Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi. A więc mam kilka pytań:
jaad75 napisał/a:
Jak dla mnie, już tylko lepszy wizjer i dwie rolki są zdecydowanie warte dopłaty. Tyle, że w cenie 60D są teraz znacznie lepsze sprzęty...
Lepsze sprzęty tzn. ?
komor napisał/a:
Jeśli chcesz pozostać w systemie Canona
Niestety ale system Canona chyba jest dla mnie jedynym wyjściem. Wynika to trochę z innych rzeczy niż to, że posiadam trochę sprzętu do Canona jak lampy błyskowe, czy w/w obiektyw + jakieś inne szkiełka. Po prostu MUSI to być Canon. Niestety. Wiem, uparłem się
muzyk napisał/a:
Kup sobie lepiej używany (z rozsądnym przebiegiem) 40/50D i jakiś dobry obiektyw.
Nie chcę używanego. Zdecydowanie chcę nowy z jak najdłuższą gwarancją.
Dlatego też mam pytanie. Słyszałem, że w serii dwucyfrowej Canon oferuje gwarancję nie tylko 12 miesięczną, ale także na przebieg migawki? Czyli po 2 latach na niezgodność produktu z umową, mogę naprawić migawkę w razie awarii w ramach ich 'gwarancji' ?
Póki co zdecydowany jestem na 60D w fotojokerze widziałem, że mają go w bardzo korzystnej cenie. ( CLICK! )
Niestety ale system Canona chyba jest dla mnie jedynym wyjściem. Wynika to trochę z innych rzeczy niż to, że posiadam trochę sprzętu do Canona jak lampy błyskowe, czy w/w obiektyw + jakieś inne szkiełka. Po prostu MUSI to być Canon. Niestety. Wiem, uparłem się
Nie napisałeś jakie - bo dla tej Sigmy, to z pewnością nie masz co się Canona trzymać... Jakie lampy, jakie szkła?
nowik napisał/a:
Słyszałem, że w serii dwucyfrowej Canon oferuje gwarancję nie tylko 12 miesięczną, ale także na przebieg migawki? Czyli po 2 latach na niezgodność produktu z umową, mogę naprawić migawkę w razie awarii w ramach ich 'gwarancji' ?
Zamierzasz zajechać migawkę w 2 lata?
nowik napisał/a:
Póki co zdecydowany jestem na 60D w fotojokerze widziałem, że mają go w bardzo korzystnej cenie. ( CLICK! )
To nie jest bardzo korzystna, tylko zupełnie normalna cena. Osobiście jednak omijałbym ten sklep szerokim łukiem.
BTW, inna klasa sprzętu i taniej:
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,13602s
Nie chcę używanego. Zdecydowanie chcę nowy z jak najdłuższą gwarancją.
To jeśli Canon XXD to tylko 60D, czyli nowszy, mniejszy, mniej ergonomiczny niż poprzednie XXD, plastikowy. Owszem, z nowszą elektroniką.
jaad75 napisał/a:
K-5 na ten przykład.
Najlepszy aparat z matrycą APSc na rynku w tej chwili.
nowik napisał/a:
Słyszałem, że w serii dwucyfrowej Canon oferuje gwarancję nie tylko 12 miesięczną
W Niemczech jest np. 2 letnia, a często można spotkać oferty dokupienia gwarancji do 5 lat.
P.S. Używane z rozsądnym przebiegiem to dobra inwestycja - zostaje kasa do lepszego obiektywu.
Cytat:
No z tym nowym też się uparłeś, tak jak ja kiedyś z nowym 450D, a teraz leży i ... czeka na "perły z lamusa"
mozer napisał/a:
Usjwo, między przyciskiem Set a kółkiem.
Bardzo to to nieporęczne.
Z resztą tylne kółko też...
Całe sterowanie w Canonach jest nieporęczne, bo wymaga znacznej modyfikacji ułożenia ręki. Jak już się ją odpowiednio ułoży, to kółka wypadają we właściwych miejscach, ale jak ktoś zazwyczaj używa innych aparatów niż Canona, to jest to bardzo nieporęczne.
Całe sterowanie w Canonach jest nieporęczne, bo wymaga znacznej modyfikacji ułożenia ręki.
ja tam nic nie musiałem "modyfikować" Jaad, co Tobie dokładnie nie pasuje w ergonomii? tylne kółko? rozłożenie przycisków? przyznam ze jeśli chodzi o 40D to rozmieszczenie przycisków mogłoby być troche inne. w 60D zrobili to chyba rozsądniej .
Jaad, co Tobie dokładnie nie pasuje w ergonomii? tylne kółko? rozłożenie przycisków?
Kąt pod jakim ustawiam całą dłoń, tak by mieć pod palcami spust i rolki. Jak już parę razy wspominałem, jak dla mnie jest koślawy, stąd wyszło, że kozi ma wykoślawione ręce przez Canona...
Całe sterowanie w Canonach jest nieporęczne, bo wymaga znacznej modyfikacji ułożenia ręki.
O moment. Jeśli w Canonach XXD (oprócz 60D - bo tam jest nie tyle nieporęcznie, co miniaturystycznie ...) jest nieporęcznie, to w takim K5 już bardzo nieporęcznie - jeśli chodzi o obsługę obu kółek. Np. to pod palcem wskazującym jest za bardzo wysunięte z korpusu w k5, w Canonie jednak nie bez kozery tylne jest większe, tzn. odpowiednio większe, nie jak w 60D...
Cytat:
W całej serii xxD, czy konkretnie w 60D?
Konkretnie w 60D. Jak można takie coś zrobić - wybierak, kółko i potwierdzenie, do tego kółko mniejsze...
LIPA.
na dłuższy czas? nie. owszem, przed zakupem canona obmacałem ich trochę , ale 40d najbardziej mi spasował. fakt, że nie przymierzałem akurat d300 , może wtedy bym miał dylemat
jaad75 napisał/a:
stąd wyszło, że kozi ma wykoślawione ręce przez Canona...
e, to ja sie chyba urodziłem z koślawymi rekami...
O moment. Jeśli w Canonach XXD (oprócz 60D - bo tam jest nie tyle nieporęcznie, co miniaturystycznie ...) jest nieporęcznie, to w takim K5 już bardzo nieporęcznie - jeśli chodzi o obsługę obu kółek. Np. to pod palcem wskazującym jest za bardzo wysunięte z korpusu w k5, w Canonie jednak nie bez kozery tylne jest większe, tzn. odpowiednio większe, nie jak w 60D...
Gdybyś używał Nikona, czy Pentaksa, to takie ustawienie kółek byłoby dla Ciebie normalne, bo w inny sposób miałbyś ustawioną dłoń na gripie. Canon wymusza właśnie zupełnie inny uchwyt, z dłonią przekręconą dużo bardziej do siebie - jak dla mnie mocno nienaturalny. I dopiero gdy w ten sposób przestawi się rękę, ułożenie kółek staje się logiczne.
[ Dodano: Pią 10 Lut, 2012 01:33 ]
muzyk napisał/a:
Konkretnie w 60D. Jak można takie coś zrobić - wybierak, kółko i potwierdzenie, do tego kółko mniejsze...
Bzdura, to akurat niewielki problem, bo wybierak naturalnie trafia pod kciuk.
Gdybyś używał Nikona, czy Pentaksa, to takie ustawienie kółek byłoby dla Ciebie normalne, bo w inny sposób miałbyś ustawioną dłoń na gripie. Canon wymusza właśnie zupełnie inny uchwyt, z dłonią przekręconą dużo bardziej do siebie - jak dla mnie mocno nienaturalny. I dopiero gdy w ten sposób przestawi się rękę, ułożenie kółek staje się logiczne.
Jaad. Ale w tym momencie, to kwestia gustu. Porównywałem to... także z powietrza nie biorę.
jaad75 napisał/a:
Bzdura, to akurat niewielki problem, bo wybierak naturalnie trafia pod kciuk.
Wiesz, z reguły się zgadzam z Twoimi opiniami, ale pozwól, że z tą się nie zgodzę.
Oczywiście, że nie bzdura, a rzeczywistość.
P.S. Chyba, że "wybierak" w 60D obsługuje Calineczka, wówczas nie mam zastrzeżeń.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9