Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No właśnie. Dla mnie balans bieli przy robieniu w raw'ach NIE istnieje - cały czas włączony pierwszy z brzegu
Mogłoby w ogóle go nie być.
Na zdjęcia w jpg to, oczywiście moim zdaniem, szkoda czasu i migawki.
Na jpg to są kompakty.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 17 Lut, 2012
muzyk napisał/a:
Na jpg to są kompakty.
kompakty też robia rawy (czasem), muzyk ale się zrobiłeś ultrasem.
Tam gdzie mogę uzywam jotpegów i nie widze w tym nic złego.
jaad75 napisał/a:
Bo to "pogorszenie" jest tak nieznaczne, że w ogólnym rozrachunku, bardzo mało istotne. Bardziej przeszkadzałby mi brak mikrokalibracji, niż ta niby gorsza ergonomia. Więcej tu nieprzyjemnych wrażeń (plastikowość), niż faktycznego pogorszenia.
Podobno był tu kiedyś człowiek (na forumie), który ma kolegę, który coś sobie tą mikro kalibracją wyregulował. Wszystko to oficjalnie nie jest potwierdzone, bo nigdy nie udało mi się tego zdarzenia potwierdzić gdyż ta osoba znikneła z foruma za nim zdązyłem z nią napić się piwa
Czy ktokolwiek widziała albo zna kogoś kto sobie coś tą mikro kalibracją (z canona) wyregulował, byłoby miło dowiedzieć się, że cuda zdarzają się nie tylko w kosciele katolickim
Yyyy... ale przecież 60D ma dedykowany guzik do zmiany trybu działania AF. Ten na lewo od "Drive".
Ha, tu mnie macie , pisałem z pamięci i się rozpędziłem z tym brakiem przycisku trybu AF... Faktycznie przycisk AF zmienia tryby One-Shot AF / AI Servo / AI Focus. Ta pomyłka to chyba wynik tego, że w 50D były 4 przyciski przy górnym wyświetlaczu, a w 60D jest ich 5 i tego jednego mi zabrakło Do tego dochodzi siła przyzwyczajenia do poprzedniego układu i korzystanie z różnych korpusów. Brakuje jednak przycisku do WB (i tej funkcjonalności mi najbardziej brakuje) i korekcji ekspozycji lampy, tu chyba się nie mylę?
Nie da się ukryć Ja korekcję ekspozycji lampy przypisałem sobie do SET i póki co się to sprawdza, gorzej z balansem bieli. Ale póki robię w RAWach jakoś specjalnie mi to nie doskwiera. Chociaż chciałoby się mieć taki guzik, żeby potem nie grzebać w kompie, zwłaszcza jak się zapomni przestawić WB do robienia zdjęć przy nietypowym oświetleniu.
Nie da się ukryć Ja korekcję ekspozycji lampy przypisałem sobie do SET i póki co się to sprawdza, gorzej z balansem bieli. Ale póki robię w RAWach jakoś specjalnie mi to nie doskwiera. Chociaż chciałoby się mieć taki guzik, żeby potem nie grzebać w kompie, zwłaszcza jak się zapomni przestawić WB do robienia zdjęć przy nietypowym oświetleniu.
Mi tego brakuje szczególnie w pomieszczeniach, gdzie raz robię z lampą a za chwilę bez. Co gorsze, chyba nawet na górnym wyświetlaczu nie pokazuje się w jakim trybie się pracuje i trzeba to sprawdzać w menu, a często nie pamiętam który jest ustawiony.
Mi tego brakuje szczególnie w pomieszczeniach, gdzie raz robię z lampą a za chwilę bez.
A ustawienie na AWB nie daje rady? Bo po włączeniu lampy AWB samo przestawia się na temperaturę taką dla flasha. Jak się miesza z żarowym czy jarzeniowym, to po lekkim zażelowaniu flasha mi AWB daje całkiem całkiem rezultaty, o ile ściany czy sufit nie są mocno kolorowe.
A ustawienie na AWB nie daje rady? Bo po włączeniu lampy AWB samo przestawia się na temperaturę taką dla flasha. Jak się miesza z żarowym czy jarzeniowym, to po lekkim zażelowaniu flasha mi AWB daje całkiem całkiem rezultaty, o ile ściany czy sufit nie są mocno kolorowe.
Jak zażelujesz lampę, a AWB przestawi Ci automatycznie na ~5600K przy włączeniu flasha, to z zażelowanym flashem będziesz miał zdecydowanie zbyt żółto... Ja takie sytuacje załatwiam zazwyczaj AWB, ale automatyczną zmianę WB na flash mam wyłączoną. Tyle, że AWB Canonów w żarowym nie daje rady...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13