Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Pytałem się na żytniej Powiedzieli że mogą to zrobić tylko sam muszę załatwić szkiełko odpowiedniej grubości zastępujący filtr . Dadzą gwarancje na zrobienie tej operacji ,ale nie na efekt . Sami nie chcą podjąć się zrobienia tego szkiełka .
Borat [Usunięty]
Wysłany: Pon 13 Lut, 2012
jaad75 napisał/a:
Borat napisał/a:
A takie filtry są ogólnie dostępne?
Oczywiście nazywają się IR-cut, albo hot mirror.
Przerabianie własnego aparatu jest jednak bez sensu bo trzeba wtedy kupić dwa filtry jeden do zdjęć w podczerwieni a drugi do normalnych.
Przy 2 obiektywach o różnej średnicy na same filtry trzeba z 1000 zł
Chyba kupie jakiś stary D40 za 500 zł i zrobię sobie na stałe sprzęt do IR.
Mam wprawę w rozbieraniu lustrzanki więc wiem jak to zrobić żeby nic nie popsuć
Będzie idealny: tani, mały, lekki zawsze go można do plecaka wcisnąć "tak przy okazji".
Przy 2 obiektywach o różnej średnicy na same filtry trzeba z 1000 zł
Można użyć redukcji filtrowych - koszt rzędu 15 zł.
Też bym nie przerabiał jedynego aparatu.
suso, a nie mogą zostawić bez szkiełka?
może i tak , ale wtedy będe musiał ostrzyć ręcznie , Bez szkiełka zamiast filtra wystąpi prawdopodobnie olbrzymi FF bez praktycznie możliwości skalibrowania . Gdyby canon produkował odpowiednie zmieniki nie byłoby problemu
suso, racja, ale jaką masz gwarancję, że szkiełko, które zdobędziesz będzie miało taki sam współczynnik załamania co oryginalny filtr? Poza tym w podczerwieni ognisko i tak jest w innym miejscu. W sumie nie wiem jak duże jest to przesunięcie - trzeba by trochę poszperać. Na tej stronie co podawałem wcześniej może jest jakaś informacja czy coś tam wstawili?
Poszukaj w temacie o fotografii w podczerwieni w Naszych zdjęciach. Chyba w 2009 albo 2010 roku któryś z użytkowników przerobił własnoręcznie Nikona (chyba D50) i wszystko opisał na forum.
Borat [Usunięty]
Wysłany: Pon 13 Lut, 2012
muzyk napisał/a:
Borat napisał/a:
Chyba kupie jakiś stary D40
Chyba D50 czy D70, albo 70s nadają się bardzo do IR.
Ale to bez modyfikacji.
Po zdjęciu filtra wielkiej różnicy nie ma bo tak patrząc na specyfikacje to chyba we wszystkich jest ta sama lub bardzo podobna matryca CCD 6.1 Mpix.
Ciekawe linki podklejone masz na CF (http://www.cyberfoto.pl/pytania-o-osprzet/114582-demontaz-filtra-ir-z-matrycy.htm#post2003969). Bardzo podoba mi sie fotografia bez filtra na matrycy, ale z dokreconym zielonym i przerobione na czarno-biale. Bez filtra antyaliasingowego ilosc detalu jest sporo wieksza i naprawde fajnie to wyglada.
Ja reflektowalbym na kompakta bardziej niz na lustrzanke. Matryca CCD jest bardziej wrazliwa na IR i nie potrzeba mocnego swiatla. Nie problemu z FF/BF. Potrzeba tylko, zeby mial manual i RAW.
Borat [Usunięty]
Wysłany: Wto 14 Lut, 2012
P_M_ napisał/a:
Ja reflektowalbym na kompakta bardziej niz na lustrzanke. Matryca CCD jest bardziej wrazliwa na IR i nie potrzeba mocnego swiatla. Nie problemu z FF/BF. Potrzeba tylko, zeby mial manual i RAW.
Kompakt jest bez sensu: duże szumy, słaba jakość, format RAW ma niewiele modeli i to z reguły te droższe więc nawet używane będą kosztować prawie tyle samo co starsze body. Nie podepnę do nich moich szkieł, trzeba dodatkowych akcesoriów do przykręcenia filtra itd.
Poza tym lustrzankę łatwiej rozebrać i złożyć niż większość kompaktów. W swojej wymieniałem wyświetlacz więc wiem co i jak. Kiedyś rozebrałem jakiś kompakt Kodaka to wszytko takie malutkie że go nie mogłem do kupy poskładać Gdybym chciał się w to bawić kompaktem to już dawno bym rozmontowałby swoją "małpę" Canona.
Problemu FF/BF nie mam z żadnym obiektywem tym bardzie, że tego typu fotki i tak w większości będę robił ze statywu więc mogę ustawić ostrość manualnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 1,57 sekundy. Zapytań do SQL: 13