Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
Jestem nowy i piszę z konkretnym pytaniem ponieważ jestem zielony w sprawach fotografii.
Oczywiście problem jest z kategorii "co wybrać" dlatego od razu proszę o wyrozumiałość i konkretne odpowiedzi na pytanie bez niepotrzebnych komentarzy. Nie po to pisze by ktoś nabijał sobie posty.
Otóż mam Canona 400D i jestem bez obiektywu, korzystałem wcześniej z 50 mm f/1.8 II ale musiałem go sprzedać ponieważ ostatnimi czasy dużo podróżuje po świecie i stałoogniskowy obiektyw przestał mnie zadowalać.
Szukam obiektywu który przede wszystkim będzie robił jasne i oczywiście ostre, ładne zdjęcia.
Jak wcześniej wspomniałem obiektyw będzie wykorzystywany głównie do zwykłych zdjęć jakie wykonujemy w podróży, to raz budynek, to jakiś plac, czasem jakiś portret czyli jednym słowem szukam czegoś uniwersalnego taniego i wartego swojej ceny.
Nie chodzi mi też o wielką krowę (teleskop), bo nie mam na to miejsca. Szukam czegoś pokroju kitowego 18-55 bądź lepszego.
Noooo..Skoro tak to może sprzedaj 400D i kup jakąś hybrydę i.. zapomnij o jasności i jakości?... Albo kup z powrotem 50/1.8 i pogódź się z "ograniczeniami".
A może stać Cię jednak na EF-S 17-55/2.8?
tak jak wcześniej napisałem szukam czegoś pokroju kitowego 18-55, zapomniałem dodać że nie napalam się na nowy obiektyw, będę czegoś szukał na allegro itp. jako używkę bo to zdecydowanie mi wystarcza. Jeżeli dysponuje budżetem do 300 zł a kitowy 18-55 idzie kupić już za 100 to chyba nikt mi nie powie że nie ma nic lepszego od 18-55 mieszczącego się w granicy 300 zł.
Po prostu nie wiem czego mam szukać i za czym się rozglądać, dlatego proszę o pomoc.
że nie ma nic lepszego od 18-55 mieszczącego się w granicy 300 zł.
Możesz kupić coś z M42, ale wtedy nie masz sterownia przesłoną i AF, co więcej aparat nie wspomoże Cię przy ustawianiu ostrości. Jeśli zgadasz się na takie ustępstwa to można dalej rozmawiać nad czymś "lepszym"
filemon12 [Usunięty]
Wysłany: Pią 17 Lut, 2012
hijax_pl napisał/a:
filemon12 napisał/a:
że nie ma nic lepszego od 18-55 mieszczącego się w granicy 300 zł.
Możesz kupić coś z M42, ale wtedy nie masz sterownia przesłoną i AF, co więcej aparat nie wspomoże Cię przy ustawianiu ostrości.
w takim razie odpada, jak już napisałem podróżuje, nie zawsze mam na to czas by jeszcze bawić się w takie rzeczy.
Za trzysta to można z używek kupić coś co kosztowało wcześniej.. powiedzmy 600-800zł. W tym zakresie ogniskowych można szukać starych sigm czy tamronów, ale nie spodziewałbym się by było to "coś lepszego". Już nawet EF-S 18-55 (nowy niecałe 300zł) będzie dla Ciebie negatywnym zaskoczeniem (jasność na 50mm a przez to duża głębia ostrości i potrzeba podnoszenia ISO)
filemon12 [Usunięty]
Wysłany: Pią 17 Lut, 2012
hijax_pl napisał/a:
Za trzysta to można z używek kupić coś co kosztowało wcześniej.. powiedzmy 600-800zł. W tym zakresie ogniskowych można szukać starych sigm czy tamronów, ale nie spodziewałbym się by było to "coś lepszego". Już nawet EF-S 18-55 (nowy niecałe 300zł) będzie dla Ciebie negatywnym zaskoczeniem (jasność na 50mm a przez to duża głębia ostrości i potrzeba podnoszenia ISO)
odnośnie 18-55 to często pożyczałem ten obiektyw od znajomego gdy już 50mm mnie wkurzał dlatego wiem z czym to się je i dlatego tak często podaję go jako przykład. Jakoś sobie radziłem, zdjęcia jak dla mnie amatora po małej przeróbce były wystarczające, nie oczekuje cudów. Po prostu myślałem że jest na rynku coś "lepszego" o podobnym budżecie. Nie siedzę w sprzęcie i w fotografii.
Jak nic się nie znajdzie pewnie zainwestuje w 18-55 i jakoś będę żył ale jak to mówią warto zawsze najpierw zapytać
filemon12, wiem ze tak po fakcie to bez sensu ale trzeba bylo sobie zostawic ta 50tke i skoro widziales uzywane 18-55 za 100zl to sobie takiego dokupic. lustrzanke nie kupuje sie po to by miec 1 obiektyw a jak nie bedzie wystarczal to sie go pozbywac i kupowac inny, lepszy tylko pod pewnymi wzgledami (lepsza uniwersalnosc jako ze to zoom) a gorszy pod innymi (swiatlo, plastyka)
filemon12, niestety pogódź się z rzeczywistością - fotografia to nie jest tanie hobby, a 300zł to nie jest żaden budżet, zwłaszcza jeśli wymaga się czegoś lepszego od podstawowego szkła klasy 18-55/3.5-5.6
Poza ewenementem u Canona w postaci "plasticzanki" 50/1.8 za ~400zł nie spodziewaj się też w tej cenie "jasności".
filemon12 napisał/a:
Szukam obiektywu który przede wszystkim będzie robił jasne i oczywiście ostre, ładne zdjęcia.
Żeby to było takie proste, kupujesz obiektyw i on "robi"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10