Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Umarł 400D... Jako następcę wybrać ?
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pią 10 Lut, 2012   

muzyk napisał/a:
Jaad. Ale w tym momencie, to kwestia gustu. Porównywałem to... także z powietrza nie biorę.
Nie kwestia gustu, a przyzwyczajeń sprzętowych - jak ktoś używał innego sprzętu, to Canon będzie dla niego niewygodny (przynajmniej początkowo). Jeśli ktoś od początku używał Canonów, to nie będzie nawet wiedział w czym problem, a wręcz inne aparaty będą dla niego "źle zaprojektowane". Cały szkopuł w tym kącie ustawienia ręki właśnie.
muzyk napisał/a:
Chyba, że "wybierak" w 60D obsługuje Calineczka, wówczas nie mam zastrzeżeń.
Bez przesady - jest wystarczająco duży. Z zastrzeżeniem jak poprzednio.

Reklama

muzyk 

jaad75 napisał/a:
Bez przesady - jest wystarczająco duży.

Jaad. Nie mam "łap chlebowych", a mimo to trudno się obsługuje ów dziwny wybierak w 60D.
Do tego np. w zimie w rękawiczkach... powodzenia.
W takim starym 30D nie ma większych problemów, bo wybierak jest tam gdzie powinien być.
jaad75 napisał/a:
Nie kwestia gustu, a przyzwyczajeń sprzętowych

Ok. I ergonomii. Po wzięciu do rąk k5, od razu rzuciło mi się w oczy dziwne, nieergonomiczne moim zdaniem, ustawienie obu kółek, przy czym przednie gorzej od tylnego - jest po prostu "za wypukłe".
I serio, to nie wynika z przyzwyczajeń, tylko z próby jak najszybszego dotarcia do zmiany parametrów dostępnych pod kółkami podczas patrzenia przez wizjer. Nie twierdzę, że to jakaś tragedia, ale jednak mniej wygonie jest niż w takim 30/40/50D, ba... nawet pomimo braku drugiego kółka... w 450d.
jaad75 napisał/a:
Cały szkopuł w tym kącie ustawienia ręki właśnie.

Hmm... w Canonie jest podyktowane bezpośrednią dostępnością przez kciuk, stąd duże kółko z "Set" jest rozdzielone z wybierakiem. W 60D niestety... kółko, wybierak i set razem to grzebanie by znaleźć...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

muzyk napisał/a:
I ergonomii. Po wzięciu do rąk k5, od razu rzuciło mi się w oczy dziwne, nieergonomiczne moim zdaniem, ustawienie obu kółek, przy czym przednie gorzej od tylnego - jest po prostu "za wypukłe".
Przyzwyczajenia... Ergonomia w tym przypadku jest pojęciem względnym: jak ktoś np: ma amputowany kciuk to będzie preferował aparaty z jedną rolką, prawda? ;)
muzyk napisał/a:
I serio, to nie wynika z przyzwyczajeń, tylko z próby jak najszybszego dotarcia do zmiany parametrów dostępnych pod kółkami podczas patrzenia przez wizjer.
Którym okiem patrzysz?

komor 
Moderator

muzyk, kopiesz się z koniem – nie ma sensu. Przecież z definicji, jak coś w Canonie jest inaczej niż w innych aparatach, to znaczy, że jest źle i nieergonomicznie. Zwróć uwagę na użycie cudzysłowów w odpowiednich miejscach: jak coś źle jest w Canonie, to znaczy, że jest źle, a jak coś jest „źle” w innych aparatach, to tylko tak się wydaje. O, patrz:
jaad75 napisał/a:
Całe sterowanie w Canonach jest nieporęczne, bo wymaga znacznej modyfikacji ułożenia ręki.

jaad75 napisał/a:
Nie kwestia gustu, a przyzwyczajeń sprzętowych - jak ktoś używał innego sprzętu, to Canon będzie dla niego niewygodny (przynajmniej początkowo). Jeśli ktoś od początku używał Canonów, to nie będzie nawet wiedział w czym problem, a wręcz inne aparaty będą dla niego "źle zaprojektowane". Cały szkopuł w tym kącie ustawienia ręki właśnie.

(podkreślenia moje)
Widzisz, że cudzysłów jest tylko w przypadku innych aparatów?

;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk napisał/a:
Do tego np. w zimie w rękawiczkach... powodzenia.
Co Wy ostatnio wszyscy z Tymi rękawczkami - moda jakaś?... :mrgreen:
muzyk napisał/a:
Ok. I ergonomii. Po wzięciu do rąk k5, od razu rzuciło mi się w oczy dziwne, nieergonomiczne moim zdaniem, ustawienie obu kółek, przy czym przednie gorzej od tylnego - jest po prostu "za wypukłe".
I serio, to nie wynika z przyzwyczajeń, tylko z próby jak najszybszego dotarcia do zmiany parametrów dostępnych pod kółkami podczas patrzenia przez wizjer. Nie twierdzę, że to jakaś tragedia, ale jednak mniej wygonie jest niż w takim 30/40/50D, ba... nawet pomimo braku drugiego kółka... w 450d.
Jeszcze raz powtórzę - bo masz inaczej ustawioną rękę z przyzwyczajenia. Dlatego, że używasz Canonów właśnie. W dwurolkowych Pentaksach, czy Nikonach, cała dłoń jest obrócona od siebie, w Canonach do siebie.

komor, bo generalnie tych innych aparatów jest więcej, a jak czegoś jest więcej, to jest to norma, czyż nie?... :razz:
BTW, szkoda, że nie zwróciłeś uwagi na to:
jaad75 napisał/a:
Jak już się ją odpowiednio ułoży, to kółka wypadają we właściwych miejscach
jaad75 napisał/a:
gdy w ten sposób przestawi się rękę, ułożenie kółek staje się logiczne.
vs. to:
muzyk napisał/a:
to w takim K5 już bardzo nieporęcznie - jeśli chodzi o obsługę obu kółek. Np. to pod palcem wskazującym jest za bardzo wysunięte z korpusu w k5
muzyk napisał/a:

:twisted:

muzyk 

Cytat:
Którym okiem patrzysz?

Lewym.
hijax_pl napisał/a:
jak ktoś np: ma amputowany kciuk to będzie preferował aparaty z jedną rolką, prawda? ;)

Tak,ale to nie jest brane pod uwagę.
komor napisał/a:
Przecież z definicji, jak coś w Canonie jest inaczej niż w innych aparatach, to znaczy, że jest źle i nieergonomicznie. Zwróć uwagę na użycie cudzysłowów w odpowiednich miejscach: jak coś źle jest w Canonie, to znaczy, że jest źle, a jak coś jest „źle” w innych aparatach, to tylko tak się wydaje. O, patrz:

Może masz rację.
Nie ma sensu udowadniać, że rozwiązanie dwóch kółek, z których tylne jest większe, a przednie umiejscowione jest przed spustem, za spustem (patrząc od przodu aparatu) jest po prostu bardziej ergonomiczne, niż zastosowanie dwóch kółek, z których jedno jest przed spustem (patrząc od przodu), a drugie tej samej wielkości z tyło, poziomo i na tyle wysoko, że aby je przekręcić patrząc przez wizjer, trzeba kciuk podnieść nieco.

Wychodzi na to, że Canon to taki system, z masą obiektywów i innych rupieci, którym da się robić zdjęcia, ale są inne systemy, w których te zdjęcia da się robić lepiej, przy tym bardziej ergonomicznie.

No i poniekąd to jest prawda, jak to, "żaba ma sierść"

P.S. Jak będę miał czas, dziś przejdę się do jednego wielkiego sklepu i porównam K5, 7D i D7000 pod względem ergonomii kółek - jeszcze raz :razz:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

muzyk napisał/a:
Lewym.
No to już rozumiem... przyzwyczajenie do kółka ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk napisał/a:
że aby je przekręcić patrząc przez wizjer, trzeba kciuk podnieść nieco.
Nie kciuk - całą dłoń. Tłumaczę Ci od kilku postów, że masz przyzwyczajenia do układania ręki na gripie rodem z Canona - stąd problem.
muzyk napisał/a:
są inne systemy, w których te zdjęcia da się robić lepiej, przy tym bardziej ergonomicznie.
No generalnie, to nie jest odosobniona opinia... vide: Nikon robi aparaty, a Canon zdjęcia... :razz:

muzyk 

jaad75 napisał/a:
Co Wy ostatnio wszyscy z Tymi rękawczkami - moda jakaś?... :mrgreen:

Jaka moda? Przy minus kilkanaście, chyba logiczne, że mam rękawiczki.
Jaki sens ma robienie zdjęć skostniałymi rękoma?

Poza tym i w tym przypadku canońska guziko i kółkologia się sprawdza, bo nawet w dość grubych rękawiczkach, da się w miarę swobodnie parametry zmieniać. :twisted:

Jaad. Myślę, że do niczego w kwestii ergonomii kółek nie dojdziemy, bo każdy uparcie obstaje przy swoim, czyli że np. ja, widząc to jak świetnym aparatem jest K5, uważam umiejscowienie w nim kółek za mniej poręczne, niż w Canonie 20/30/40/50, 7/5/5IID. 60D nie biorę pod uwagę, bo owe rozwiązanie z wybierakiem, jest raczej ze świata zabawek, niż fotografii.

jaad75 
Klub Pierdzieli

hijax_pl napisał/a:
muzyk napisał/a:
Lewym.
Aaaa... No fakt, nie zauważyłem... :razz:

muzyk 

jaad75 napisał/a:
Nie kciuk - całą dłoń.

Jedno wynika z drugiego, a ręka układa się, tzn nadgarstek naturalnie, przypominając nawet ułożenie do gry np. na fortepianie, gdzie przecież nie wgina się nadgarstek w dół, tylko trzyma w ergonimicznej pozycji, podobnie jak palce - tak jak w canonie. :idea:
I to mi pasuje. Może dlatego, nie tyle przyzwyczajenie do Canona, co powiązanie ze światem muzyki powoduje, że uznaję ergonomię w/w canońskich puszek (OPRÓCZ 60D) za optymalną.

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk napisał/a:
Jaka moda? Przy minus kilkanaście, chyba logiczne, że mam rękawiczki.
Jaki sens ma robienie zdjęć skostniałymi rękoma?
Ale po cholerę się męczyć z robieniem zdjęć na takim mrozie? Co to za przyjemność? Jeszcze rozumiem, jak ktoś musi, ale w Twoim przypadku?... :roll:
muzyk napisał/a:
Poza tym i w tym przypadku canońska guziko i kółkologia się sprawdza, bo nawet w dość grubych rękawiczkach, da się w miarę swobodnie parametry zmieniać. :twisted:
Każdym odpowiednio dużym aparatem się da. Tylko po co...
muzyk napisał/a:
60D nie biorę pod uwagę, bo owe rozwiązanie z wybierakiem, jest raczej ze świata zabawek, niż fotografii.
muzyk napisał/a:
60D nie biorę pod uwagę, bo owe rozwiązanie z wybierakiem, jest raczej ze świata zabawek, niż fotografii.
Gdyby ten korpus był większy, to by było niewygodne, ale ponieważ jest trochę mniejszy, to nie ma z tym problemów, bo kciuk wypada w dobrym miejscu.

muzyk 

hijax_pl napisał/a:

No nie wiem, czy rozumiesz. W zasadzie obsługa canona, przy patrzeniu lewym okiem (z konieczności niestety...) powinna nastręczać więcej trudności, bo przecież patrząc w wizjer zasłania się prawą częścią twarzy "sterowanie", ale mimo to, albo zwłaszcza dlatego, pomysł z pionowym kółkiem z tyłu bardzo się sprawdza.

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk napisał/a:
Może dlatego, nie tyle przyzwyczajenie do Canona, co powiązanie ze światem muzyki powoduje, że uznaję ergonomię w/w canońskich puszek (OPRÓCZ 60D) za optymalną.
Wiesz, a ja 22 lata gram na gitarze... :twisted:

muzyk 

jaad75 napisał/a:
Ale po cholerę się męczyć z robieniem zdjęć na takim mrozie?

Jaad. Jak się jest ciepło ubranym, słoneczko pobłyskuje... to jedynym ograniczeniem jest żywotność akumulatora. Wyobraź sobie, że przy takim mrozie można sobie na MTB nawet wyczynowo pojeździć (oczywiście odpowiednio ubranym).
jaad75 napisał/a:
Jeszcze rozumiem, jak ktoś musi, ale w Twoim przypadku?... :roll:

Ja mam radochę z robienia zdjęć (jeszcze), a nie że coś muszę. Poza tym, zdjęcia robię najczęściej "przy okazji".
jaad75 napisał/a:
Tylko po co...

No to w takim razie, po co w ogóle wychodzić przy niskich temperaturach na zewnątrz? Na spacer?
:razz:
jaad75 napisał/a:
Gdyby ten korpus był większy, to by było niewygodne, ale ponieważ jest trochę mniejszy, to nie ma z tym problemów, bo kciuk wypada w dobrym miejscu.

Ok, nie ma sensu się spierać. Dla mnie 60D w tym punkcie jest pogrzebany.
jaad75 napisał/a:
Wiesz, a ja 22 lata gram na gitarze...

To pięknie.

Odpowiedz do tematu