Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Fujinon FMT-SX jest świetny (ostrość, transmisja) dla myśliwych i wodniaków.
Niestety dla ornitologów ma za dużą AC. Na tle nieba ptaszki mają kolorowe obwódki.
Poza tym może brakować CF.
Od kiedy mam Nikona EX 12x50, to FMTR-SX częściej zalega w szafie.
Moim zdaniem 7x na ptaszydła to trochę mało. Osobiście używam 8x, wcześniej używałem 10x ale mam małe łapki i się za bardzo trzęsą przy 10x zwłaszcza jak wiatr zawieje, a wieje zawsze
Cóż po tych postach mnie podkusiło na lornetkę 7x50 bo takowej jeszcze w kolekcji nie mam, niestety nie półka opisywana powyżej tylko prosty Nikon Shoreline 7x50 zobaczymy czy mi podejdzie
Wysłany: Pon 06 Lut, 2012
Moją pierwszą lornetką (a w zasadzie monokular) była właśnie 7x50 produkcji radzieckiej. Do jakiegoś czasu byłem przekonany, że wszystkie lornetki czy lunety nie wymagają ostrzenia czyli mają ostrość do plus nieskończoności.
Większość współczesnych, tych tańszych produktów 7x50, typu Nikon Ex, mają małe pole widzenia i paskudny "efekt studni". Z proponowanymi tutaj - Nikonem i Fuji jest inaczej, więc można polecać. Ciekawą opcją jest dla mnie jeszcze WO 7x50.
Ja wciąż nie mogę się przekonać do 7x50 ze wzgledu na monstrualna cene i wymiary w stosunku do tego co mozna uzyskac obserwacyjnie. Nobilem 8x50 brzmi juz znacznie sensowniej.
Ja nadal twierdzę że 7x to stanowczo za mało do przyrody.
Jeśli już to pomiędzy 10x a 12x.
Jak zawsze wszystko zalezy od uzytkownika. Jeden woli x7 inny x12, a bywa że i x16 ktoś stosuje. Obserwowanie przyrody to dośc rozległy obszar zastosowań - sa lornetki na motylki i inna drobnicę (nawet i x6), sa lornetki do lasu i przeglądowe do uzytkowania wraz z lunetą, sa lornetki majace działac jako jedyny sprzęt optyczny (bez lunety) itede. O lornetkach dla krwawych morderców wszystkiego co się rusza - i to szerokim spektrum ich odmian - nie wspomnę.
Ja z koleji jestem zagorzałym fanem "siódemek" do ręki. Nie trzeba dużo kręcić ostrością, szerokim polem łatwiej trafić, a i ew. wady optyki nie kłują po oczach. Przyrostu szczegółu przy przejściu na 10x z ręki nie dostrzegam - drgania w wiekszości niwelują różnicę moim skromnym...
Oczywiście statyw pozwala wykazać się większym powerom, jednak ceniąc sobie manewrowość i starając się nie upodabniać do choinki targania statywu unikam jak mogę.
RB masz rację, ale Winyl w pierwszym poście wspomniał o " ptaszorach " a na nie 7x nie wystarczy, chyba że zależy nam na obserwacji sylwetek ptaków w ich naturalnym otoczeniu:)
Do birdwatchingu wymagane jest niekiedy znaczne powiększenie obiektu lub ogólnie znaczne powiększenie, gdy obiekt jest daleko od nas a to się przecież często zdarza.
Oczywiście jak kogoś stać można mieć kilka dobrych lornetek, ale nadal będę się upierał że do obserwacji ( a nie polowań rzecz jasna ) ptaków z ręki, wybór obiektywny to 10x lub 12x.
Pozdrawiam.
Strix, jeszcze raz - to zalezy od obserwatora, "wybór obiektywny" po prostu nie istnieje. Osobiście do ptaków uzywam x8 i nie przesiadę sie na dychę, bo IMO tracę. Na duże odległości to x10-x12-x16 jest mizeria. Do tego służy luneta. U mnie x30. I bywa, że brakuje.
(BTW, luneta bywa bardzo fajna także o obserwacji drobnicy w lesie - tyle, ze to sa obserwacje dość stacjonarne. No i jest ciężko, bo statyw, luneta, krzesełko....)
Uważam, ze jak ktoś lubi x10 czy x12 to jego wybór. Natomiast twierdzenie, że to jest lepsze bo się przydaje na dalsze odległości to... jak jedzenie jajek celem terapii nowotworu.
Odpowiadam na pytanie Winyla. Masz 8x42 i 20x60. Chcesz duże porro o dobrej głębi za 2 koła. Nie ma takiej lornetki. Trzeba dołożyć. 7-ką nie zawracaj sobie głowy przy takim obiektywie. 7x36-42 ok, ale nie 50 -tka. 7-50 to Lornetka z małym polem, powiększeniem, dużą wagą, zazwyczaj nie wykorzystaną zrenicą i mitem lornetki myśliwskiej. Pomyśl o 8x50 (jaka szkoda, że ich tak malo), 10x50, 10x56/58 z centralnym ogniskowaniem.
Najtańsza wspomniana wczesniej Delta Optical Titanium 10x56.
Świetna lornetka , ale u nas nie znana i porównywalna z niżej wymienionym minoxem
Hawke ProStalk 10x56 ED Binoculars
http://www.optical-system...tml?language=gb
Nie dostępny u nas świetny minox BD ED 10x58 (taka okazja!) http://www.jagdoptik-witt...9ba688f11a5c916
Na koniec Docter Nobilem 10x50- bez komentarza
http://translate.googleus...xIfG3JT4zdIfTBQ
Nikona se 12x50 i jego rodzine omijaj szerokim łukiem. Miałem tą lornetkę. Jest delikatna. Nie wychodzilem z nią w czasie deszczu, ale podczas sianokosow zdażyło się. Pełno pyłu w powietrzu. Zarówno ja, jak i kolega, który mial model 10x42 zauważylismy niewielkie kawałeczki syfu na wewnętrznej stronie obiektywu. Ja minimalne( gdzieś się potem przykleily) kumpel nie mógł sobie z tym poradzić. Przemyśl to.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9