Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
Czytam to forum od kilku miesięcy, ale teraz zarejestrowałem się, żeby zadać pytanie.
Obecnie posiadam Canona SX20is, chcę go zmienić na Canona 500- 550 albo Nikon 3100 - 5000 lub Pentax K-R.
Sprzęt ma być używany w cenie do 1800zł, za samo body.
Obiektyw ma być uniwersalny (wiem, że ciężko, ale jakiś kompromis), myślę 18-135 lub Sigma 18-200 Os, Dc, HSM.
Aparat jest u mnie użytkowany przez 2 tygodnie na spływie kajakowym, tydzień łażenia po górach, wycieczki piesze i rowerowe, rajdy piesze i rowerowe z uczniami, wyjazdy na narty, lodowisko, czasami własnemu dzieciakowi na urodzinach fotkę strzele i tak praktycznie co roku.
No i jeszcze ma robić na tych wypadach powiedzmy 10min filmiki (proszę nie pisać kup kamerę itp), sx20is radzi sobie z tym świetnie.
Nie chcę inwestować w system w przyszłości, mam go użytkować 3 - 4 lata i następny.
Dziękuje za wszelkie rady.
Pozdrawiam Michał
Akurat filmując lustrzanką da się wycisnąć bardzo wiele, to jest kompletnie inny poziom jakości niż to co oferują kamery w podobnych i sporo wyższych cenach. Tylko filmowanie lustrzanką jest dość specyficzne, to nie będzie to samo co w kompakcie - wciskamy guzik i się "kręci" a mała matryczka załatwia ostrość w całym kadrze
Jeszcze zastanawiam się nad Nikonem 5100 i pewnie bym go kupił, ale wydaje mi się z tego co czytam, że lepsze filmy robi Canon 500 ?
Proszę o opinię w tej sprawie.
Dzięki za dotychczasowe info.Rezygnuje z 500setki.
Więc zawęża mi się do Canona 550 i Nikona 5100 ze wskazaniem na Nikona. Teraz obiektyw na pewno 18-200(ma być uniwersalny i tyle) tylko mam dylemat oryginał, czy Sigma ?
Więc zawęża mi się do Canona 550 i Nikona 5100 ze wskazaniem na Nikona.
Jako wciąż posiadający pentaxa k-r (acz już niedługo, zmieniam na k-5), na Twoim miejscu brałbym oczywiście k-r. Ale ponieważ zawęziłeś wybór, to z tych dwóch, zdecydowanie 5100.
IMO lepiej zapomnij o tych 18-tkach canona, nawet (piszę "nawet" bo czasami to "nie działa") ale nawet testy tu czy tam, lepiej oceniają 5100. Myślę, że całkiem słusznie. 550D zrobiło na mnie świetne wrażenie, ale w testach w sieci. Nie kiedy miałem go kilka dni w domu. Spora ilość pikseli może zrobić niezłe zamieszanie. Ale w tym wypadku nie robi.
To, że 18-200 nie jest zbyt trafiony wiem, wyczytałem, że w pewnych zakresach jest problem, ze światłem, ale mimo wszystko do plecaka, na kajak, wycieczkę rowerową nie będę zabierał całej barii obiektywów.
Interesuje mnie na obecną chwilę który obiektyw z wyżej wymienionych kupić Sigma DC OS HSM, czy oryginał Nikona.
Nikon, bo masz również obiektywy starsze tej firmy do dyspozycji (jednak przy braku śwrubokręta w D31000 przysłonę roboczą musiałbyś manualnie ustawiać). Oczywiście m42 też można poprzez adapter, ale nie masz ostrzenia na nieskończoność, chyba, że poprzez adapter z soczewką - która stając się dodatkowym elementem w układzie, może pogarszać nieco jakość obrazu (przy filmowaniu nie ma to chyba, aż takiego znaczenia). Filmy w D3100 masz z prędkością 24 kl/s, w Canonie 29,97 kl/s.
Jeśli na filmowaniu Ci zależy, to d5000 sobie daruj - brak full HD.
Canon - bo możesz podpiąć m.in. m42 (przez adapter z "czipem") i za pomocą tych obiektywów filmować.
Moim zdaniem, Canon najlepiej sprawdzi się w filmowaniu. Co nie jest bez znaczenia, w Canonie możesz podpiąć zewnętrzny mikrofon stereo.
W obu Nikonach tego wejścia brak.
Moim zdaniem, powinieneś rozważyć zakup Canona jeśli chcesz dużo filmować.
Jeśli zaś Nikon z filmowaniem, to może D5100?
P.S. W razie czego, możesz sobie obejrzeć dane zestawione w porównaniu tych aparatów.
Przeczytaj testy, zwróć uwagę na szumy, dynamikę tonalną.
Czyli do Nikona 5100 oryginalny 18-200, a czy jest możliwość sprawdzenia kupując używane body w jakim stanie jest akumulator.
Ile fotek można dziabnąć podczas wakacyjnego wyjazdu robiąc zdjęcia na powietrzu jednym akumulatorem, na co zwracać uwagę kupując dodatkowy aku i naszła mnie jeszcze jedna myśl, czy są ładowarki samochodowe do aparatu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9