Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Yongnuo YN565EX - mini recenzja
Autor Wiadomość
Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Wto 20 Wrz, 2011   

Wlasnie dojrzewam do tej mysli, alternatywa jest jakies radio z ttl'em. Z opisow wynika ze YN jest nawet lepsze od Canona. Zakres by mi w zupelnosci wystarczyl. Czy lampa musi "widziec" nadajnik w lini prostej, czy IR odbije sie od bialej sciany, parasolki itp.?
Ostatnio zmieniony przez Usjwo Wto 20 Wrz, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Usjwo napisał/a:
Z opisow wynika ze YN jest nawet lepsze od YN
Ciekawe... To aż taki rozrzut jakościowy? :wink: :mrgreen:

Usjwo 
Optyczny

hijax_pl napisał/a:
Usjwo napisał/a:
Z opisow wynika ze YN jest nawet lepsze od YN
Ciekawe... To aż taki rozrzut jakościowy? :wink: :mrgreen:

Dzieki :oops: :mrgreen: Poprawilem

nowam 
Uczestnik

Usjwo napisał/a:
Czy lampa musi "widziec" nadajnik w lini prostej, czy IR odbije sie od bialej sciany, parasolki itp.?

W pomieszczeniu nie musi, na dworze raczej powinna.

W moim pokojowym studiu przy odsłoniętych oknach (na dwóch ścianach, jedno od południa, drugie od zachodu) w słoneczny dzień bez problemu steruje lampami schowanymi w parasolko-softboxie rozpraszającym, za stripem czy za modelką. Dogaduje się z lampą schowaną za beauty-dishem stojącym nad i za aparatem, i to bez kręcenia ST-E2 na głowicy (w odróżnieniu od Canona można ją obracać na stopce aparatu).

Na dworze lampa ustawiona w odległości jednej klatki bloku mieszkalnego i przy aparacie celującym pod kątem 90 stopni w prawo lub w lewo nie reaguje. Trzeba obrócić ST-E2 na stopce aparatu. Wtedy hula.

Minus to kapryśne wspomaganie AF. Jak już ktoś pisał -- lampa nie zawsze trzyma dokładnie kierunek "do przodu", a wtedy siatka podświetlania nie trafia w pola AF.

Pozdrawiam

onny 
Nowy

Wysłany: Sro 28 Wrz, 2011   

Hej,
Czy warto inwestować w tą lampe, która będzie moją pierwsza i jak narazie jedyną :) ?
Myśłałem o nissinie di622 mII, ale widze, ze ta jest znacznie bogatsza w funkcje.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

O ile nie potrzebujesz HSS to wygląda na wybitnie interesującą propozycję.

kajtek19891 
Nowy

Dziś dojechała do mnie Yongnuo YN565EX także opiszę pierwsze wrażenia.
Prócz w/w lampy aktualnie mam jeszcze Nissina di622 (mkI) więc do niego będę się odnosił.

Pierwsze co rzuciło się w oczy to oczywiście budowa. Tutaj nie ma co porównywać. YN565EX jest znacznie lepiej wykonana, tworzywo wydaje się znacznie lepsze niż w Nissinie, wszystko masywne, spasowane idealnie. Klapka od akumulatorków solidna (w Nissinie każdy wie jaka jest - jakby zaraz miała się urwać). YN565EX posiada metalową stopkę, Nissin plastikową. Obie lampy mocowane są za pomocą popularnego dokręcanego kółka - tutaj też różnica jest wyczuwalna na korzyść Yongnuo - chodzi płynniej, lepiej trzyma.
Zoom palnika w Nissinie jest znacznie głośniejszy, czasami wręcz mi przeszkadzał. W Yongnuo zoom działa znacznie ciszej i szybciej. Dla mnie to dużego znaczenia nie ma, jednak dla "kościelnych" pewnie tak.
TTL w Nissinie mimo wielokrotnych korekt działał różnie, raczej nie można było ba nim polegać, przeważnie była to loteria. Po pierwszych zdjęciach Yongnuo spokojnie mogę powiedzieć, że tutaj TTL działa znacznie lepiej. Zrobiłem ok. 40 zdjęć - żadnego przepału ani widocznego niedoświetlenia.
Mocy oczywiście nie trzeba porównywać.

Takie pierwsze wrażenia. Ze swojej strony za te pieniądze polecam Yongnuo YN565EX.
W sklepach jest raczej niedostępna, gdyby ktoś z Łodzi chciał pomacać służę pomocą.

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Pon 03 Paź, 2011   

No rzeczywiscie fajna. Do wymienionych juz wyzej plusow podoba mi sie, ze szybko sie laduje i udane wspomaganie AF. Zalozona na Pixel-Knight daje sie sterowac zdalnie w trybie M z poziomu nadajnika, dlatego zostaje mimo braku HSS.

forest
[Usunięty]

Wysłany: Sro 05 Paź, 2011   

Moje spostrzeżenia co do lampy http://forys.net/test-yongnuo-yn565ex/,
a jak by ktoś był na kupnie pixel rook do tego to http://forys.net/test-pixel-rook/
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 05 Paź, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Czw 06 Paź, 2011   

Zwiekszajac ogniskowa powyzej 200mm lampa wraca na szeroki kat, cos ala "modulo 200mm".

Jasio 
Bywalec

Wysłany: Wto 14 Lut, 2012   

Dodam swoje 3 grosze :)
Z pixel knightami lampa jednego dnia działała a drugiego nie :) Tzn działało manual na A i B jednego dnia, następnego lampa sama co jakiś czas się wyzwalała i kontrolka świeciła cały czas na zielono nie chciała zmienić koloru na czerwony (po zdjęciu z odbiornika knighta zaświeciła na czerwono). Z wad jeszcze przez brak blokady po założeniu modyfikatorów opadała. Z chińskim ST02 pracowała bez problemów. Bez problemów wyzwalałem knightem 580EX (w ettl) a ona na S1 wyzwalała w manualu ręcznie ustawionym YN565EX.

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Wto 14 Lut, 2012   

Jasio napisał/a:
kontrolka świeciła cały czas na zielono nie chciała zmienić koloru na czerwony
Pomaga wcisniecie spustu do polowy.

Quaint
[Usunięty]

Wysłany: Sro 15 Lut, 2012   

Czy ktoś może porównać tę lampę do sb910? na papierze YN565EX mocniejsza, jak to jest z tym?

nawrocki
[Usunięty]

Wysłany: Czw 16 Lut, 2012   

Czyżby rodziła się nowa "królowa" w segmencie "pierwsza lampa" ?

chawison.pl 
Początkujący

Wysłany: Pią 17 Lut, 2012   

Quaint napisał/a:
Czy ktoś może porównać tę lampę do sb910? na papierze YN565EX mocniejsza, jak to jest z tym?

Witajcie...
Yn565 to rzeczywiście bardzo udana lampa spędza sen z powiek zarówno Canonowi jak i Nikonowi...
Według mnie jak na pierwsza lampę to skok na głęboką wodę... ale co tam :)
SB910 jest jednak trochę mocniejsza jak wykazują testy ale różnica jest niewielka...
Pozdrowienia
chawison
Ostatnio zmieniony przez goltar Wto 15 Sty, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu