Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
HDR - dyskusja o technice i jej zastosowaniach
Autor Wiadomość
Pebal 
Uczestnik

Wysłany: Nie 12 Lut, 2012   

mozer napisał/a:
Dla mnie akurat na tym zdjęciu wyciąganie tych odbić wprowadza niepotrzebny zamęt i jest to zupełnie niepotrzebne.

Nie bardzo wiem o jakich odbiciach piszesz. Na tym zdjęciu nie widać niczego, czego nie byłoby widać w rzeczywistości.

Tak wygląda inna ekspozycja tego samego kadru, prosto z Capture NX.

Reklama

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Pebal, po prostu lepiej wygląda pozostawienie pewnych elementów w cieniach. Nie interesuje mnie "co widać w rzeczywistości". Wzrok rządzi się innymi prawami niż fotografia.

Pebal 
Uczestnik

jaad75 napisał/a:
Pebal, piszę Ci przecież, że można było znaczęco podnieść ekspozycję tego zdjęcia - do przepalonych świateł było jeszcze dość daleko.

Źle piszesz. Do przepalenia świateł jest całe 1EV. Na następnej ekspozycji przepaleniu ulega niewielki obszar za oknem.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Pebal, gdybym wiedział jak mniej więcej scena wyglądała w rzeczywistości, to do tego wygladu bym dażył - trudno ocenić to tylko przy pomocy RAW-a, którego udostepniłeś. Można ten efekt osiągnąć bez większego problemu, choć znacznie lepszy byłby przy wyżej naświetlonych cieniach.

[ Dodano: Nie 12 Lut, 2012 19:36 ]
Pebal napisał/a:
Do przepalenia świateł jest całe 1EV. Na następnej ekspozycji przepaleniu ulega niewielki obszar za oknem.
Choćby i 1EV - to dość dużo, w mojej ocenie więcej, ale patrzę jak by to wyglądało u mnie.

wild whisper 
Bywalec

hijax_pl napisał/a:
Nie mam :-)

Szkoda... bo nie dajesz szansy zaufać temu o czym prawisz ;)

ok, już nie zaśmiecam wątku. Do zo... ;)

Pebal 
Uczestnik

jaad75 napisał/a:
Pebal, gdybym wiedział jak mniej więcej scena wyglądała w rzeczywistości, to do tego wygladu bym dażył - trudno ocenić to tylko przy pomocy RAW-a, którego udostepniłeś. Można ten efekt osiągnąć bez większego problemu, choć znacznie lepszy byłby przy wyżej naświetlonych cieniach.

W rzeczywistości na pewno było widać to, co za oknem. Jeżeli zakładamy, że rejestrujemy kompletną scenę, opieramy się na RAWie, który posiada komplet informacji.

jaad75 napisał/a:
Choćby i 1EV - to dość dużo, w mojej ocenie więcej, ale patrzę jak by to wyglądało u mnie.

Problem w ty, że ten +1EV już przepala mały fragment. Teoretycznie możnaby wyjść od RAWa +2EV, ale tam już przepalenie degraduje nieznacznie teksturę lampy i robi się nieciekawie.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Pebal napisał/a:
W rzeczywistości na pewno było widać to, co za oknem. Jeżeli zakładamy, że rejestrujemy kompletną scenę, opieramy się na RAWie, który posiada komplet informacji.
Ja mówię o kolorze i jasności tych frontów meblowych. Przy pomocy RAW-a, którego udostępniłeś mogłem tylko zgadywać do jakiego poziomu je ciągnąć i jakie kontrasty założyć.
Pebal napisał/a:
Problem w ty, że ten +1EV już przepala mały fragment.
Przepala tak, że nie da się odzyskać?
wild whisper napisał/a:
Szkoda... bo nie dajesz szansy zaufać temu o czym prawisz ;)
Naprawdę myślisz, że hijax musi Ci coś udowadniać... :roll:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

wild whisper napisał/a:
Szkoda... bo nie dajesz szansy zaufać temu o czym prawisz
Taaaa... Już taki tu był co uważał, że o fotografii sportu mają prawić tylko Ci biegający po stadionach z koszulką press :D
wild whisper napisał/a:
ok, już nie zaśmiecam wątku. Do zo...
Czyli w temacie techniki jako takiej nie masz nic do powiedzienia? Szkoda.
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Nie 12 Lut, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

komor 
Moderator

wild whisper napisał/a:
ładne posunięcie Moderatorze :) ... temat brzmiał Fotografia HDR (nasze zdjęcia)

…i właśnie dlatego dyskusję o technikaliach przeniosłem do osobnego wątku w innym dziale, bo wątki zdjęciowe są poświęcone komentowaniu samych zdjęć, a nie dłuższej dyskusji o technice.
Tak więc nic w tym posunięciu ładnego, ot, zwykłe posunięcie moderatorskie.

Pebal 
Uczestnik

jaad75 napisał/a:

Pebal napisał/a:
Problem w ty, że ten +1EV już przepala mały fragment.
Przepala tak, że nie da się odzyskać?

Następuje utrata koloru na fragmencie nieba. W sumie drobiazg, ale zawsze.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Pon 13 Lut, 2012   

wciąż obstawiam, że wystarczy jeden RAW.
HDR'y z jpgów stały się ostatnio dla mnie nieporozumieniem. więcej potrafię ręcznie wyciągnąć z jednego pliku

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Rozumiem, że piszesz o tzw pseudo-HDR, tak?

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

można tak powiedzieć :) ja już się gubię w tym wątku

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Fakt - można się pogubić :)
Pseudo HDR to zasadniczo taki potworek marketingowy :D

Aszex
[Usunięty]

edmun napisał/a:
HDR'y z jpgów stały się ostatnio dla mnie nieporozumieniem. więcej potrafię ręcznie wyciągnąć z jednego pliku

czy nie szybsze byłoby zrobienie paru zdjęć do hdra? :)

Pebal, dlaczego SNS tak długo przetwarza zdjęcia?

Odpowiedz do tematu