieniu z pentaxem. Dużo wad.
[...] To nie ta łatwość komunikacji między aparatem i teleskopem jak w przypadku k-r.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9