Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
K100,K10 czy D80
Autor Wiadomość
Anna 
Nowy
vo-do

Wysłany: Pią 16 Maj, 2008   K100,K10 czy D80

Witam
fotografuję amatorsko, głównie krajobarazy, architekture i scenki uliczne (głównie na wakacjach). Dotychczas bawiłam sie analogowym C + ob. 28-105/3.5-4.5, a od ponad roku kcyfrowym kompaktem A610. Chciałabym zakupić lustrzanke cyfrową. Szprzetu na rynku duzo, a i to co sie czyta na różnych stronach, forach może namieszać nieżle w głowie. jak narazie mam 3 typy:
K100, K10 i D80. Myślałam też o C, ale mimo moich małych dłoni kiepsko trzyma sie w ręku.
nastawiam się raczej na zakup 2 obiektywów (szerokokatny i lekki zoom np do 200). Często sytuacja wymaga szybkiego działania, więc potrzebny jest dośc szybki i celny AF (co akurat w P nie jest najmocniejsza stroną). Może ktoś wie jak to sprawdza się w praktyce -czy rzeczywiście jest taki wolny? I jak zachowuje się w gorszym oświetleniu?

Przeznaczam na to ok. 2500 zł

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Pią 16 Maj, 2008   

ale do 200mm po cropie, czy do 200mm bez cropa?

no ale wyboru to Ty nie masz..
albo
18-55 + 55-200 albo 18-200 w jednym...

i teraz pozostaje Ci tylko k100, bo d80 kupisz za 2000zl i... juz (chyba ze sie na 18-70 zdecydujesz) albo k10 za 2200 i... eee...

zatem problem zasadniczo rozwiazany :)

Anna 
Nowy
vo-do

200 bez cropa, ale to juz max.
jeśli chodzi o D80 to właśnie (na początek) rozważałam właśnie zestaw z 18-70 ( i wtedy moze raty). Ale rzecz w tym, że chciałabym się dowiedzieć jak to jest z tym P w słabym oświetleniu i szybkością AF. Sprawdzić raczej nigdzie nie mogłam, to co czytam to może być opinia subiektywna przecież. W sklepie to mogłam jedynie sobie pomacać i zobaczyć jak leży w ręku.

mavierk 
never knows best

d70s + 18-70 w ciężkim świetle radzi sobie wyśmienicie, z racji, że d80 ma lepszy AF od mojego d70s, uważam, że może być tylko lepiej :)

A w sklepie to możesz poprosić o d80 z kitem z gablotki i sobie go włączyć :) To na prawde dobry sprzęt do robienia zdjęć, potem do tego dokupisz 50/1.8 potem 70-300VR a potem 85/1.8 potem w zależności 18-70 wymienisz na 17-55/2.8 albo 70-300VR na 70-200VR, albo dokupisz 35/2, potem Sigmę 20/1.8 i może 50/1.8 -> 50/1.4 następnie kupisz sobie d400 i będziesz wymiatać :D

jaad75 
Klub Pierdzieli

Co do AF Pentaxa, to w K100D rzeczywiscie jest wolny (jak na DSLR), ale w K10D nie można uznać go za wolny. Z D80 porównywałem wielokrotnie - w normalnych warunkach oświetleniowych oba są bardzo szybkie, w naprawdę kiepskich zaczyna się uwidaczniać przewaga D80, ale nie jest ona porażająca.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Sob 17 Maj, 2008   

Szczerze mówiąc różnica w szybkości pracy przy podobnej optyce w różnych modelach w podobnej klasie jest znikoma, niezauważalna. Jedynie co może przeskadzać do głośniejsza praca w Pentaksie. Ale i tu zaczęły się pojawiać ultrasoniki i ta przypadłość powoli zanika.

Anna 
Nowy
vo-do

Wysłany: Pon 19 Maj, 2008   

dziękuję Wam za rady (raczej praktyczne uwagi) :smile: . Maverik chyba trochę przesadził z tymi obiektywami, ja jako amator to pewnie nie wykorzystam aż takiego składu szkieł, chociaż ktoż to wie, apetyt rośnie w miarę jedzenia. najpierw muszę mieć puszkę + jedno uniwersalne szkło, eksperymenty potem.
jak narazie K100 odpadło, więc wybór wydaje sie być łatwiejszy.
Myślę,że w obu przypadkach ostrośc i oddanie kolorów sa podobne(chociaż czytałam też o "mydlanych" kolorach P).
Nie wiem tylko jak to jest z tymi szumami w D80. Czy rzeczywiście od 800 wzyż jest to tak bardzo widoczne i czy głownie na RAW czy też na JPG?

MC 

http://www.optyczne.pl/38...razu_w_JPG.html
http://www.optyczne.pl/38...zumy_w_RAW.html

arietiss 
Optyczny
arietiss

Jeśli zależy Ci na szybkości działania (nie tylko sam AF) to jednak góruje D80 i ku niemu bym się skłaniał! Nikon proponuje też świetne obiektywy, choćby taki 70-300VR...

MC 

arietiss napisał/a:
Nikon proponuje też świetne obiektywy

Nie mam co prawda doswiadczenia w Pentaxie, ale z tego co wiem, to tez ma ten system sporo swietnych szkiel. Tylko trudniej je w Polandii dostac.

Odpowiedz do tematu