Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co kupić dla żony, żeby się cieszyła???Aparat do 2 tysięcy.
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 31 Sty, 2012   

pablooo napisał/a:
O Sony Alfa 350 teraz doczytałem i chyba nie był by to dobry zakup.
Ale zdajesz sobie sprawę, że wymieniony wcześniej A35, to zupełnie co innego, niż A350?
Z wymienionych aparatów, nalepszy był 1100D, ale nie oznacza to, że żona będzie z niego zadowolona, zwłaszcza, że z tego co piszesz Wasza wiedza w kwestii technicznej obsługi aparatu jest niewielka.

Reklama

maroos 
Początkujący

Dlatego nie warto się łapać za lustrzanki - kompakt wystarczy, a do tego będzie bardziej praktyczny /w tym oczywiście przypadku/. Hybryda soniacza jest mniej poręczna od tych które podałem wcześniej /moim oczywiście zdaniem/- w tym przypadku już lepiej na lustrzankę wydać.

pablooo 
Nowy

No właśnie już to dostrzegłem że to dwa różne aparaciki i ten A35 wychodzi dużo lepiej.
Co do lustrzanki to myślę, że małymi kroczkami będzie się uczyć - jest ambitna. Kupie jej troszkę literatury na ten temat... no i jest forum optyczne.pl gdzie można sporo się po edukować:) Więc skłaniał bym się ku lustrzance bo od czegoś trzeba zacząć, a myślę że jakość zdjęć będzie znacząco lepsza niż przy kompakcie. Może z czasem dokupimy inny obiektyw i lampę.

Jeszcze mam jedno pytanie czy w tej kwocie kupie jakiś aparacik z obiektywem ze stabilizacją ??

ov_Darkness 
Rozmowny

D200+ 50/1.8D, albo 35/1.8DX
Dobry obrazek, na stałce łatwiej się nauczyć świadomej fotografii, jest co trzymać.
NO chyba, że musi być nówka. Wtedy zostają kompakty, bo nowe lustra w tej cenie to plastik i wizjery pentamirror... :???:

jaad75 
Klub Pierdzieli

ov_Darkness napisał/a:
D200+ 50/1.8D, albo 35/1.8DX
Widzę, że masz dzisiaj kiepskie jarzenie... :razz:

[ Dodano: Wto 31 Sty, 2012 12:40 ]
Cytat:
Jeszcze mam jedno pytanie czy w tej kwocie kupie jakiś aparacik z obiektywem ze stabilizacją ??
Tak. Szukaj takich z oznaczeniami IS (Canon) lub VR (Nikon). Pentax i Sony mają stabilizowane matryce, więc nie muszą mieć stabilizacji w obiektywie.

pablooo 
Nowy

Czy taka stabilizacja dużo daje?? Może faktycznie zakupić coś takiego??http://allegro.pl/sony-alpha-slt-a35k-obiektyw-sony-dt-18-55-mm-fv-i2081565928.html

Przepraszam, że tak drąże masło maślane, ale nie chciał bym wywalić pieniędzy na darmo.

ten mi się podoba ale cena spora http://allegro.pl/canon-e...2066357809.html

jaad75 
Klub Pierdzieli

pablooo napisał/a:
Czy taka stabilizacja dużo daje??
2-4EV, w zależności od systemu i obiektywu, czyli pozwala wydłużyć czas naświetlania od 4 do 16 razy. Oczywiście nic nie pomoże na poruszające się obiekty - te będą "rozmazane zawsze", jeśli będą poruszały się odpowiednio szybko i czas naświetlania nie będzie do szybkości ruchu dostosowany. Krótko mówiąc, stabilizacja to podręczny ekwiwalent statywu, przy umiarkowanych (w stosunku do ogniskowej) czasach naświetlania.

pablooo 
Nowy

Czyli do zdjęć pościeli przydała by się ta stabilizacja ?

Znalazłem tego canona (100 zł więcej chyba warto dodać do stabilizacji) i jeszcze soniaka (sony z tego co czytałem jest taki bardziej masywniejszy w ręku a canon troszkę plastikowy).

Który z tych dwóch ??
http://allegro.pl/canon-1...2091099666.html

http://allegro.pl/sony-al...2081565928.html

moronica 

Pomogła: 106 razy

pablooo, ja bym raczej pomyslala o statywie chyba ze sie zatroszczycie o dobre swiatlo. przy kiepskim swietle i ciemnym obiektywie stabilizacja nie wystarczy, czasy beda zbyt dlugie

pablooo 
Nowy

Będziemy napewno przerabiać jedne pokój na studio do zdjęć. Zobaczcie sami zdjęcia robione aparatem za 400 zł

http://agatisss.ovh.org/pd3.jpg
http://agatisss.ovh.org/pd111.jpg

Czasem wychodziły tak (brak odpowiedniego oświetlenia):

http://agatisss.ovh.org/dysne7777.jpg

Może będzie prościej, który aparacik do tego typu zdjęć??

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

pablooo, a jaki wynik chciałbyś uzyskać? Tzn te przedstawione są wg Ciebie kiepskie, dobre, wystarczające, do wyrzucenia?

pablooo 
Nowy

te dwa z góry są w miarę ok, ale to ostatnie już np. nie. Te pościele w rzeczywistości są bardziej kolorowe i dużo ładniejsze. Wszystko po zrobieniu trafia do photoshopa i tam trzeba już sporo kolorować.

jaad75 
Klub Pierdzieli

pablooo napisał/a:
te dwa z góry są w miarę ok, ale to ostatnie już np. nie
To ostatnie to przewaga światła błyskowego od strony aparatu - było niewiele zastanego, stąd taki, a nie inny efekt. Bez choćby minimalnego zasobu wiedzy, zmiana aparatu nic tu nie da.

pablooo 
Nowy

Tak jak wyżej pisałem, będziemy się szkolić:) Jednak potrzebuje jakiś aparacik troszkę lepszy od tego co mamy.

jaad75 
Klub Pierdzieli

W takim razie kup dowolny aparat z dający możliwość pełnej manualnej kontroli nad parametrami ekspozycji i pozwalający na wyzwalanie lamp, czyli posiadający gorącą stopkę lub gniazdo synchronizacji. Jeśli chcesz koniecznie kupić lustrzankę (każda posiada wyzej wymienione cechy), to może to być np. wspomniany Canon, ale na tym etapie może być również Nikon, Pentax, Sony, Olympus, czy cokolwiek innego. Jeśli nie przeszkadza Ci używka i faktycznie będziecie się szkolić, to lepiej kupić coś z wyższej półki, czego ergonomię użytkowania docenicie za jakiś czas, ale wciąż obawiam się, że póki co zbyt wcześnie dla Was nawet na entrylevelowe lustro, bo po prostu będzie Wam się fotografowało trudniej, niż kompaktem, a na tym etapie efekty najprawdopodobniej nie będą lepsze.

Odpowiedz do tematu