Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ło matko, ale z ciebie maruda. Niech ci będzie. Weźmy do porównań kwotę, którą statystyczny Kowalski zarobił w zeszłym roku - czyli 3399,52zł miesięcznie.
Tylko... dlaczego ma kupować dwa V1? I dlaczego to są wirtualne pieniądze?
Może sam wykoncypuj takie źródło.
Na wszystko szukasz rozwiązań w internecie, Wiki, na forach?
To jednak Ty nic nie rozumiesz. To co przedstawiasz jako definicję bezlusterkowca to tylko i wyłącznie Twoje widzimisię. I gdybys pisał że dla Ciebie bezlusterkowiec to tylko NX-5 i ze dwa Panasy to nikt by się nie czepiał. Ale Ty piszesz tak jakby to było jakoś odgórnie ustalone, a nie jest. Moje racja jest równie prawdziwa jak i Twoja, chyba że pokażesz mi źródło gdzie jest konkretna definicja. Ja już jestem taki prosty człowiek, do tego ścisłowiec, więc przez te trochę lat nauki mi wbili do głowy, że jak się w jakimś temacie wypowiadam w tonie jednoznacznym i kategorycznym, to powinienem na potwierdzenie tych słów mieć jakąś podkładkę. Definicje wymyślone na własny użytek to nie definicje
NX-5, miarkuj trochę słowa, żeby dyskusja pozostała na poziomie merytorycznym, a nie emocjonalnym lub personalnym.
NX-5 [Usunięty]
Wysłany: Sro 15 Lut, 2012
maput napisał/a:
NX-5 napisał/a:
Może sam wykoncypuj takie źródło.
Na wszystko szukasz rozwiązań w internecie, Wiki, na forach?
To jednak Ty nic nie rozumiesz. To co przedstawiasz jako definicję bezlusterkowca to tylko i wyłącznie Twoje widzimisię. I gdybys pisał że dla Ciebie bezlusterkowiec to tylko NX-5 i ze dwa Panasy to nikt by się nie czepiał. Ale Ty piszesz tak jakby to było jakoś odgórnie ustalone, a nie jest. Moje racja jest równie prawdziwa jak i Twoja, chyba że pokażesz mi źródło gdzie jest konkretna definicja. Ja już jestem taki prosty człowiek, do tego ścisłowiec, więc przez te trochę lat nauki mi wbili do głowy, że jak się w jakimś temacie wypowiadam w tonie jednoznacznym i kategorycznym, to powinienem na potwierdzenie tych słów mieć jakąś podkładkę. Definicje wymyślone na własny użytek to nie definicje
Ale jakie źródło? Jaka definicja? Na jakim poziomie- praca magisterska? doktorat?
Mam poszukać pierwszą, lepszą bzdurę i tym się podpierać?
Kto ma robić tą definicje, ktoś z branży fotograficznej, ministerstwo, laboratorium?
Przecież to nie jest coś wymiernego, co da się zbadać, zmierzyć i wyprowadzić wzór.
Więc pozwól że ja pozostanę przy swojej, wypracowanej i przyjętej przez fotografów.
Nie trzeba być mędrcem by nie wiedzieć jak wygląda aparat i co powinien posiadać.
A powinien mieć: obiektyw, film lub matryce, lampę (ostatecznie stopkę), celownik, dużo przycisków do zmiany nastaw i to tyle i aż tyle. Jak to ma, to możemy szeregować dalej.
Tak było przez całe dziesiątki lat i co tu kombinować, co zmieniać? po co?
Mam poszukać pierwszą, lepszą bzdurę i tym się podpierać? Kto ma robić tą definicje, ktoś z branży fotograficznej
NX-5 napisał/a:
Więc pozwól że ja pozostanę przy swojej, wypracowanej i przyjętej przez fotografów.
To jak to w końcu jest? Jest jakaś definicja bezlusterkowca, na której się oparłeś, czy raczej nie ma i nie ma co jej szukać?
Tylko... skoro jej nie ma - to kto wypracował? Kto uznał? Fotograf jako człowiek o pewnym imieniu i nazwisku, czy... jako zwykły rzeczownik w zdaniu?
NX-5 napisał/a:
A powinien mieć: obiektyw, film lub matryce, lampę (ostatecznie stopkę), celownik, dużo przycisków do zmiany nastaw i to tyle i aż tyle. Jak to ma, to możemy szeregować dalej. Tak było przez całe dziesiątki lat i co tu kombinować, co zmieniać? po co?
Aaa... Czyli nie mówisz o bezlusterkowcu, ale o ogólnie pojętym aparacie fotograficznym?
To prześledźmy jak się ma twoja definicja do V1:
obiektyw - jest,
film lub matryca - jest,
lampa lub stopka - jest,
celownik - jest,
dużo przycisków - dużo nie ale sporo.
To tyle. Na pięć postulowanych cech V1 spełna 4,5. To całkiem niezły wynik jak na aparat fotograficzny wg twojej definicji.
Szeregujmy dalej:
pomiar światła - jest,
autofocus - jest i to całkiem dobry,
lustro - BRAK.
No to to jest aparat, tzw non-reflex (wg przyjętej definicji przez CIPA), czyli dSLnR
NX-5 [Usunięty]
hijax_pl napisał/a:
To prześledźmy jak się ma twoja definicja do V1:
obiektyw - jest,
film lub matryca - jest,
lampa lub stopka - jest,
celownik - jest,
dużo przycisków - dużo nie ale sporo.
To tyle. Na pięć postulowanych cech V1 spełna 4,5. To całkiem niezły wynik jak na aparat fotograficzny wg twojej definicji.
Nie wszystko musi być spisane i udokumentowane. Istnieje jeszcze takie coś jak "opinia obiegowa", czyli każdy wie o co chodzi, to jak ten koń z encyklopedii.
Ale załóżmy że taka definicja istnieje, to jaki stopień prawdopodobieństwa przyjąć? Czy ja byłbym wiarygodny? czy profesor specjalizujący się w iberystyce? czy może jakiś inny Davis?
Widzę że bronisz swojej tezy do upadłego- to bardzo dobrze.
Jednak kolejny raz oszukujesz- to bardzo źle.
V1 nie posiada ani lampy ani stopki. J1-tak.
Więc bardzo mi przykro, ale nie spełnia kryteriów aparatu fotograficznego, więc dalsza klasyfikacja nie ma sensu.
Widzę że bronisz swojej tezy do upadłego- to bardzo dobrze.
Wręcz przeciwnie, ale nieźle się bawię tą dyskusją
NX-5 napisał/a:
Jednak kolejny raz oszukujesz- to bardzo źle.
Dlaczego? Ach pewnie to się odnosi do następnego zdania. Tylko dlaczego jest w nowym akapicie skoro to nie jest nowa myśl?
NX-5 napisał/a:
V1 nie posiada ani lampy ani stopki. J1-tak.
V1 nie ma wbudowanej lampy i złącza ISO. Ale ma stopkę do której można podłączyć lampę.
J1 nie ma stopki ISO ani złącza czy wizjera - ale ma wbudowaną lampę.
NX-5 napisał/a:
Więc bardzo mi przykro, ale nie spełnia kryteriów aparatu fotograficznego, więc dalsza klasyfikacja nie ma sensu.
Ooo.. to żeś mnie zasmucił bo z tego wynika, że mimo iż mój EX-1 ma stopkę to jednak aparatem fotograficznym nie jest. Dlaczego? Ano lampa wzięta z NX200 nie działała. Tyle, że to nie ten system (ale pinologia identico).
Co więcej nie działa też kostka synchro czy też inne lampy zdolne pracować z gorącym stykiem. Czyli to nie jest aparat fotograficzny... Bu. Pocieszam się tylko tym, że mimo, iż to nie jest aparat jakieś zdjęcia wychodzą z niego. Ech...
No chyba, że wystarczy, żeby styk ISO był - nie ma znaczenia czy działa, czy nie
NX-5 [Usunięty]
hijax_pl napisał/a:
V1 nie ma wbudowanej lampy i złącza ISO. Ale ma stopkę do której można podłączyć lampę.
J1 nie ma stopki ISO ani złącza czy wizjera - ale ma wbudowaną lampę.
Czy to przypomina gorącą stopkę? bo Nikon nazwał to wielce uczenie-port akcesoriów.
Nie interesują mnie złącza iso-sriso, aparat ma mieć to co powinien.
Może kiedyś (ku Twej uciesze), wypuszczą aparat z gniazdami i złączami rozmieszczonymi dwa razy wkoło, aby podpiąć golarkę, suszarkę, 3 wiatraczki, wygniatarkę do pryszczy, to jest ważniejsze niż zdjęcia, które to mogą zająć drugi (trzeci) plan.
Jeszcze jedno "Ooo.. to żeś mnie zasmucił bo z tego wynika, że mimo iż mój EX-1 ma stopkę to jednak lampa wzięta z NX200 nie działała."- jakiego żeś sobie kupił, takiego masz,
ja nie narzekam
Ostatnio zmieniony przez goltar Czw 16 Lut, 2012, w całości zmieniany 1 raz
Czy to przypomina gorącą stopkę? bo Nikon nazwał to wielce uczenie-port akcesoriów.
...bo jest to coś więcej niż stopka starego typu, a przecież świat idzie naprzód
I w tę stopkę obok portu akcesoriów - przypatrz się jak ona jest zbudowana na zdjęciu, które wkleiłeś (tak, to ta srebrna błyszcząca część - styków portu nie widać) można dołączyć coś co pewnie poznasz, bo wygląda na coś o co Ci cały czas chodzi:
Jedno wsuwane w drugie..
NX-5 napisał/a:
jakiego żeś sobie kupił, takiego masz, ja nie narzekam
Wbrew pozorom ja też nie - robi świetne fotki jak na takie urządzonko
(a dzięki tobie wiem, że to nie jest aparat )
P.S.
jesteś już trochę na forum, wypadałoby byś się nauczył z niego korzystać. Zróbmy mały teścik:
czemu na tej gorącej stopce z przejściówki nie widać środkowego pinu?
Bo to nie jest stopka do lampy systemu iTTL
Cytat:
The AS-N1000 Multi Accessory Port Adapter is a hot shoe adapter that lets you connect a wide range of accessories to the Nikon 1 V1 digital camera. Accessories that require a power supply can not be used.
To jaki „wide range of accessories” się do tego zalicza, jeśli nie lampa? Bo przecież jakieś dedykowane wizjery czy cuś to raczej z tego nowego złącza „natywnego” będą korzystać, a nie ze starej stopki ISO, nie?
Każdy aparat powinien mieć taki fotograficzny "dekalog", abstrahując już od tego jakie zdjęcia będzie robił. Jeżeli brak stopki, lampy, wizjera, trybów PASM, wielu przycisków na wierzchu itp. to z takiego aparatu robi się ćwierć-aparat i czy takiego "wojennego weterana" możemy nazwać lustrzanką czy bezlusterkowcem?
Oczywiście, że możemy a nawet powinniśmy.
To jak mężczyzna bez ręki lub nogi ale wciąż mężczyzna.
Ludzie się przyzwyczaili że lustrzanka = duża matryca pokrętłą przyciski rgonomia a kompakt to matryca różnej wielkości jednak przeważnie maleńka i grzebanie po menu.
Teraz doszły bezlusterkowce i też mają różnej wielkości matryce no i ergonomię tez różną.
Na pudełku nie widać jaka jest matryca wewnątrz aparatu piszą tylko ile to to ma MP czyli tak naprawdę do ilu interpoluje aparat bo nie ma to nic wspólnego z tym ile ich odwzoruje więc to jak obrazuje jaki ma zakres tonalny i inne aspekty nie jest podawane. Przeciętny Kowalski zobaczy więc Nikon, wysoką cenę, reklame w TV i już myśli że to cudowny aparat.
Wiedza jest towarem za niewiedzę się płaci - nieświadomy klient to idealny klient dla marketingu bo takiemu można pocisnąć każdy kit. Na tym jedzie sprzedaż wszelakiego badziewia nie tylko na rynku foto...
Świadomy klient zna parametry techniczne sprżetu potrafi oddzielić ziarno od plew i wybrac to co dla niego jest istotne i warte płaconych pieniędzy.
NX-5 [Usunięty]
Wysłany: Czw 16 Lut, 2012
Chris62 napisał/a:
NX-5 napisał/a:
Każdy aparat powinien mieć taki fotograficzny "dekalog", abstrahując już od tego jakie zdjęcia będzie robił. Jeżeli brak stopki, lampy, wizjera, trybów PASM, wielu przycisków na wierzchu itp. to z takiego aparatu robi się ćwierć-aparat i czy takiego "wojennego weterana" możemy nazwać lustrzanką czy bezlusterkowcem?
Oczywiście, że możemy a nawet powinniśmy.
To jak mężczyzna bez ręki lub nogi ale wciąż mężczyzna.
Ludzie się przyzwyczaili że lustrzanka = duża matryca pokrętłą przyciski rgonomia a kompakt to matryca różnej wielkości jednak przeważnie maleńka i grzebanie po menu.
Teraz doszły bezlusterkowce i też mają różnej wielkości matryce no i ergonomię tez różną.
Na pudełku nie widać jaka jest matryca wewnątrz aparatu piszą tylko ile to to ma MP czyli tak naprawdę do ilu interpoluje aparat bo nie ma to nic wspólnego z tym ile ich odwzoruje więc to jak obrazuje jaki ma zakres tonalny i inne aspekty nie jest podawane. Przeciętny Kowalski zobaczy więc Nikon, wysoką cenę, reklame w TV i już myśli że to cudowny aparat.
Wiedza jest towarem za niewiedzę się płaci - nieświadomy klient to idealny klient dla marketingu bo takiemu można pocisnąć każdy kit. Na tym jedzie sprzedaż wszelakiego badziewia nie tylko na rynku foto...
Świadomy klient zna parametry techniczne sprżetu potrafi oddzielić ziarno od plew i wybrac to co dla niego jest istotne i warte płaconych pieniędzy.
Bardzo trafne spostrzeżenie. Może moje przykłady są zbyt nadto ponaciągane, ale właśnie chciałem zwrócić uwagę na to, co jak napisałeś, nie ma na pudełku.
Aparat bez celownika oczywiście dalej będzie aparatem, ale wytłumacz takiemu niedoinformowanemu klientowi, że kadrowanie na wyciągniętych rękach jest ani wygodne, ani dobre.
Uważam że takie i inne niuanse, ważne a przemilczane w reklamach, powinny być mocno akcentowane m.in. na tym forum.
Ja v1 nie kupię, ale może trafi tu jakiś nie świadom niczego klient, który po przeczytaniu kupi jednak kompakta z takimi samymi możliwościami za 1500zł.
Nie mam nic przeciwko takim aparatom, ale niech taki nabywca będzie świadomy co otrzymuje za 3-4tys. Dlaczego taki np.Nikon ma robić w "bambuko" Polskich klientów?
Niech Polak będzie mądry przed szkodą.
Sądziłem do tej pory że w Polsce najwięcej jest "lekarzy" , otóż nie- no cóż, to znak nowych czasów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 11