Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon Coolpix P500 czy to dobrze wydane pieniądze?
Autor Wiadomość
OxygenH50 
Nowy

Wysłany: Sob 26 Mar, 2011   Nikon Coolpix P500 czy to dobrze wydane pieniądze?

Witam Chciał bym poznać opinie ludzi posiadających juz nikona P500. lub ludzi którzy mają pojęcie o tym aparacie i znają jego słabe i mocne strony. chodzi mi o rzeczywiste działanie a nie informacje z tutoriali producenta.

Aparat wyglada dość "mało ciekawie z wyglądu" ale wiadomo wyglad zdjęć nie robi.
po za tym zastanawia mnie czy można zamontować tam jakiś tulipan?
Cieszy mnie też że mimo 36krotngo zoomu matryca jest tylko 12MPX przez co szumy może nie będą duże.. tak jak w przypadku panasonic fz-100.

co jeszcze warto wiedzieć przed zakupem tego sprzętu.???bo chyba nie odstaje od wszystkich już standardowych nowinek jak na 2011r..

Pozdrawiam i czekam na opinie.

Reklama

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Sob 26 Mar, 2011   

mi przeszkadzał odrobinę gubiący się autofocus przy średniej jasności otoczenia

OxygenH50 
Nowy

Wysłany: Sob 26 Mar, 2011   

ale to chyba pozytywna opinia:) ,bo to raczej mało denerwujaca wada... mógł bys cos więcej napisać o tym aparacie..? bo widać że uzytkowałeś, testowałeś czy coś w tym rodzaju:) z góry dzięki:)

[ Dodano: Sro 08 Cze, 2011 16:45 ]
Podbijam!!! powie ktoś coś więcej..? można dokręcić lub zamontować osłone przeciwsłoneczną???

mietass 
Nowy

Wysłany: Wto 12 Lip, 2011   

cena tego aparatu to około 1400 złotych ( ja kupiłem za 1365 na e-cyfrowe.pl) Mam go już od tygodnia, jestem amatorem, ale wydaje mi się że ten aparat to dobra inwestycja jeśli ktoś nie ma kilku tysięcy na lustro. Niestety nie zamontujesz tutaj tulipana, tak myślę ponieważ obiektyw chowa się cały, lecz nie jestem pewien. Na zoomie optycznym (36x) auto focus sprawuje się nawet nawet, ostrzy na tyle dobrze na ile trzeba, jeśli sądzisz że umiesz lepiej możesz się wykazać ponieważ jest opcja manualnego focusu. Jest opcja filmu HD (30kl/s) oraz opcja HS w jakości QVGA możemy nagrywać w tempie 120kl/s, no niestety do filmu poklatkowego to tu jeszcze daleko i w prędkości i w jakości, ale kupujesz aparat kompaktowy, a nie kamerę. Powróćmy do zdjęć, jak już mówiłem jestem amatorem więc pewnie nie opiszę ci tego tak dokładnie, ale aparat robi piękne zdjęcia, zarówno na Makro, normalnie jak i na zoomie, jest tryb całkowicie manualny, gdzie możemy ustawiać co nam się podoba, jakość zdjęcia, rozmiar zdjęcia, optymalizację zdjęcia (Normalne, Bardziej miękkie, żywe, bardziej żywe, portretowe, ustawienia osobiste, czarno-białe), pomiar światła ( Matrycowy, Centralny, Punktowy, Punktowy w polu AF), kompensacja błysku, redukcja szumów, funkcja D-lighting(kiedy włączona aparat odrazu po zrobieniu zdjęcia rozjaśnia je), ISO, focus, balans bieli, przysłonę, czas otwarcia migawki (8 - 1/1500, w trybie bufor zdjęć wstępnych oraz w trybie szybkich zdjęć (50 zdjęć w tempie 120kl/s, lub 25 w tempie 60) do 1/4000, efekty (np. rybie oko, sepia), tryb pół AF i tryb AF. Aparat ma też duże wbudowane opcje przeróbki zdjęć mamy opcje szybkiego retuszu, D-Lighting (możemy rozjaśnić zbyt ciemne zdjęcie), Miękki odcień skóry i Efekty Filtra w których możemy znaleść takie rzeczy jak, Zmiękczenie, Kolor Selektywny, Efekt rozbłysku, rybie oko czy efekt miniatury. Nie wiem za bardzo co tu jeszcze opisywać, napisz co jeszcze chcesz wiedzieć. Mogę ci podesłać kilka moich zdjęć sprawdzisz jak to działa. Z mojej strony polecam.

OxygenH50 
Nowy

Fajnie że w końcu ktoś coś więcej i konkretnienj napisał. Jeśli można wiedzieć jaki miałeś poprzedni aparat?

Jest opcja robienia panoramy?
Szybko chodzi zoom zarówno na foto jak i video?
Zdjęcia powiedzmy piwnica słabe światło jedna żarówka i półmrok.. jak sobie radzi...?same szumy, ciemne zdjęcie czy jasne ale wszystko rozmazane...?

zależy mi na tym żeby był tulipan.. muszą być jakieś akcesoria czy przejściówki na inny ew rozmiar.. musi byc jakis rodzaj mocowania!.. szukam coś po necie jeszcze..

Pozdro

Gregorio13 
Nowy

niestety żadnego tulipana i inne tego podobne tam nie podczepisz, po prostu nie ma jak. Ja również się tym aparatem interesuje od kilku dni bo mam zamiar sobie coś kupić i tak sam już nie wiem co... :roll: :shock:

mietass 
Nowy

Wysłany: Wto 23 Sie, 2011   

Dość dużo czasu minęło więc już pewnie decyzja zapadła, lecz jeśli jest to P500 nie bój nic, ponieważ niedawno znalazłem adapter do niego na 67 mm można montować cały ekwipunek, filtry, tulipany i inne (oczywiscie 67mm) adapter kosztuje 69 złotych, właśnie się na niego czaję do końca tygodnia powinni mieć tutaj ->
http://fripers.pl/product...-FreePower.html

OxygenH50 
Nowy

Wysłany: Sro 31 Sie, 2011   

uratowałeś mnie człowieku jestem happy:D zaraz po wypłacie kupuje p500 bo nadal na rynku sama szmira napakowana pixelami i nic nie wnosząca. warto dac 69zł zeby móc cały arsenał tam założyc
dzieki

PiotrekSL4 
Nowy

Wysłany: Nie 06 Lis, 2011   

Czaje się na tego Nikona. Do tego same dobre opinie na necie. Dzisiaj testowałem w sklepie. Mam porównanie tylko do mojego marnego kieszonkowego Sony, więc byłem zadowolony. Jak w nim jest ze stabilizacją, daje radę?? Robiłem zdjęcia z 3 cm i super ostrzył.

justysia13 
Nowy
JusTysia;*

Wysłany: Pią 27 Sty, 2012   

Jestem dopiero amatorką - uwielbiam robić zdjęcia ale mam wogóle nie profesjonalny aparat ( BENQ DC C850 ) . Uzbierała mi się kasa - gdzieś ok. 1300 zł . Bardzo chcę tego Nikona . Same dobre opinie widzę na jego temat . Jak ze zdjęciami np. w plenerze ruszającym się ? Wszystko jest zamazane, czy wyostrza tzw. "pierwszo planowy obiekt" ? Najbardziej lubię robić zdjęcia przyrodzie - np. kwiatów od różnych stron , albo pięknych widoków na góry . Napiszcie coś więcej o wyostrzaniu - naprawde wszystko sie przyda !!! :grin:

wielbicielxx 
Rozmowny

Wysłany: Pią 27 Sty, 2012   

Jeśli fotografujesz kwiatki po co Ci aparat z 36x zoom, który strasznie wpływa na jakość zdjęć?
Z tym rozmazaniem to chyba chodzi Ci o małą głębię ostrości- tutaj zoom pomaga lub jasne szkło i duża matryca. Lepiej wybrać w tym celu kompakt, który ma jasne szkło i stosunkowo dużą matrycę zamiast aparatu z wielkim ale ciemnym zoomem.

Matux 
Nowy

Wysłany: Wto 31 Sty, 2012   

Mógłby ktoś wrzucić jakieś przykładowe fotki tego Nikona nocą, np. gwieździste niebo, księżyc, las nocą, ulica etc.

Odpowiedz do tematu